Μόσχα κατά Ουάσινγκτον: Πλήγμα ασφάλειας για την ΕΕ η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συνθήκη Open Skies

File photo: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL /SPUTNIK




Η Μόσχα καταδίκασε ένα «πλήγμα» στην ευρωπαϊκή ασφάλεια μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι αποσύρεται από τη συνθήκη Open Skies.

«Η απόσυρση των ΗΠΑ από αυτήν τη συνθήκη σημαίνει όχι μόνο ένα πλήγμα στα θεμέλια της ευρωπαϊκής ασφάλειας αλλά και στα υφιστάμενα μέσα στρατιωτικής ασφάλειας και στα αναγκαία συμφέροντα ασφάλειας των ίδιων των συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τη συνθήκη αυτή την οποία έχουν συνυπογράψει 35 χώρες και η οποία επιτρέπει πτήσεις εναέριας επιτήρησης στις χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτήν.

Ο Γκρουσκό ανέφερε πως μια αμερικανική αποχώρηση από τη συνθήκη Open Skies (Ανοικτοί Ουρανοί) θα επηρεάσει τα συμφέροντα όλων των συμμετεχόντων αυτής, που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα τόνισε πως η Ρωσία δεν παραβίασε τη συνθήκη, σημειώνοντας πως τίποτε δεν εμποδίζει τη συνέχιση των συζητήσεων επί τεχνικών ζητημάτων που η Ουάσινγκτον αναφέρει ως παραβιάσεις της ρωσικής πλευράς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αργά σήμερα πως έχει καλή σχέση με την Ρωσία, αλλά η Μόσχα δεν τηρεί τη συνθήκη.

Η Ρωσία πιάστηκε να κάνει πολλά άσχημα πράγματα, είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους καθώς αποχωρούσε από τον Λευκό Οίκο για το Μίσιγκαν. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενης επαναδιαπραγμάτευσης της συνθήκης.

Με πληροφορίες AFP-Reuters-Tass-Sputnik μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

«Ηχηρό όχι» στην αυστηρή λιτότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης δηλώνει ο Τζεντιλόνι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: