Μόνο αν ο Τραμπ γίνει λομπίστας της Αγκυρας, μπορεί η Τουρκία να λάβει χρηματοδότηση, λέει o πρώην επικεφαλής της FED NY

File Photo: Εναέρια λήψη της Κωνσταντινούπολης, σε πρώτο πλάνο ο Πύργος του Γαλατά. EPA/TOLGA BOZOGLU




Οι τουρκικές ανάγκες σε συνάλλαγμα δεν είναι πιθανό να καλυφθούν από τη FED με δεδομένες τις οικονομικές προκλήσεις και τις ρευστές διπλωματικές σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ, εκτιμά ο William Dudley, πρώην  επικεφαλής της FED Νέας Υόρκης.

Ο Ντάντλει υπηρέτησε από το 2009 έως το 2018 ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής χάραξης πολιτικής της FED και επικεφαλής του κλιμακίου της στη Νέα Υόρκη που επιβλέπει τη διεθνή χρηματοδότηση.

Σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «υπάρχει ξεκάθαρα μία μεγάλη απροθυμία» για επέκταση των δολαριακών γραμμών πιστωτικής στήριξης (swap lines).

Ο Ντάντλει λέει πως αν και ορισμένες γεωπολιτικές τριβές μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον θέτουν ένα ακόμη εμπόδιο, μία ισχυρή στήριξη  από τον Πρόεδρο Τραμπ  θα μπορούσε να επηρεάσει τη στάση της FED για να καλύψει χρηματοδοτικά και την  Τουρκία.

Θα με εξέπληττε πάρα πολύ εάν η FΕD έπραττε κάτι τέτοιο μονομερώς, δηλώνει ο Ντάντλει και προσθέτει:

«Φαίνεται ότι οι λόφοι που  η πιστωτική γραμμή είναι αναγκαία στην Τουρκία, δεν εμπίπτουν στους εκπεφρασμένους στόχους της FED. Και είναι επίσης απίθανο να φανταστεί κανείς ότι η FED θα έτρεχε ένα τέτοιο πρόγραμμα με μία χώρα της οποίας η σχέση με τις ΗΠΑ είναι γεμάτη λακούβες».

«Ποτέ μη λες ποτέ, αλλά ο πήχης είναι πολύ ψηλά για να ξεπεραστεί και να υπάρξει επέκταση της πιστωτικής γραμμής», λέει ο Ντάντλει.

Τα σχόλιά του, εκτιμά το Reuters, ενδέχεται να αποδυναμώσει τις τουρκικές ελπίδες για διασφάλιση χρηματοδότησης από τη Fed.

Ο Ντάντλεϊ προσθέτει πάντως ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αναθεωρήσει τη θέση της για μία διευκόλυνση ειδικά  – επί λέξει «αν ο Λευκός Οίκος κάνει το λόμπινγκ για λογαριασμό της Αγκυρας»!

«Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς την κυβέρνηση Τραμπ, να παρέμβει με δυναμικό τρόπο έτσι ώστε να επηρεάσει τη λογική της Fed», λέει.

Mε πληροφορίες από Reuters 

Ο Ερντογάν δείχνει ασέβεια προς την Αμερική και τον Τραμπ: Θα προσπαθήσει να διασώσει πάλι τον “φίλο” του;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: