Με λεπτομερές εθνικό σχέδιο θα δοθούν τα λεφτά: Δισεκατομμύρια υπο αυστηρές προϋποθέσεις και «μνημόνια»;

File Photo: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Κ). EPA, OLIVIER HOSLET




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ

Και τώρα το μπαλάκι στην σύνοδο κορυφής των «27» στις 18 Ιουνίου για την τελική απόφαση!

Με την ομάδα των «τεσσάρων αθλίων» (Αυστρία,Ολλανδία,Δανία και Σουηδία) να κρατούν σφικτά το «ρόπαλο του βέτο» !

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε χθες μετά από ατέρμονες διαβουλεύσεις στο ερώτημα για το ευρωπαϊκό «τζάκποτ»:

Πόσα χρήματα θα προσέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οικονομική ανάκαμψη των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία; Και πόσα από αυτά θα διατεθούν στα κράτη μέλη ως μη επιστρεπτέα επιχορήγηση; Τι προτείνει στους «27» η πρόεδρος της Κομισιόν;

Συνολικά θα διατεθούν 750 δισεκατομμύρια ευρώ :500 δισεκατομμύρια ως μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια ευρώ ως δάνεια.

Μπορεί το συνολικό πακέτο της φον ντερ Λάιεν να σημαντικά υψηλότερο από την κοινή πρόταση της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για ένα Ταμείο 500 δισεκατομμυρίων ευρώ με μία μεγάλη διαφορά, όπως γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung : «Η πρόταση Μέρκελ-Μακρόν προέβλεπε μόνο επιχορηγήσεις.Το ποσό των επιχορηγήσεων αντιστοιχεί τελικά στην πρότασή τους, αλλά τα επιπλέον 250 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι δάνεια μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων καναλιών».

  • Η Κομισιόν προτείνει την αποπληρωμή των δανείων αυτών τα επόμενα 30 χρόνια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση της συνεισφοράς των κρατών μελών α στον προϋπολογισμό της ΕΕ από το 2028, τη μείωση των μελλοντικών δαπανών της ΕΕ ή με την θέσπιση νέων ευρωπαϊκών φόρων επί των κερδών των ψηφιακών πολυεθνικών ή στις αεροπορικές εταιρείες και στις θαλάσσιες μεταφορές για τις εκπομπές CO 2.

Η πρόταση της Κομισιόν μπορεί να τεθεί σε ισχύ μόνο μετά την έγκριση των 27 κρατών μελών και του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, το οποίο πάντως αξίωσε πρόσφατα ένα πακέτο βοήθειας ύψους δυο τρισεκατομμυρίων ευρώ και μένει να δούμε την αντίδρασή του.

Τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να παρέχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι η Επιτροπή θα εκδώσει ομόλογα. «Κάθε χώρα έχει δικαίωμα αρνησικυρίας, γεγονός που καθιστά το αποτέλεσμα αβέβαιο» γράφει η αυστριακή Die Presse. Με την επίσης αυστριακή Der Standard να προβλέπει ότι θα χρειαστεί και άλλη σύνοδος κορυφής τον Ιούλιο.

Αντιδράσεις αναμένονται επίσης και από τα κράτη μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης,που έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την κρίση του κορονοιού σε σχέση με τις χώρες της νότιας Ευρώπης και τώρα ενδέχεται να κληθούν να προσφέρουν πολύ περισσότερα στο ταμείο ανασυγκρότησης. Ηδη η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αυξήσει την συνεισφορά της στον ευρωπαικό προϋπολογισμό.

«Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν εάν το συνολικό πακέτο έχει πιθανότητες επιτυχίας σε αυτό το επίπεδο»γράφει η FAZ ,υπενθυμίζοντας ότι οι «τέσσερις Αθλιοι» μιλούν μόνο για δάνεια.. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα αρνησικυρίας, γεγονός που καθιστά το αποτέλεσμα αβέβαιο.

Η Επιτροπή σκοπεύει να καταλήξει σε συμφωνία έως τον Ιούλιο, ώστε το πρόγραμμα ανοικοδόμησης να είναι έτοιμο να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους. Η Γερμανία, η οποία θα αναλάβει την ευρωπαική προεδρία για έξι μήνες την 1η Ιουλίου, θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην εξεύρεση συμβιβασμού. H ολλανδική εφημερίδα Volkskrant προβλέπει ήδη ότι η σύνοδος κορυφής των 27 τον επόμενο μήνας θα είναι «μακρά και ταραχώδης»!

Το δεύτερο «αγκάθι» αφορά επίσης τους όρους πρόσβασης στα κεφάλαια αυτά.

«Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς όρους και να δεσμευτούν για την εφαρμογή ενός σχεδίου μεταρρύθμισης που θα έχουν προηγουμένως διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες» όπως γράφει η πορτογαλική εφημερίδα Publico.

  • Με απλά λόγια ,οι χώρες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλουν προς έγκριση στην ΕΕ ένα λεπτομερές εθνικό σχέδιο για την ανάκαμψη. Θα είναι ένα είδος «μνημονίου» σε εθελοντική βάση μεν,αλλά θα πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν και το Συμβούλιο της ΕΕ και μάλιστα απλά με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία!

Αναμφίβολα μέχρι τη σύνοδο κορυφής των 27 στις 18 Ιουνίου πολλά θα κριθούν …

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ο ιός από την Κίνα και τα τα γεγονότα στον Έβρο: Προσοχή στη «μηχανή του ψεύδους», διότι είναι καλοκουρδισμένη…

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: