Μέρκελ και Μακρόν προτείνουν ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης 500 δισ: Θετική η Κομισιόν

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δίνουν κοινή βιντεο – συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας την κοινή πρώτη για το ταμείο ανάκαμψης. EPA/ANDREAS GORA / POOL




Ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ εισηγούνται η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωναϊού.

Η πρόταση Μέρκελ – Μακρόν έγινε με ικανοποίηση δεκτή στις Βρυξέλλες καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για  “εποικοδομητική πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας” για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του νέου κορωναϊού.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κομισιόν, η πρόταση Μέρκελ- Μακρόν “αναγνωρίζει το εύρος και το μέγεθος της οικονομικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, και ορθώς δίνει έμφαση στην ανάγκη επεξεργασίας μιας λύσης με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στον πυρήνα της”.

Όπως εξήγησε “αυτό συμβαδίζει με την πρόταση στην οποία επεξεργάζεται η Κομισιόν, η οποία θα λαμβάνει επίσης υπόψη τις απόψεις όλων των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”.

Σημειώνει δε ότι η Κομισιόν “είναι πεπεισμένη ότι η στρατηγική οικονομικής ανάκαμψης πρέπει να βασίζεται σε τρεις διαφορετικούς πυλώνες που λειτουργούν από κοινού”.

Απαριθμώντας τους ανέφερε τα εξής:

– “τα άμεσα μέτρα που ελήφθησαν για να μπορέσουν τα κράτη μέλη να στηρίξουν την οικονομία, με τη μορφή κυρίως του ευέλικτου πλαισίου κρατικών ενισχύσεων και της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και της στήριξης που παρέχει η ΕΚΤ και η ΕΤΕπ”

– “τα δάνεια 540 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάφορες μορφές που αποτελούν την καρδιά της απάντησης της Ευρωομάδας, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος SURE της Κομισιόν” και

– “το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο που συμπληρώνεται από το μέσο ανάκαμψης, το οποίο θα εγκρίνει η Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα”

“Μαζί αυτά τα σχέδια πρέπει να επιτρέψουν στα Κράτη Μέλη και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την κρίση και στη συνέχεια να ξεκινήσουν τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται για να επανέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία στο δρόμο της”.

Οι πόροι θα αντληθούν με κοινή έκδοση χρέους, θα διανεμηθούν κατά προτεραιότητα «στις χώρες που έχουν υποφέρει περισσότερο», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.

Τι είπε ο Μακρόν

«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ώστε να εμβαθύνουμε την γαλλογερμανική απάντηση αυτή» είπε στην τοποθέτησή του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία εκείνος ήταν στο Παρίσι και η Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

«Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και έπληξε όλη την Ευρώπη» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος και σημείωσε πως «θέλουμε να πάρουμε όλα τα μαθήματα από αυτή την πανδημία».

Επι της ουσίας της πρότασης, ο Μακρόν, ανέφερε: “Προτείνουμε στις 27 χώρες να δημιουργήσουμε ένα κοινό ταμείο εντός της Ευρώπης. Είναι ένα τεράστιο βήμα» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν που εξήγησε πως θα δοθεί στοχευμένα σε περιοχές και τομείς της οικονομίας που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού.

Επιπλέον, Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν προτείνουν τη δημιουργία κοινών αποθεμάτων ιατρικού υλικού για την Ευρώπη, αλλά και στο ερευνητικό πεδίο. Οι δύο ηγέτες επιθυμούν να αυξήσουν την ικανότητα της ΕΕ στην έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών.

«Η Ευρώπη πρέπει να μάθει να είναι λιγότερο αφελής» είπε αναφορικά με τις δυσκολίες που προέκυψαν στη διάρκεια της πανδημίας   ο Εμανουέλ Μακρόν που μίλησε για κοινή στρατηγική αυτονομίας της βιομηχανίας της υγείας.

Σασόλι: Η πρόταση είναι ένα θετικό σημείο εκκίνησης

Την πρόταση που κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ για τη σύσταση ευρωπαϊκού «ταμείου ανάκαμψης», ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, χαιρετίζει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Σε ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Σασόλι χαρακτήρισε την πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας ένα θετικό σημείο εκκίνησης και προτρέπει για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου που συστήνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σαρλ Μισέλ: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

Την πρόταση που εισηγούνται η Γερμανία και η Γαλλία για τη συγκρότηση ενός ταμείου ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ, χαιρετίζει και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κάνοντας λόγο για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Χαιρετίζω τις προσπάθειες της Γερμανίας και της Γαλλίας να βρουν κοινό έδαφος για το ταμείο ανάκαμψης. Αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, θα πρέπει να συμμετάσχουν όλα τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Σαρλ Μισέλ.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με δεύτερη ανάρτησή του καλεί και τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ να εργαστούν με πνεύμα συμβιβασμού μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλει μια πρόταση.

«Η επανεκκίνηση και ο μετασχηματισμός των οικονομιών μας που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού είναι καίριας σημασίας» σημειώνει καταληκτικά.

Η Πρόεδρος Κομισιόν καλωσορίζει την πρόταση Μέρκελ Μακρόν για δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ – ΚΥΠΕ της ανταποκρίτριας Φ. Καραβίτη και του Αθανάσιου Αθανασίoυ 18/05/2020 20:33
Βερολίνο, Γερμανία, Βέλγιο, Βρυξέλλες

Στα 25,675 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου τέλη Μαρτίου 2020

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: