Νέος τρόμος; “Φονικές σφήκες” από την Ασία εισέβαλαν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ [videos]

Οι γιγάντιες φονικές σφήκες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, προερχόμενες από την Ασία. Το στιγμιότυπο είναι από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. EPA, NIC BOTHMA




Σε δύσκολες περιόδους δεν είναι δύσκολο να “φρικάρει” κανείς. Έτσι, μεσούσης της πανδημίας του κορωναϊού, τα κοινωνικά δίκτυα στις ΗΠΑ έχουν αυτές τις μέρες πλημμυρίσει από αναρτήσεις για μια νέα απειλή:

Tις γιγάντιες φονικές σφήκες που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, προερχόμενες από την Ασία.

Για πρώτη φορά μια γιγάντια φονική σφήκα εντοπίστηκε στην Ουάσιγκτον, επιβεβαίωσαν πρόσφατα οι επιστήμονες. Ηταν αρκετό αυτό για να ξεκινήσουν αναρτήσεις του είδους “κορωναϊός και φονικές σφήκες, μαζί”…

Οι σφήκες αυτές έχουν μήκος πέντε εκατοστών και είναι γνωστές ως γιγάντιες ασιατικές σφηκες. Η επιστημονική τους ονομασία είναι Vespa mandarinia. Τα τσιμπήματά τους είναι φονικά για τους ανθρώπους ενώ παράλληλα καταστρέφουν τις μέλισσες με τα κουφάρια των οποίων ταΐζουν τα μωρά τους.

Οι επιστήμονες καταδιώκουν στην φάση αυτή τις φονικές σφήκες, ελπίζοντας ότι η εξολόθρευση τους θα επιτευχθεί πριν επιφέρουν καταστροφή στις μέλισσες της χώρας.

Αν και συνήθως αποφεύγουν τους ανθρώπους, στην Ασία, οι ΄φονικές σφήκες με το κεντρί τους πιστεύεται ότι προκαλούν το θάνατο σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους τον χρόνο, σύμφωνα με τους  New York Times.

Οι σφήκες έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στη Βόρεια Αμερική τον Αύγουστο του 2019, στον Καναδά. Μήνες μετά, τον Δεκέμβριο του 2019, τα έντομα αυτά εντοπίστηκαν νότια των συνόρων, στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Το Washington State University (WSU) δεν μπορεί μετά βεβαιότητας να απαντήσει πώς και πότε οι φονικές σφήκες έφτασαν στην βόρεια Αμερική, αλλά οι μελισσοκόμοι της περιοχής έχουν αναφέρει φρικτούς θανάτους στις κυψέλες τους τελευταίους μήνες.

Οι επιστήμονες περιμένουν περαιτέρω εμφανίσεις των φονικών εντόμων τις επόμενες εβδομάδες καθώς ο κύκλος της ζωής τους ξεκινά την Άνοιξη.

Με πληροφορίες από CNN, BBC

Ακόμη και δημιουργία αντισωμάτων στο εργαστήριο για την αδρανοποίηση του ιού μελετούν επιστήμονες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: