Ο Ερντογάν δείχνει ασέβεια προς την Αμερική και τον Τραμπ: Θα προσπαθήσει να διασώσει πάλι τον “φίλο” του;

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στο Λευκό Οίκο από το Καμπ Ντέιβιντ με το προεδρικό ελικότερο. EPA, Oliver Contreras / POOL




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν φήμες για το καθεστώς των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Μερικοί ομιλούν για επαναπροσέγγιση με αφορμή τα γεγονότα στη Συρία και τη Λιβύη.

Άλλοι συνεχίζουν να πιστεύουν ακόμα ότι οι σχέσεις δεν πρόκειται να επανασυνδεθούν με δεδομένη, όπως λένε, την απόφαση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ακολουθήσει μία ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, που δεν θα άγεται και θα φέρεται από τη συμμαχική της σχέση με τη Δύση και μέσα από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε στην ανάλυσή μας, και το Κογκρέσο που έδειξε να έχει δόντια όταν πραγματικά αποφασίζει να είναι ο πυλώνας που θα διορθώνει τα κακώς κείμενα της εκτελεστικής εξουσίας. Στη Βουλή και τη Γερουσία το κλίμα παραμένει εξαιρετικά αρνητικό, σε σημείο που να πιστεύεται ότι το θέμα των κυρώσεων για την αγορά του ρωσικού S-400 παραμένει πάντα στο τραπέζι.

  • Ως γνωστό, η Βουλή ψήφισε συντριπτικά υπέρ της τιμωρίας της Τουρκίας και η Γερουσία αναμένεται να το πράξει όταν επιστρέψει η χώρα και το Κογκρέσο στην ομαλότητα και στην κανονικότητα. Ακόμα και οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές παραδέχονται ότι η ψηφοφορία θα ακολουθήσει συντριπτικά στα βήματα της Βουλής.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι αυτός που είναι… Πάνω απ’ όλα έχει τα προσωπικά και τα επιχειρηματικά συμφέροντα του, όπως κατήγγειλαν πρώην συνεργάτες του. Δεν πρόκειται να σταματήσει να εξυπηρετεί τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εικάζω ότι θα μπορούσε και να τον εκβιάζει. Άρα θα επιθυμούσε πάρα πολύ τη βελτίωση των σχέσεων και την επιστροφή της Τουρκίας στο «μαντρί». Όμως, με ανοικτό το θέμα των S-400, δεν θα μπορούσε να το κάνει.

Οι φήμες που κυκλοφορούν είναι ενοχλητικές, διότι αυτό που προσπαθεί να πετύχει η Άγκυρα είναι εξωφρενικό. Ανεξάρτητα από την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι το ρωσικό σύστημα δεν θα επιτραπεί ποτέ να παραμείνει στην Τουρκία, οι Τούρκοι που συνομιλούν με τους Αμερικανούς για το ζήτημα αυτό, φέρονται να κατέθεσαν πρόταση να παραμείνουν ενεργοποιημένοι οι S-400 και ταυτόχρονα να αγοράσουν τους Patriot, υπό τον όρο ότι θα συμμετέχουν και στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35.

Πρόκειται ασφαλώς για μία μεγάλη κοροϊδία και επίδειξη ασέβειας προς τους Αμερικανούς και ειδικά προς το Κογκρέσο, καθώς έχει ήδη αποφασιστεί ότι οι S-400 και τα F-35 δεν θα «παντρευτούν» ποτέ. Η Αμερική απορρίπτει την συνύπαρξη των δύο υπερόπλων, καθώς η έκθεση του Πενταγώνου αναφέρει ότι το ρωσικό σύστημα αποτελεί πραγματική απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά.

  • Ο άγνωστος Χ είναι πάντα ο κ. Τραμπ, ο οποίος μπορεί να πουλήσει τα απορρίμματα για …παντεσπάνι. Με την έωλη δικαιολογία ότι η Τουρκία επιθυμεί να πληρώσει κάποια δισεκατομμύρια στην Αμερική, θα μπορούσε να θέσει ζήτημα «θέσεων εργασίας» σε μία εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξαφνικά 30 εκατομμύρια νέους ανέργους λόγω της πανδημίας του «κινέζικου ιού», όπως χαρακτηρίζει τον κορωναϊό ο Αμερικανός πλανητάρχης.

Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να προβλέψουμε «πόλεμο» με το Κογκρέσο, αλλά και με μία ομάδα αξιωματούχων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο που ακολουθούν ακόμα τις «αμερικανικές αρχές» και δεν έχουν πουλήσει ποτέ τη ψυχή τους σε συμφέροντα.

Είναι σίγουρα «νόμιμη» η επιθυμία των γραφειοκρατών να επιστρέψει η Τουρκία στην προηγούμενη κατάσταση των «ήρεμων νερών» στις σχέσεις με την Αμερική, διότι λόγω καταβολών δεν θέλουν με τίποτα να χαθεί η κατοχική δύναμη και να προσχωρήσει πλήρως στο στρατόπεδο της αμαρτωλής συμμαχίας με τη Ρωσία και το Ιράν. Όμως, είναι αδιανόητο να υποχωρήσουν οι ΗΠΑ αποδεχόμενοι τους όρους της Τουρκίας.

Το αντίθετο πρέπει να γίνει… Η Άγκυρα πρέπει να επιστρέψει τους S-400 στη Μόσχα, και να γίνει ένας ειρηνικός εταίρος για τις χώρες της περιοχές.

Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας δεν είναι καλή. Το λένε οι ειδικοί, όχι εμείς. Και γενικά η χώρα είναι σε συνεχή αναταραχή. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες από την πανδημία.

Ο λόγος, λοιπόν, της επαναπροσέγγισης που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Τουρκίας είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όχι επειδή ξαφνικά ο Ερντογάν είδε το φως και αποφάσισε ότι έκανε λάθος εγκαταλείποντας τη Δύση.

  • Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που συμμετέχουν σ’ αυτό το αλισβερίσι, αντί να υποχωρούν στις απαιτήσεις του Ερντογάν, πρέπει να …γυρίσουν το παιγνίδι και να καταθέσουν τους όρους τους. Ας σεβαστούν τουλάχιστον τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.

Κατά τις συνεχείς επικοινωνίες που έχουμε με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μείναμε με την εντύπωση ότι οι διπλωμάτες δεν υποχωρούν στο θέμα των S-400.

Θα έλεγα ότι η τελευταία θέση, είναι και πιο σκληρή από τις προηγούμενες. Απομένει να δούμε στην πράξη αν η θέση αυτή, που είναι αρνητική για την Τουρκία θα υλοποιηθεί. Η υπόθεση έχει καταντήσει μεγάλη κοροϊδία και η Αμερική φαίνεται στα μάτια των περισσοτέρων ότι είναι ένα μικρό κράτος που παρακαλεί μία εξασθενημένη Τουρκία, να επιστρέψει στην αγκαλιά της. Είναι όνειδος για τις ΗΠΑ ο φοβικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την κατοχική δύναμη…

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιέγραψε την κατάσταση ως εξής:

«Γνωρίζουμε αυτές τις αναφορές (Σ.Σ.: εννοεί για την ενεργοποίηση των S-400). Συνεχίζουμε να αντιτασσόμαστε σθεναρά στην αγορά από την Τουρκία του (ρωσικού) συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400.

Ανησυχούμε βαθιά για τις αναφορές ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για να θέσει σε λειτουργία τους S-400.

Η αναστολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα (κατασκευής των) F-35, ως απάντηση στην αγορά από αυτήν των S-400, σηματοδότησε τη σοβαρότητα με την οποία η (αμερικανική) κυβέρνηση προσεγγίζει αυτό το ζήτημα.

Συνεχίζουμε να τονίζουμε στα υψηλότερα επίπεδα ότι η αγορά των S-400 είναι το αντικείμενο συνεχιζόμενων συζητήσεων για κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA και παραμένει σημαντικό εμπόδιο στη διμερή μας σχέση και (στη σχέση της Τουρκίας) με το ΝΑΤΟ.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του κατανοούν τη θέση μας».

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με δεδομένο ότι οι δύο πλευρές παραμένουν στις θέσεις τους και καμία εκ των δύο δεν υποχωρεί. Όμως, ποιος μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στον Ντόναλντ Τραμπ; Γιατί να μην τα δώσει όλα στον Ερντογάν αν εξυπηρετούνται τα συμφέροντά του;

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας τα πήγε καλά στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει την πανδημία. Ας είμαστε large και ας αποδώσουμε τα εύσημα. Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε και στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι άνθρωποι έδειξαν μία πειθαρχία, για την οποία δεν είναι γνωστοί οι Κύπριοι, για να λέμε την αλήθεια. Η αρχική απόφαση, για την οποία κατηγορήθηκε με αυταρχική διάθεση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων με τα κατεχόμενα, αποδείχθηκε απόλυτα ορθή. Αν έκλεινε ταυτόχρονα και τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, τα πράγματα θα ήταν ακόμα καλύτερα. Ο «κινέζικος ιός», όπως τον χαρακτηρίζει ο πρόεδρος Τραμπ, είναι επικίνδυνος στον υπερθετικό βαθμό. Το καλύτερο φάρμακο είναι η απομόνωση. Όταν φτάσει το νησί στα μηδενικά κρούσματα, με τη συλλογική προσπάθεια, θα επανέλθει στην κανονικότητα και η οικονομία.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Οι S-400 εγκλωβίζουν και μολύνουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Δεν κάνουμε πίσω, η αμερικανική απάντηση…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: