Μια μικρή γκάφα με “ποίημα” του Ελύτη, που δεν αλλάζει την μεγάλη εικόνα: Αξιος εστί ο κύριος Τσιόδρας

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας κάνει δηλώσεις μετά την επίσκεψή του στην ιδιωτική κλινική Ταξιάρχαι, στο Περιστέρι, όπου εντοπιστήκαν κρούσματα με κορονοϊό, την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ναι, εντάξει. Οι στίχοι που χρησιμοποίησε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας δεν ήταν στ’ αλήθεια του Ελύτη, όπως υποστήριξε.

Προφανώς έπεσε και αυτός θύμα των αναρτήσεων που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια αποδίδοντας στον νομπελίστα ποιητή κάτι που όχι μόνο δεν έχει επίσημη πατρότητα, αλλά και δεν ταιριάζει στο δικό του ύφος.

Και για να μας φύγει και η παραμικρή αμφιβολία ζητήσαμε τη γνώμη του καθηγητή νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Ευριπίδη Γαραντούδη:

  • «Μου φαίνεται απίθανο οι “στίχοι” αυτοί να είναι από ποίημά του. Είναι εντελώς ξένοι στο ύφος της ποίησης του Ελύτη (…) Καθώς το διάβασα ολόκληρο, είμαι βέβαιος ότι ο Ελύτης δεν θα ήταν δυνατό να γράψει ένα τέτοιο “ποίημα”. Το θλιβερό στη σημερινή ιστορία είναι ότι αυτή τη στιγμή αναπαράγεται στο διαδίκτυο ένα μη ποίημα ενός διαδικτυακού ανωνύμου ως ποίημα. Είναι κρίμα, και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά, που μια σοβαρή τέχνη, όπως η ποίηση, ευτελίζεται, επειδή γίνεται ανεξέλεγκτη παρα-ποίησή της. Αυτό, δυστυχώς, είναι μέρος της κουλτούρας του διαδικτύου».

Αυτά μας είπε ο κ. Γαραντούδης σε μια πρώτη αποτίμηση και εντίμως τον ευχαριστούμε που μοιράστηκε τις -συχνά αδιάφορες για την κοινωνία- δημοσιογραφικές ανησυχίες.

Η ποίηση δεν κακοπαθαίνει άλλωστε μόνο στο διαδίκτυο. Κακοποίηση ενός ποιήματος, ίσως πιο αθώα, είναι και η αποσπασματική χρήση της.

Κάποτε παιζόταν η σειρά του Mega «Δύο Ξένοι». Σε ένα  επεισόδιο η «απαγγελία» μερικών στίχων από το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη, ήρκεσε για να στείλει εκατοντάδες κορίτσια, όπως η εκδότις του Ίκαρου κυρία Κατερίνα Καρύδη μαρτυρεί, στα βιβλιοπωλεία:

«Ζητούσαν το ‘Σ’ αγαπώ, Μ’ ακούς’, ενός αγνώστου ποιητή τους, που δεν ήξεραν βέβαια  ότι ήταν ο Ελύτης. [Δείτε τη σχετική έρευνα των Ευριπίδη Γαραντούδη – Μάρας Ψάλτη ΕΔΩ

Αυτά με τον Ελύτη: Να πούμε και δυο κουβέντες για τον αποχαιρετισμό του καθηγητή Τσιόδρα; Ήταν ευεργετικός.

O σωτήρας μας, Σωτήρης Τσιόδρας: Άριστος επιστήμονας, πατέρας 7 παιδιών, ψάλτης

Όπως ευεργετικός και ωφέλιμος ήταν σχεδόν κάθε ένα από αυτά τα περίπου 70 ήσυχα απογεύματα του εγκλεισμού μας. Χωρίς να το επιδιώκει, προσέφερε ένα συνετό και χρήσιμο αντιπαράδειγμα στον έξαλλο κανόνα μας: Μετριοφροσύνη απέναντι στην έπαρση, στέρεη γνώση (εντάξει στην ποίηση τα χάλασε λίγο αλλά δεν τον επιστρατεύσαμε ως φιλόλογο), απέναντι στις ιδεοληψίες, επιστημοσύνη, απέναντι στο κουτσομπολιό και τη συνωμοσιολογία.

Και ναι, ήταν ευεργετικό να ακούς σε αυτή την φορτισμένη αποφώνηση, έναν επιστήμονα των περγαμηνών του να υπερασπίζεται το δικαίωμά του να λέει «δεν ξέρω». Είναι αυτή ακριβώς η παραδοχή από όπου ξεκινά ο ανηφορικός δρόμος προς τη δημιουργία και το αποτέλεσμα.

Θα τον θυμόμαστε τον κ. Τσιόδρα κι αυτά τα περίπου 70 απογεύματα.  Καμιά φορά αυστηρό, κατά κανόνα ψύχραιμο, μία φορά δακρύζοντας, μα πάντοτε μυρίζοντας μιαν «ευγένεια ξύλου παλαιού». Και αυτό είναι σίγουρα Ελύτης.

Γ.Δ.

Σταματάει την ενημέρωση ο Τσιόδρας: Ταυτίστηκε παγκοσμίως με την εγκυρότητα, καθήλωσε τους Έλληνες

Παγκόσμια αναγνώριση για τον Σωτήρη Τσιόδρα: Ο σωτήρας της Ελλάδας, από τον κορωναϊό

New York Times: Σωτήρης Τσιόδρας, ένας αναδυόμενος ήρωας της εποχής του κορωναϊού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: