Ο Ασράφ Γάνι δέχεται την πρόταση εκεχειρίας των Ταλιμπάν στην διάρκεια του Ιντ αλ-Φιτρ

File Photo: Άνθρωποι περιμένουν να περάσουν στο Αφγανιστάν από το Ιράν στο μεθοριακό σταθμό. Ισλάμ Κάλα. EPA, JALIL REZAYEE




Ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι δέχθηκε την πρόταση τριήμερης εκεχειρίας των Ταλιμπάν για το Ιντ αλ-Φιτρ.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι δέχτηκε την πρόταση των Ταλιμπάν για τριήμερη εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Ιντ αλ-Φιτρ — της μουσουλμανικής γιορτής που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού και θα αρχίσει αύριο, Κυριακή — και διέταξε τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις να σεβαστούν τους όρους και τους κανόνες.

“Ως ανώτατος διοικητής, υπέδειξα στις ANDSF (αφγανικές εθνικές δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας) να σεβαστούν αυτήν την τριήμερη εκεχειρία και να αμυνθούν σε περίπτωση επίθεσης”, έγραψε στο Twitter ο Γάνι, ο οποίος “χαιρέτισε” την ανακοίνωση των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν είχαν ανακοινώσει νωρίτερα μονομερώς την τριήμερη εκεχειρία με την ευκαιρία του Ιντ αλ-Φιτρ, ενώ είχαν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους κατά των αφγανικών δυνάμεων από τον Μάρτιο.

Η διοίκηση των ανταρτών διατάσσει τους μαχητές της να “λάβουν ειδικά μέτρα για την ασφάλεια των συμπατριωτών τους και να μην εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον του εχθρού”, αλλά μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους εάν δεχτούν επίθεση, αναφέρει ανακοίνωση των Ταλιμπάν όπως ανακοίνωσε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, ένας εκ των εκπροσώπων τους.

Είναι η πρώτη φορά που οι Ταλιμπάν καλούν τους αντάρτες να αφήσουν τα όπλα από τότε που ένας διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ τους εκδίωξε από την εξουσία στα τέλη του 2001. Στα τέλη Απριλίου, οι Ταλιμπάν απέρριψαν πρόταση εκεχειρίας του προέδρου Ασράφ Γάνι κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, την οποία είχαν χαρακτηρίσει “μη λογική ούτε πειστική”.

Με πληροφορίες AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καμπούλ, Αφγανιστάν

Περισσότερα από 2 εκατομμύρια τα κρούσματα του νέου κορωναϊού στην Ευρώπη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: