Μυστική συνάντηση Βούτσιτς-Θάτσι παρουσία του γαμπρού του Τραμπ: Οι Αμερικανοί “έφαγαν” τον πρωθυπουργό!

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι. EPA, ANDREJ CUKIC




Στην επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσόβου, η οποία, όπως σημειώνεται, αποφασίστηκε κατά την διάρκεια «μυστικής» συνάντησης στην Ουάσιγκτον, στις 2 Μαρτίου, μεταξύ του Aleksandar Vucic και του Hashim Thaci, αναφέρει η εφημερίδα Le Figaro (σε κείμενο της Isabelle Lasserre)

Υπογραμμίζει ότι εκεί, παρουσία του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ και του συμβούλου του για την εθνική ασφάλεια Robert O’Brien, συζητήθηκε και η ιδέα της ανταλλαγής εδαφών, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια θεωρείται ως ο τρόπος επίτευξης τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται, ότι η ιδέα της τροποποίησης των συνόρων αυτών των δύο βαλκανικών κρατών, που αποτελεί «ευρωπαϊκό ταμπού», είχε πράγματι τεθεί από τους Vucic και Thaci το 2018, αλλά έκτοτε, ο διάλογος, στον οποίον είχαν εμπλακεί ο Εμάνουελ Μακρόν και η Άγγελα Μέρκελ πάγωσε, λόγω πολιτικής αντίστασης στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.

Οι ευρωπαϊκές προσπάθειες για αναζωπύρωση του διαλόγου είχαν επίσης αποτύχει στη σύνοδο κορυφής του Βερολίνουτον Απρίλιο του 2019, όπου για άλλη μία φορά, οι διαιρέσεις των κρατών μελών και ιδίως εκείνων του γαλλο-γερμανικού «ζευγαριού» είχαν συμβάλλει στο να χάσει η Ένωση την ευκαιρία επίλυσης ενός εκ των κύριων προβλημάτων στα Βαλκάνια.

Μετά τις αποτυχίες της ΕΕ, το ζήτημα ανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ, υπό την πίεση του οποίου το Βελιγράδι και η Πρίστινα υπέγραψαν συμφωνία, και οι ΗΠΑ ανατρέπουν στις 25 Μαρτίου την κυβέρνηση του Albin Kurti, ο οποίος αντιτίθεντο σε οποιαδήποτε αλλαγή των συνόρων.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, ο Αlbin Kurti, σε αντίθεση με τον πρόεδρο Hashim Thaci θέλει να εξοικονομήσει χρόνο και να τραβήξει τα πράγματα, ελπίζοντας για αλλαγή εξουσίας στην Ουάσινγκτον

Κατά την δημοσιογράφο, η Ευρώπη, περιθωριοποιημένηπροσπάθησε αδέξια να κλείσει το θέμα, διορίζοντας τον δικό της απεσταλμένο για διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, τον Miroslav Lajcak, τον πρώην Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών, έναν διαμεσολαβητή, του οποίου η χώρα δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν επίσης υποσχεθεί μια επόμενη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι, αλλά μετά την κρίση στην υγεία, ενώ σε συνέντευξή του στα τοπικά ΜΜΕ, ο Josep Borrell δήλωσε, ότι δεν αντιτίθεται στη διόρθωση των συνόρων, εάν η πρωτοβουλία θα μπορούσε να φέρει μόνιμη λύση στη σύγκρουση και εάν οι δύο πλευρές συμφωνούν.

«Δεν μπορούμε να είμαστε πιο καθολικοί από τον Πάπα», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, με την δημοσιογράφο να θεωρεί, ότι «αυτή η αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική ήρθε πολύ αργά»  

Υπενθυμίζει τη δήλωση του Hashim Thaci, μετά την αποτυχία της συνόδου κορυφής του Βερολίνου ότι:

«Κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει στα Δυτικά Βαλκάνια, χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες … Όλοι έχουν αισθανθεί, ότι η ΕΕ είναι αδύναμη και διχασμένη. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πνεύμα ηγεσίας».

Σημειώνει, ότι « η ΕΕ δεν εκτιμάται καλύτερα στη Σερβία, όπου η Κίνα ήταν περισσότερο παρούσα, κατά την κρίση του κορωνοϊού», εξ ου και η δήλωση του Σέρβου προέδρου, ότι «η ευρωπαϊκή συνεργασία είναι ένα παραμύθι». 

Κατά την άποψή της, ο Hashim Thaci και ο Aleksandar Vucic έχουν και οι δύο λόγους να διευθετήσουν την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ των δύο χωρών τους.

Ο Κοσσοβάρος πρόεδρος δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση του με τις ΗΠΑ, που ήταν ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες της ανεξαρτησίας, και μία ομαλοποίηση των σχέσεων με το Βελιγράδι θα επέτρεπε στο Κοσσυφοπέδιο να έχει πρόσβαση σε διεθνείς θεσμούς και τελικά να υπάρξει ως ένα πλήρες κράτος, ενώ για ορισμένους, θα επέτρεπε στον Hashim Thaci , πρώην αρχηγό των ανταρτών κατά τη διάρκεια του πολέμου, να ξεφύγει από πιθανές νομικές διαδικασίες.

Όσο για τον Aleksandar Vucic, ελπίζει ότι η ειρήνη με το Κοσσυφοπέδιο θα επιτρέψει στη Σερβία να επιταχύνει την πορεία της ένταξής της στην ΕΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με την δημοσιογράφο, το σχέδιο προκαλεί έντονες επιφυλάξεις στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, με το Βερολίνο να θεωρεί επίσης, πολύ περισσότερο από τον Emmanuel Macron, ότι μια αλλαγή συνόρων θα μπορούσε να ξυπνήσει τους παλιούς βαλκανικούς δαίμονες και να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας σε αυτήν την περιοχή, όπου κάθε χώρα φιλοξενεί εθνοτικές μειονότητες. 

Από την άλλη πλευρά, η  Ρωσία, η οποία έχει ισχυρά συμφέροντα στη Σερβία, δεν έχει λάβει επίσημη θέση, με πολλούς να υποψιάζονται, ότι θέλει να χρησιμοποιήσει αυτό το προηγούμενο, για να αποκτήσει νομιμοποίηση της προσάρτησης της Κριμαίας…

Υπογραμμίζεται, ότι και το υπάρχον status quo δεν είναι μια καλή λύση, καθώς μετατρέπει σταδιακά την περιοχή σε μια μαύρη τρύπα της Ευρώπης, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό, όπως κίνδυνοι έκρηξης, τρομοκρατίας, εμπορίας, κοινωνικής και οικονομικής δυστυχίας, αύξηση των τουρκικών, ρωσικών και κινεζικών επιρροών. 

«Γιατί να αντιταχθούμε σε μια λύση, εάν γίνει αποδεκτή και από τα δύο μέρη;», διερωτόταν  πρόσφατα στο Twitter ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ, Gérard Araud, αναφέρει καταλήγοντας η Isabelle Lasserre.

ΠΗΓΗ: Serbie-Kosovo: reprise du dialogue pour une normalisation

Η Βραζιλία ξεπέρασε και τη Γερμανία στον αριθμό των κρουσμάτων: Νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων, 881 σε 24 ώρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: