Μήνυση από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατά της εφαρμογής επιστολικής ψήφου στην Καλιφόρνια

File Photo: Ο Ντοναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Νιου Τζέρσεϊ. EPA/TRACIE VAN AUKEN
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ρίχνει όλο του το βάρος στη δικαστική αμφισβήτηση της κίνησης της Καλιφόρνιας να εφαρμόσει την επιστολική ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, σχολιάζει το POLITICO.

H κατάθεση μιας προσφυγής από την Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, την Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, αλλά και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην Καλιφόρνια στοχεύει στην ακύρωση της εντολής του κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ να αποσταλούν επιστολικές ψήφοι σε όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους από τους εκλογικούς αξιωματούχους των τοπικών κομητειών.

Παρά το γεγονός ότι ο Νιούσομ, αλλά και όσοι επιβλέπουν τη διεξαγωγή των εκλογών στην Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι η αλλαγή (στην πραγματοποίηση της ψηφοφορίας) είναι υποχρεωτική για να ισορροπήσει η δημόσια υγεία με τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία, οι αντίπαλοι του Νιούσομ υποστηρίζουν ότι ο κυβερνήτης υπερέβη τις εξουσίες του.

Στη μήνυση υποστηρίζεται ότι ο Νιούσομ υπερέβη τις εξουσίες του, καθώς δεν επεδίωξε τη συγκατάθεση των πολιτειακών νομοθετικών οργάνων, ενώ ο κυβερνήτης καταγγέλλεται για μία «αισχρή αρπαγή των εξουσιών» (του τοπικού κοινοβουλίου) η «οποία δεν προβλέπεται από την πολιτειακή νομοθεσία» παραβιάζοντας το σύνταγμα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Καλιφόρνια, αλλά και σε παναμερικανικό επίπεδο μάχονται κατά των προσπαθειών επέκτασης της εξ αποστάσεως (επιστολικής) ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή του Νοεμβρίου, προειδοποιώντας ότι η επιστολική ψηφοφορία αυξάνει τον κίνδυνο εκλογικής νοθείας.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ενισχύσει την άσκηση αυτής της κριτικής μέσω μιας σειράς αναρτήσεων του στο Twitter μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά και παραπόνων, υποστηρίζοντας ότι η επιστολική ψηφοφορία ευνοεί δυσανάλογα τους Δημοκρατικούς.

Η κρισιμότητα της Πενσιλβάνια και οι πιθανές καθυστερήσεις

Η Πενσιλβάνια μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Ωστόσο, μπορεί να μην έχει ξεκαθαριστεί για ημέρες ποιος κέρδισε στην αναφερόμενη Πολιτεία, μετά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, σχολιάζει το POLITICO.

Οι εκλογικοί αξιωματούχοι στην -καθοριστικής εκλογικής σημασίας- Πολιτεία που θα εφαρμόσει την υποχρεωτική επιστολική ψηφοφορία για πρώτη φορά εξαιτίας της πανδημίας, δηλώνουν ότι δεν είναι πιθανό να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση των ψήφων τη νύχτα των προεδρικών εκλογών.

Στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα έχει μικρή διαφορά, όπως ήταν το 2016, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την Πολιτεία με διαφορά μόλις 44.000 ψήφων, αυτό θα σημάνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μιας από τις πιο σημαντικές για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος Πολιτείες, θα παραμείνει στον αέρα για αρκετές ημέρες μετά την 3η Νοεμβρίου.

Με πληροφορίες από Politico μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Επιτέλους και κάποια καλά νέα για την Αμερική: Μειώθηκαν οι θάνατοι εξαιτίας του κορωναϊού σε 24 ώρες

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal