Λάθος μοντέλο, λέει για 1η φορά στέλεχος του ΕΣΥ της Σουηδίας: Τρομερή η κατάσταση, ομολογεί ο Τέγκνελ

File photo: “Είμαστε σε τρομερή κατάσταση” ομολόγησε ο επικεφαλής λοιμοξιολόγος, Αντερς Τέγκνελ.EPA/ANDERS WIKLUND *** SWEDEN OUT




Ο αριθμός των νεκρών από την COVID-19 στη Σουηδία έφθασε τις 4.000, όπως προκύπτει από στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας, γεγονός που αυξάνει τους επικριτές των κυβερνητικών χειρισμών και, για πρώτη φορά, μ’ αυτούς συντάσσεται η πρώην επικεφαλής λοιμοξιολόγος της χώρας η οποία μέχρι τώρα στήριζε το περίφημο “σουηδικό μοντέλο” της “ανοσίας της αγέλης”.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας δείχνουν ότι οι θάνατοι από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωναϊός αυξήθηκαν μέσα σε μια ημέρα, από 3.998 σε 4.029, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων επίσης αυξήθηκε, από 33.459 σε 33.843.

Η προκάτοχος του τίτλου “εθνικός λοιμοξιολόγος” της Σουηδίας έσπασε την σιωπή της χθες για πρώτη φορά σε σχέση με την αμφιλεγόμενη στρατηγική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι τώρα είναι πεπεισμένη ότι οι αρχές θα έπρεπε να είχαν επιβάλλει πολύ πιο αυστηρούς περιορισμούς στα αρχικά στάδια της πανδημίας, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τον ιό.

Η Αννίκα Λίντε, η οποία ήταν υπεύθυνη της κρατικής απάντησης της Σουηδίας στον επιδημία της γρίπης των χοίρων και του Sars, και παρέμεινε στο πόστο της από το 2005 έως το 2013, μέχρι σήμερα εξέφραζε την υποστήριξή της για την προσέγγιση της χώρας της στην πανδημία, όπως αυτή καθοδηγούνταν από τον “Σουηδό Τσιόδρα”, Αντερς Τέγκνελ.

Ομως, πλέον, είναι το πρώτο μέλος του δημόσιου συστήματος υγείας που αλλάζει πλευρά, λέγοντας ότι άλλαξε γνώμη λόγω του υψηλού ρυθμού θνησιμότητας της Σουηδίας, σε σύγκριση τουλάχιστον με τους γείτονές της, Δανία, Νορβηγία και Φινλανδία.

“Θεωρώ ότι χρειαζόμασταν περισσότερο χρόνο για προετοιμασία. Εάν είχαμε κλείσει πολύ νωρίς.. θα μπορούσαμε, με την πάροδο του χρόνου, να σιγουρευτούμε ότι έχουμε αυτό που ήταν απαραίτητο για να προστατεύσουμε τους ευάλωτους”, δήλωσε η Λίντε στην εφημερίδα Observer.

Επί δυο ημέρες την περασμένη εβδομάδα η Σουηδία είχε τον υψηλότερο κατά κεφαλή ρυθμό θνησιμότητας στον κόσμο, ενώ πλέον με τους θανάτους του Σαββατοκύριακου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 4.000.

Σημειώνεται ότι ο κατά κεφαλή ρυθμός θνησιμότητας στην Δανία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, είναι τώρα, τέσσερις, επτά και εννιά φορές χαμηλότερος από αυτόν της Σουηδίας.

Η Λίντε δήλωσε ότι αρχικά συμμεριζόταν την σουηδική προσέγγιση. “Η βασική ιδέα ήταν, νομίζω, ότι αργά ή γρήγορα, ανεξάρτητα απ’ ό,τι κάνεις, θα έχεις όλον τον πληθυσμό να έχει μολυνθεί”, είπε.

“Οπότε, όταν ο Αντερς Τέγκνελ είπε “θα επιπεδοποιήσουμε την καμπύλη, και θα προστατεύσουμε τους ευάλωτους”, σκέφτηκα “θα κατακτήσουμε την ανοσία της αγέλης μετά από λίγο. Μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική”. Δεν ήμουν τόσο επικριτική”.

Έκτοτε, πολλές χώρες απέδειξαν πως είναι δυνατόν να μειώσεις δραματικά τα κρούσματα του κορωναϊού και να φέρεις την πανδημία, τουλάχιστον, περιστασιακά, υπό έλεγχο.

Την ίδια ώρα, το δεύτερο τμήμα της στρατηγικής της Σουηδίας – η προστασία των ηλικιωμένων και άλλων ευάλωτων ομάδων – απέτυχε.

“Ήταν σαν όνειρο το να μπορέσουμε να προστατέυσουμε τους ηλικιωμένους, με πολλή μικρή βάση στην πραγματικότητα” λέει τώρα η Λίντε, η οποία καθώς είναι 72 χρόνων, έχει περάσει σχεδόν δυο μήνες σε ημι-απομόνωση.

Ο επικεφαλής λοιμοξιολόγος της Σουηδίας, Αντερς Τέγκνελ, τώρα ομολογεί ότι η κατάσταση είναι “σε τρομερή κατάσταση”.

Πολιτικοί, μέσα ενημέρωσης και κοινή γνώμη στη Σουηδία συνεχίζουν ωστόσο κατά πλειοψηφία να υποστηρίζουν το σύστημα υγείας και τον χειρισμό του στην πανδημία, με την εξαίρεση μιας μικρής ομάδας ακαδημαϊκών και ερευνητών.

Ο ίδιος ο Τένγκλε, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες από το σουηδικό κρατικό ραδιόφωνο, ομολόγησε πως η χώρα είναι τώρα σε “τρομερή κατάσταση”, απορρίπτοντας ωστόσο την ιδέα ότι θα είχε βοηθήσει ένα lockdown.

“Eίναι πολύ συνηθισμένο να κάνεις κριτική και να λες “εάν είχαμε επιβάλει καραντίνα, θα είχαμε κάνει τόσα πολλά πολύ νωρίτερα. Ομως, όταν ρωτά “τί, ακριβώς, θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει το οποίο θα είχε αλλάξει τόσα πολλά”, τότε δεν παίρνω και πολλές απαντήσεις” υποστήριξε ο Τένγκλε.

Η Λίντε αποδίδει την αποτυχία της σουηδικής προσέγγισης στην απροθυμία του δημόσιου συστήματος υγείας να προσαρμοστεί στην ήδη επεξεργασμένη στρατηγική που καθορίστηκε βάσει της εμπειρίας των πανδημιών της γρίπης, όπως η Ισπανική γρίπη και η γρίπη των χοίρων, μέχρι τον κορωναϊό.

“Το γεγονός ότι συγκρίναμε τον κορωναϊό με τις επιδημίες της γρίπης μπορεί να μας έκανε να προχωρήσουμε σε λάθος συμπεράσματα στην αρχή. Πιθανόν να είχαμε άλλες εξελίξεις απ’ αυτές που είχαμε, για παράδειγμα, να είχαμε περισσότερη συναίσθηση του κινδύνου από την διάδοση του ιού από τους ασυμπτωματικούς” κατέληξε η Λίντε.

Η Σουηδία έχει υιοθετήσει πολύ ήπια προσέγγιση στην αντιμετώπιση του ιού, αφήνοντας τα περισσότερα σχολεία, καταστήματα και εστιατόρια ανοιχτά και επιτρέποντας την εθελοντική λήψη μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής.

Πηγή: The Guardian

Σάλος στην Αυστρία: Πριβέ ξενύχτι σε …”κλειστό” μπαρ για τον πρόεδρο ντερ Μπέλεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: