“Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος”: Η Κίνα διχάζει και προκαλεί την αντιπαράθεση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών

File photo: Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζιπίνγκ στο Κιργιστάν. EPA, IGOR KOVALENKO




Η ύστατη δοκιμασία για την Ε.Ε. θα είναι οι δυνατότητές της να διαμορφώσει μια κοινή στάση έναντι της Κίνας η οποία έχει επιδείξει την  αξιοσημείωτη ικανότητα  να προκαλεί την αντιπαράθεση μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών, για παράδειγμα αναφορικά με την ανάπτυξη δικτύων 5G.

Η Κίνα οδεύει να αναδειχθεί ως η πιο ισχυρή εξωτερική δύναμη για την ΕΕ, αναφέρει ο Wolfgang Münchau στην εφημερίδα Financial Times.

Η πρωτοβουλία της Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος (Belt and Road), ένα έργο μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε υποδομές που εκτείνονται στην ευρασιατική ήπειρο, βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας βιομηχανικής στρατηγικής της και οι  κυβερνήσεις της Ε.Ε το γνωρίζουν καλά.

Η γαλλο-γερμανική πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης λόγω της πανδημίας 500 δις  ευρώ περιλαμβάνει συγκεκριμένη απαίτηση για μια βιομηχανική πολιτική με στόχο την προστασία της Ευρώπης από επενδύσεις τρίτων χωρών σε στρατηγικούς τομείς. Ωστόσο, μια τέτοια στρατηγική θα δημιουργούσε προβλήματα για την Ιταλία, τον πιθανό κύριο δικαιούχο των μελλοντικών κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη.

Η Ιταλία έχει ενταχθεί επισήμως στο πρόγραμμα Belt and Road τον Μάρτιο του 2019 και ήταν η μόνη μεγάλη χώρα της ΕΕ που το έπραξε. Οι Ιταλοί ηγέτες έχουν καλλιεργήσει στενές διμερείς σχέσεις με τους Κινέζους ομολόγους τους και, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ιταλία προσέλκυσε επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο των άμεσων ξένων επενδύσεων της Κίνας από το 2000. Η Γερμανία ήταν η πιο αγαπημένη χώρα της Κίνας για εσωτερικές επενδύσεις στην ΕΕ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου – μετά το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση άρχισε να επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγορές, καθιστώντας δυνατή τη συμμετοχή της σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που θέλει να προστατεύσει. Αυτό προκλήθηκε από την κινεζική εξαγορά του κορυφαίου ομίλου ρομποτικής της Γερμανίας, Kuka, το 2016.  Ένα έμμεσο αποτέλεσμα του προγράμματος Μια Ζώνη, ένας Δρόμος θα είναι η μετατόπιση της πολιτικής βαρύτητας της Ευρώπης προς τα ανατολικά.

Σύμφωνα με  ιταλική δημοσκόπηση, η Ιταλία θεωρεί την Κίνα ως την πιο φιλική ξένη χώρα, ακολουθούμενη από τη Ρωσία, ενώ η Γερμανία θεωρείται η λιγότερο φιλική ξένη δύναμη, ακολουθούμενη από τη Γαλλία. Μια άλλη δημοσκόπηση αναφέρει ότι το 44% των Ιταλών τίθενται υπέρ της παραμονής  στην ΕΕ έναντι του  42% που θέλουν να αποχωρήσουν,  ενώ πριν  δύο χρόνια το ποσοστό υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. κυμαινόταν στο 65%.

Ίσως ήταν η έλλειψη αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Ιταλία στην αρχική φάση της κρίσης Covid-19 που έφερε στην επιφάνειαα τον λανθάνοντα ευρωσκεπτικισμό.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά είναι πολύ ανησυχητικά στοιχεία. Είκοσι χρόνια συμμετοχής στην ευρωζώνη έχουν οδηγήσει τους Ιταλούς σε σημείο να θεωρούν την Κίνα ως τον σημαντικότερο στρατηγικό τους εταίρο.Αυτό είναι παράλογο σε τόσα πολλά επίπεδα, αλλά συνιστά, επίσης, μια τρομερή αποτυχία της ΕΕ που επέτρεψε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά της, η ΕΕ ελπίζει ότι το ταμείο ανάκαμψης θα εξελιχθεί με κάποιον τρόπο ώστε να αντιμετωπίσει την ροπή της Ιταλίας  προς τον πλήρη ευρωσκεπτικισμό. Ακόμα και στη Γερμανία, η φήμη της Κίνας βελτιώνεται.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των Γερμανών που επιδιώκουν στενότερες σχέσεις με την Κίνα είναι 36%, έναντι 37% που ευνοούν τις ΗΠΑ. Αυτή η διαφορά ήταν πολύ μεγαλύτερη στο παρελθόν, ενώ μεταξύ των νεαρών Γερμανών, η Κίνα προηγείται των ΗΠΑ με μεγάλο ποσοστό.

Η επιβολή αυστηρών μέτρων στο Χονγκ Κονγκ  από το Πεκίνο και ο ρόλος της κινεζικής κυβέρνησης στην καταστολή της ελεύθερης ροής πληροφοριών σχετικά με το Covid-19 φαίνεται να είχαν μικρή επίδραση στην κοινή γνώμη στην Ευρώπη.

Ο κίνδυνος για την ΕΕ δεν είναι η πλήρης αποσύνθεση, αλλά η προοδευτική απώλεια της συνοχής. Η ζημιά που υπέστη το μπλοκ μέσω του Brexit θα είναι μηδαμινή σε σύγκριση με τη ζημιά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν η Ιταλία και άλλες χώρες αν κάνουν άνοιγμα προς την Κίνα.

ΠΗΓΗ: China is pitting EU countries against each other

Τζόνσον για Κάμινγκς: Κανένας από το προσωπικό μου δεν υπονόμευσε το μήνυμα δημόσιας υγείας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: