«Μοιράζουν» το αέριο οι ΗΠΑ: Επεξεργασία ιδεών για «εκτόνωση της έντασης» μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατεβαίνει από τις σκάλες του υπουργικού αεροσκάφους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. State Department Photo by Ron Przysucha




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι Αμερικανοί διαμορφώνουν ιδέες για το ενεργειακό, με στόχο να ξεπερασθεί η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι ιδέες αυτές, ωστόσο, φαίνεται να παραπέμπουν σε μια διαδικασία συζήτησης, σε δικοινοτικό επίπεδο και θα αποσκοπούν σε συνεννόηση πριν από την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

Ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι οι ιδέες αυτές, σε αυτό το στάδιο, στοχεύουν στο να καταγράψουν αντιδράσεις.

Το βασικό αφήγημα των εμπνευστών της φόρμουλας αυτής είναι πως οι Τουρκοκύπριοι «δεν μπορούν να περιμένουν», καθώς όπως σημειώνεται «δεν διαφαίνονται στην παρούσα προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού».

  • Στη λογική αυτή προτείνουν την έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων για τα θέματα ενέργειας, παραπέμποντας στην ανάγκη να αξιοποιηθούν ιδέες και προτάσεις που έχουν κατά καιρούς υποβληθεί από τις «δύο πλευρές».

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τον Ιούλιο του 2019 ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, είχε καταθέσει πρόταση, που ετοιμάσθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ. Η πρόταση προέβλεπε σύσταση δικοινοτικής επιτροπής για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου, βάζοντας μέσω της τουρκικής εταιρείας ΤΡΑΟ και την Τουρκία στο τραπέζι.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε στην πρόταση με κατάθεση εγγράφου, ενός non paper.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να ξεπερασθεί η ένταση στην περιοχή, την οποία προκαλεί η κατοχική Τουρκία. Κι αυτό γιατί, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα, μέσω και της εταιρείας ExxonMobil. Όλα αυτά διαδραματίζονται την ίδια ώρα που καταγράφονται κινήσεις επαναπροσέγγισης μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας.

Εάν ισχύσουν οι αμερικανικές προσεγγίσεις και ξεκινήσουν συζητήσεις για το φυσικό αέριο, αυτό μπορεί να έχει την τύχη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Χρονοβόρες και αδιέξοδες και θα θέσουν εκτός τροχιάς και το ίδιο το πολιτικό πρόβλημα.

  • Τέλος, δηλαδή, το Κυπριακό και οι συζητήσεις για συμφωνία. Εάν δεν συζητείται η συνδιαχείριση του φυσικού αερίου πριν την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, οι Τούρκοι δεν θα έχουν κίνητρο για λύση.

Υπάρχουν περαιτέρω κι άλλα ζητήματα, πρακτικά και ουσιαστικά. Για παράδειγμα, η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται την κυπριακή ΑΟΖ, όπως έχει καθοριστεί στη βάση διεθνών συμφωνιών, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

Το πάρτι σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας: Η τουρκική πρόταση για τα οδοφράγματα έγινε θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: