Μέτρα για τον πολιτισμό: 800 ευρώ και… ανοίγουν θερινά σινεμά, μουσεία, θεάματα

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλάει κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου, στην μεγάλη αίθουσα της ΓΓΕΕ, Πέμπτη 7 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Τα μέτρα στήριξης για τον χώρο του Πολιτισμού αλλά και τους κανόνες με τους οποίους θα επαναλειτουργήσουν μουσεία, θέατρα, θερινά σινεμά, πρόβες, γυρίσματα και πολιτιστικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους, παρουσίασε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Από την αρχή η κυβέρνηση και το ΥΠΠΟΑ δημιούργησε μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης, αμέσως μόλις προέκυψε το lockdown, από τον Μάρτιο, και στον χώρο του Πολιτισμού. Για την κυβέρνηση, ο Πολιτισμός και οι εργαζόμενοί του δεν υπήρξαν ποτέ η εξαίρεση. Όλα τα μέτρα ακολουθήθηκαν οριζόντια, όμως ο Πολιτισμός έχει τις ιδιαιτερότητές του. Τα άμεσα μέτρα ήταν η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου, η τόνωση της αγοράς με αναπτυξιακά μέτρα. Η τόνωση της αγοράς την επόμενη μέρα, από δω και πέρα δηλαδή», δήλωσε μεταξύ άλλων η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

«Ο στόχος μας είναι διπλός από την αρχή, από τον Μάρτιο. Να κρατηθεί ο Πολιτισμός δυνατός, να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες. Μας ενδιαφέρει η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό τοπίο στην Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας, δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι το 2020», προσέθεσε η υπουργός που ως προς τα άμεσα μέτρα στήριξης τόνισε ότι «από 13/5 ως 19/5 θα πάρουν τα 800 ευρώ όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2019 και δεν είναι δικαιούχοι τακτικής ανεργίας του πρώτου τριμήνου του 2020».

«Δικαιούχοι της οικονομικής στήριξης των 800 ευρώ έχουν καταστεί όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν πρόωρα πριν το συμβατικό τους χρόνο, κατά το διάστημα 1 Μαρτίου ως 20 Μαρτίου 2020. Από σήμερα 7/5 ως και τις 10/5, μετά από υπεύθυνη δήλωση εργοδοτών και μετά από υπεύθυνη δήλωση των εργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας, από 8/5 ως 12/5, οι εργαζόμενοι καθίστανται δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, πληρωτέων από 14 και 15/5», συμπλήρωσε.

 

 

Πώς θα ανοίξουν αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, θερινά σινεμά και  θεάματα

 

– Στους αρχαιολογικούς χώρους που ανοίγουν στις 18 Μαΐου θα τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου, θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός επισκεπτών ανά ώρα, θα συστήνεται η χρήση μάσκας, θα υπάρχει ειδική διαδικασία ρύθμισης ροής εισόδου-εξόδου

– Στα θερινά σινεμά που θα ανοίξουν από 1η Ιουνίου θα ισχύει όριο 40% στην πληρότητα με σύσταση για χρήση μάσκας και αντισηπτικών και ειδικών κανόνων υγιεινής

– Για τις πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα που μπορούν να ξεκινήσουν από 18 Μαΐου θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις, να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός και εξαερισμός σε κλειστούς χώρους παράλληλα με απολυμάνσεις με διάλυμμα χλωρίνης πριν και μετά το τέλος κάθε πρόβας/γυρίσματος, οι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτική μη ιατρική μάσκα, αντισηπτικά και προστευτική προσωπίδα στις πρόβες ενώ θα προβλέπονται ειδικοί κανόνες για μακιγιάζ, κομμωτήρια, βεστιάριο κλπ

– Τα ζωντανά θεάματα θα πραγματοποιούνται με πληρότητα 40%, η σκηνή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά καθισμάτων, σε περίπτωση ορθίων θεατών η απόσταση θα είναι 1,5 μέτρο

– Θα διοργανωθούν 200 «μικρά πολιτιστικά δρώμενα με κόστος 2 εκατ. ευρώ σε αρχαιολογικούς χώρους ενώ με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ οι δημοτικοί πολιτιστικοί χώροι θα παραχωρούνται δωρεάν.

Για την οικονομική στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού

– Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου.
– Όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ.
– Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής.
– Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο.

Δημιουργείται Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών
Η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών. Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, από 13/5 θα λειτουργεί ειδική πλατφόρμα στο ΕΡΓΑΝΗ για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο που θα μετεξελιχθεί σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών.

Επίσης, προανήγγειλε την άμεση ψήφιση των διατάξεων κατά της πειρατείας.

Σχετικά  με τις επιχορηγήσεις στα δημοτικά περιφερειακά θέατρα, είπε ότι επισπεύθηκε η εκταμίευση και δόθηκαν 20.000 ευρώ στο καθένα «Οι επιχορηγήσεις στα θέατρα δεν θα ζητηθούν πίσω ακόμα κι αν δεν γίνει δυνατό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις», υποστήριξε. Ακόμη ανέφερε ότι θα δοθεί «κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών» σε όσους είχαν αγοράσει εισιτήρια για παραστάσεις που δεν έγιναν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα Ελένη Μάρκου

Ανακοινώνονται τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον Πολιτισμό: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: