Με τις μισές θέσεις διαθέσιμες αλλά χωρίς πολλά προβλήματα η πρεμιέρα των νέων μέτρων στο μετρό [photos]

Επιβάτες φορώντας μάσκες εισέρχονται στο Μετρό. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Φορώντας την προστατευτική μάσκα και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας ξεκίνησε η πρώτη μέρα της επιστροφής στην κανονικότητα των επιβατών, που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Για την πρεμιέρα στα ΜΜΜ ενημερώθηκαν ο υπουργός Μεταφορών,Κώστας Καραμανλής και ο υφυπουργόςΓιάννης Κεφαλογιάννης που επισκέφθηκαν το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Μετρό στο Σύνταγμα.

Επί ποδός είναι από το πρωί οι «βοηθοί επιβατών» σε πολυσύχναστους σταθμούς μετεπιβίβασης του μετρό, στάσεις λεωφορείων, τρόλεϊ και συρμούς του τραμ κάνοντας συστάσεις, όπου χρειάζεται για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Πάντως οι πολίτες εμφανίστηκαν τις πρωινές ώρες έτοιμοι και πειθαρχημένοι στη νέα καθημερινότητα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής.

Οι «βοηθοί επιβατών», ντυμένοι με πορτοκαλί γιλέκα για να διακρίνονται από το επιβατικό κοινό, από τις πρώτες πρωινές ώρες βοηθούν και συμβουλεύουν τους επιβάτες να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και τους υποδεικνύουν που ακριβώς θα μπορούν να περιμένουν. Οι ίδιοι δεν είναι αρμόδιοι για επιβολή προστίμων. Σε περιπτώσεις που προκύπτει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και αν χρειαστεί θα ειδοποιούν την αστυνομία.

Με τις μισές θέσεις

Να σημειωθεί πως στους συρμούς του μετρό οι θέσεις καθημένων είναι 120 σε σύνολο 240, έτσι ώστε να κρατούνται οι απαραίτητες αποστάσεις με τους πολίτες να κάθονται διαγώνια. Στους συρμούς του τραμ οι θέσεις καθήμενων είναι 27 σε σύνολο 54 ενώ σε λεωφορεία και τρόλεϊ ανα τέσσερις θέσεις κάθεται ένας επιβάτης.

Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα των δρομολογίων, σύμφωνα με τους αρμόδιους, στο μετρό (γραμμές 2 και 3) και τον ηλεκτρικό (γραμμή 1) η χρονοαπόσταση των δρομολογίων τις ώρες αιχμής ήταν στα 6 λεπτά, ενώ στο τραμ στα 8 λεπτά. Σε περίπτωση αυξημένης κίνησης το 6λεπτο θα διατηρηθεί κατά τη διάρκεια όλης της μέρας ,ενώ σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, τα οχήματα που θα δρομολογηθούν να κυκλοφορήσουν θα ξεπεράσουν τα 1.000.

Το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Μετρό στο Σύνταγμα επισκέφθηκαν ο υπ. Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής και ο υφ. Γ. Κεφαλογιάννης. Via ΑΠΕ – ΜΠΕ
Επιβάτες σε αποβάθρα του Μετρό. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

«Η πρώτη εικόνα είναι θετική. Οι πολίτες μέχρι στιγμής ανταποκρίνονται με σοβαρότητα στα νέα μέτρα και τα δρομολόγια φαίνεται ότι γίνονται με σωστή συχνότητα, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα συνωστισμού», τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής επισημαίνοντας πως «οι βοηθοί επιβατών και οι σημάνσεις που έχουμε βάλει, διευκολύνουν πολύ την κατάσταση».

Ο υπουργός ευχαρίστησε για την προσπάθεια και τη συνεργασία τους τις διοικήσεις των οργανισμών και τους εργαζόμενους και πρόσθεσε: «Βέβαια, μπορεί να προκύψουν και προβλήματα. Το ξέρουμε. Εδώ είμαστε για να παρακολουθούμε την κατάσταση και όπου χρειαστεί να παρέμβουμε για να γίνει το καλύτερο δυνατό».

Επιβάτες αποβιβάζονται από το Μετρό φορώντας μάσκες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε πως «τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προσέφεραν σημαντικό έργο στο διάστημα της καραντίνας και από σήμερα αναλαμβάνουν έναν νέο, κομβικό ρόλο, σε αυτό το μεταβατικό στάδιο επιστροφής στην κανονικότητα». Τόνισε ότι καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια, ώστε να πετύχουμε καλύτερες συχνότητες για την εξυπηρέτηση των επιβατών και ταυτόχρονα, ασφαλείς συνθήκες μεταφοράς απέναντι στην πανδημία. Και σε αυτή την προσπάθεια κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να επιδεικνύουν την ίδια ευσυνειδησία, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να χρησιμοποιούν μάσκα όταν μπαίνουν στο μετρό, στο λεωφορείο, στο ταξί.

Κόσμος, φορώντας προστατευτική μάσκα, εισέρχεται στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Στη συνέχεια, ο υπουργός και ο υφυπουργός επισκέφθηκαν σημαντικούς σταθμούς ανταποκρίσεων του Μετρό με τα αστικά λεωφορεία (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ) και αφετηρία λεωφορείων (ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ).

Μεμονωμένα κρούσματα αντιμετωπίστηκαν γρήγορα

Σύμφωνα με το υπουργείο, μεμονωμένα περιστατικά μη χρήσης μάσκας αντιμετωπίστηκαν άμεσα χάρη στους βοηθούς επιβατών και τη συνεργασία των πολιτών, οι οποίοι δείχνουν για άλλη μία φορά ωριμότητα και υπευθυνότητα, τηρώντας στη συντριπτική τους πλειονότητα τις οδηγίες των ειδικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Κόκκινες χιαστί κορδέλες στα καθίσματα του μετρό για να αποφευχθεί συνωστισμός [photos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: