Μικρή υποχώρηση του κύματος ζέστης σήμερα: Αραιές νεφώσεις, συγκεντρώσεις σκόνης και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες

Η δύση του ηλίου στην παραλία του Ναυπλίου, Δευτέρα 18 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, MΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Στους 40 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν ένα βαθμό χαμηλότερα σε σχέση με την Κυριακή και δύο βαθμούς σε σχέση με το Σάββατο, έφτασε η μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα το μεσημέρι της Δευτέρας.

Μικρή περαιτέρω υποχώρηση του κύματος ζέστης, με μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στα βόρεια, θα σημειωθεί την Τρίτη.

Όπως γράψαμε χθες, ένα εντυπωσιακό ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίφθηκε το Σαββατοκύριακο στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).

Η θερμοκρασία στο σταθμό του Θησείου ξεπέρασε τους 36 και άγγιξε τους 37 βαθμούς και τις δύο ημέρες (16 και 17 Μαΐου), αποτελώντας ρεκόρ όλων των εποχών για τη συγκεκριμένη εποχή του έτους.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία από τους σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μόνο ένας σταθμός ξεπέρασε τη Δευτέρα οριακά τους 40 βαθμούς, στη Γόρτυνα Ηρακλείου (40,2 βαθμοί), ενώ ακολούθησαν Πλώρα Ηρακλείου (39,9), Αρφαρά Μεσσηνίας (39,2) και Κατταβιά Ρόδου (39,1).

Εξάλλου, λόγω των εξαιρετικά θερμών για την εποχή αερίων μαζών που μεταφέρθηκαν στη χώρα μας από τα νοτιοδυτικά, οι θάλασσες στα νοτιότερα πελάγη έχουν θερμανθεί έως και τέσσερις βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα των τελευταίων 12 ετών.

  • Σήμερα Τρίτη, σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται αραιές νεφώσεις, αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
  • Τις θερμές ώρες της ημέρας στη Βόρεια Ελλάδα οι νεφώσεις τοπικά θα πυκνώσουν και είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν βροχές ή καταιγίδες τοπικού χαρακτήρα στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και σε περιοχές που συνορεύουν με τη Βουλγαρία.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 30 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 12 έως 33 βαθμούς, στην Ήπειρο από 16 έως 37, στη Θεσσαλία από 15 έως 35 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 έως 37, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 33 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 33 βαθμούς. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στους 36 – 37 βαθμούς ενώ στη Ρόδο οι ενδέχεται να αγγίξουν τοπικά τους 39 – 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και τοπικά στις Κυκλάδες 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις και αυξημένες κατά περιόδους συγκεντρώσεις σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 37 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημεριανές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και πρόσκαιρα νότιοι με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 13 έως 31 βαθμούς.

  • Δήμος Αθηναίων: Ανοίγουν αύριο όλοι οι αθλητικοί χώροι

Στην επαναλειτουργία όλων των ανοικτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και των κολυμβητηρίων, από αύριο Τρίτη 19 του μηνός, προχωρά ο δήμος Αθηναίων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου, η επαναλειτουργία αφορά μόνο τα αθλητικά σωματεία με ηλικίες αθλουμένων άνω των 13 ετών (δεν επιτρέπεται για δημότες) και τους υποψηφίους των πανελλήνιων εξετάσεων ΣΕΦΑΑ (ΤΕΦΑΑ) και παραγωγικών σχολών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Επίσης, επιτρέπεται η χρήση των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες, καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον απαιτείται κατά περίπτωση η παρουσία συνοδού.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των συνθηκών υγιεινής, αλλά και των κανόνων λειτουργίας των χώρων, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση και τις οδηγίες της υγειονομικής επιστημονικής επιτροπής της Γ.Γ.Α..

Συγκεκριμένα επαναλειτουργούν τα τέσσερα δημοτικά κολυμβητήρια (στο Σεράφειο, στο Γουδή, στην Κολοκυνθού και στην Γκράβα) και όλες οι ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις (μπάσκετ, βόλεϊ, γήπεδα ποδοσφαίρου 5×5 και 11×11).

Με αποστάσεις, μάσκες και αντισηπτικά επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα

Με αποστάσεις, μάσκες και αντισηπτικά ξεκίνησαν να επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα στην Αθήνα.

Σε γνωστό και μεγάλο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι τα μέτρα προστασίας τηρούνται «ευλαβικά» με όλους τους καταναλωτές να εισέρχονταν με μάσκα, ενώ στη ρεσεψιόν είχε τοποθετηθεί πλεξιγκλάς, καθώς επίσης και αντισηπτικό, όπως και δίπλα από τους ανελκυστήρες.

Σε κάθε κατάστημα εντός του κτιρίου οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές φορούσαν μάσκες, ενώ αρκετά μαγαζιά διέθεταν ειδικό σταντ στις εισόδους τους με αντισηπτικά, μάσκες και γάντια.

«Σήμερα (χθες) από τις 10 το πρωί το εμπορικό κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του ξανά και είμαστε πολύ χαρούμενοι που δεχόμαστε τους επισκέπτες μας. Για εμάς είναι πολύ μεγάλη χαρά και το εμπορικό μας κέντρο είναι ένας ασφαλής προορισμός για όλες τις οικογένειες και όχι μόνο και είναι και μια όαση δροσιάς, καθώς ο κλιματισμός μας λειτουργεί με την προσαγωγή 100% νωπού αέρα και όχι με επανακυκλοφορία», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Center manager του The Mall Athens, Ευάγγελος Ζαρκαλής.

Εκτός από τα μέτρα που έχουν οριστεί, το εμπορικό κέντρο έχει λάβει κι άλλα, πρόσθετα μέτρα. Σύμφωνα με τον κ. Ζαρκαλή, οι κοινόχρηστοι χώροι απολυμαίνονται συνεχώς από πιστοποιημένες εταιρείες, οι τουαλέτες απολυμαίνονται κάθε 15 λεπτά, ενώ υπάρχουν ειδικές συσκευές απολύμανσης χεριών σε όλο το εμπορικό κέντρο.

«Ανά πάσα στιγμή τηρούμε την απόσταση του 1,5 μέτρου ανά επισκέπτη. Τα ασανσέρ χρησιμοποιούνται οπωσδήποτε μόνο από ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους και επίσης κάνουμε online καταμέτρηση του κόσμου που εισέρχεται στο εμπορικό κέντρο, κρατώντας τον κανόνα, ένας επισκέπτης ανά 20 τμ. Μπορούμε και το γνωρίζουμε αυτό ανά πάσα στιγμή», τονίζει ο κ. Ζαρκαλής.

Όπως εξηγεί, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα υπάρχει ενημέρωση για την ανταπόκριση του κόσμου, ενώ από την Πέμπτη θα ληφθούν και πρόσθετα μέτρα, όπως η λειτουργία θερμικών καμερών για ανίχνευση πυρετού.

«Στα καταστήματά μας όλοι οι πελάτες πρέπει να απολυμάνουν τα χέρια τους πριν μπουν ή να φορέσουν καινούρια γάντια ή αν φοράνε γάντια πρέπει κι αυτά να τα απολυμάνουν», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αργυρώ Ζαφειρίου, υπεύθυνη καταστημάτων γνωστής αλυσίδας ένδυσης, υποδημάτων και αξεσουάρ.

Όπως λέει, στους καταναλωτές που εισέρχονται παρέχονται κάρτες εισόδου, ανάλογα με τα άτομα που θα μπουν στο κατάστημα και από εκεί και πέρα είναι ανοιχτά τα δοκιμαστήρια. Τα ρούχα που θα δοκιμαστούν απολυμαίνονται μετά με ειδικά σπρέι ή ατμό, μένουν μετά 1-2 ώρες εκτός πώλησης και ξαναβγαίνουν όταν είναι έτοιμα.

«Στο κατάστημά μας στην Ομόνοια υπάρχει πολλή κίνηση, κάτι που δεν περιμέναμε, εδώ τώρα είναι ακόμα αρχή, αλλά αρχίζει και κινείται», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκτός από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα (mall) σήμερα επαναλειτουργούν τα εκπτωτικά χωριά, αλλά και τα εκπτωτικά καταστήματα.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όσους μπαίνουν ή εργάζονται στα καταστήματα, όπως επίσης συστήνεται αυστηρά και η χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους.

Ρεκόρ 160 ετών για μήνα Μάιο κατέρριψε η θερμοκρασία στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: