Μακρύς και δύσκολος ο πόλεμος των ΗΠΑ με τον κορωναϊό τονίζει ειδικός της κυβέρνησης Ομπάμα

File Photo: Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. EPA, FAZRY ISMAIL




Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε έναν «μακρύ και δύσκολο πόλεμο» εναντίον του νέου κορωνοϊού, προειδοποίησε ειδικός του υγειονομικού τομέα.

Παράλληλα απεύθυνε έκκληση στο Κογκρέσο να σχεδιάσει μια «καθολική στρατηγική» για να αναχαιτίσει την επιδημία .

«Ο πόλεμός μας εναντίον της Covid-19 θα είναι μακρύς και δύσκολος και εωσότου αποκτήσουμε ένα εμβόλιο, πρέπει να έχουμε μια καθολική στρατηγική» για να «σώζουμε ζωές και να αποκαταστήσουμε την οικονομία», είπε ο Τομ Φρίντεν, που διετέλεσε διευθυντής των Κέντρων Καταπολέμησης και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο ειδικός έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων που εξετάζει την ανταπόκριση της αμερικανικής κυβέρνησης μπροστά στην επιδημία.

«Όσο δύσκολο κι αν ήταν όλο αυτό έως τώρα, βρισκόμαστε μόλις στην αρχή», υπογράμμισε.

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 71.000 ανθρώπους στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

Σύμφωνα με τον Φρίντεν, το όριο των 100.000 νεκρών θα μπορούσε να ξεπεραστεί έως τα τέλη Μαΐου.

«Εωσότου αποκτήσουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, εκτός κι αν συμβεί κάτι το ανεπάντεχο, ο ιός εχθρός μας θα είναι μαζί μας για πολλούς μήνες ή χρόνια» εκτιμά ο Φρίντεν, ο οποίος συντόνισε τη μάχη εναντίον του ιού Έμπολα.

Εξάλλου, ο επιστήμονας, που είναι επικεφαλής της οργάνωσης Resolve to Save Lives, αναγνώρισε την ανυπομονησία των Αμερικανών να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους, την ώρα που πολλές πολιτείες επανεκκινούν τις οικονομίες τους.

Όμως, απηύθυνε έκκληση για προσοχή και τάχθηκε υπέρ μιας «ακριβούς και σε πραγματικό χρόνο» παρακολούθησης της επιδημίας, μιας εκστρατείας διάγνωσης «τεράστιας και στρατηγικής» και της ανάπτυξης της ιχνηλάτησης των επαφών.

Θα πρέπει επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, να βελτιωθεί η διαδικασία εμβολιασμού κατά της γρίπης αυτό το φθινόπωρο, για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση στην περίπτωση ενός δεύτερου κύματος του νέου κορονοϊού.

Ζήτησε, επιπλέον, τη «διαρκή στήριξη» και τη «σταθερή χρηματοδότηση» του συστήματος υγείας, την ώρα που το Κογκρέσο διαπραγματεύεται ένα νέο σχέδιο ομοσπονδιακής βοήθειας στη μάχη εναντίον του νέου κορονοϊού και τη διάσωση της αμερικανικής οικονομίας.

Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Ρεκόρ στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τα 20 εκ. τον Απρίλιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: