New Statesman: «Κυπριακή τραγωδία» οι θάνατοι στην παροικία στη Βρετανία

File photo: Τα μινκ το πρώτο περιστατικό μετάδοσης του Covid-19 από ζώο σε άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. photo via KYΠΕ




Λόγο για «κυπριακή τραγωδία» κάνει δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού New Statesman στη Βρετανία, αναφερόμενο στο δυσανάλογα σε σχέση με τον πληθυσμό μεγάλο αριθμό θανάτων από κορωναϊό στην κυπριακή παροικία.

Η συντάκτρια του άρθρου Anoosh Chakelian αναφέρεται ονομαστικά σε ορισμένους εκ των θανόντων, τόσο από την ελληνοκυπριακή όσο και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα και στη συνέχεια επικαλείται τα στοιχεία της εφημερίδας «Η Παροικιακή» για τον αριθμό των θανάτων.

Με βάση το νεότερα απολογισμό από την εφημερίδα, πλέον 301 Κύπριοι όλων των κοινοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταλήξει λόγω κορωναϊού.

Την εβδομάδα που πέρασε ο ρυθμός αύξησης των θανάτων στην παροικία κατέγραψε επιβράδυνση, με 14 νέους θανάτους να καταγράφονται σε σχέση με τους 51 της προηγούμενης εβδομάδας.

Το New Statesman φιλοξενεί δηλώσεις του δημοσιογράφου Μάικλ Γιακουμή που έχει επωμιστεί την καταγραφή των περιστατικών και του κυπριακής καταγωγής Βρετανού βουλευτή Πάμπου Χαραλάμπους, ο οποίος δηλώνει πως η κοινότητα είναι συγκλονισμένη και επισημαίνει την έλλειψη χώρων ταφής πλέον στο βόρειο Λονδίνο, όπου ζει η πλειοψηφία των Κυπρίων της Βρετανίας.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η συγκέντρωση του κυπριακού πληθυσμού στα αστικά κέντρα της Βρετανίας, οι στενοί δεσμοί μεταξύ των μελών, ο συχνός συγχρωτισμός τους σε καταστήματα, εκκλησίες και κοινωνικές εκδηλώσεις, κυρίως των πιο ηλικιωμένων, πιστεύεται ότι είναι οι λόγοι των υψηλών ποσοστών θανάτου από κορωναϊό, μαζί με τη συνύπαρξη διαφόρων γενιών στα κυπριακά σπίτια.

Μία Κύπρια του Λονδίνου που μιλά στο περιοδικό επισημαίνει τις πιο «χαλαρές» απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν στη Βρετανία για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε σχέση με την Κύπρο, όπως και τη λιγότερο έγκαιρη λήψη μέτρων.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι και άλλες χώρες έχουν αμφισβητήσει τη βρετανική αντίδραση στον κορωναϊό, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

«Αυτή τη στιγμή η κοινότητα είναι σε κατάσταση σοκ. Νομίζω ότι όταν υπάρξει μια μεγαλύτερη εξέταση του τι έγινε, ίσως τεθούν ερωτήματα για το λόγο που τα πράγματα έγιναν όπως έγιναν και γιατί έπληξαν δυσανάλογα βαριά την κοινότητα», προσθέτει ο κ. Χαραλάμπους.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Θανάσης Γκαβός/ΜΚ
Λονδίνο, Βρετανία

Πως θα γίνει η εγγραφή Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: