Κοντά στους 41 βαθμούς Κελσίου η υψηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα: Έσπασαν τα ρεκόρ του Μαΐου

Κόσμος κάνει μπάνιο στην παραλία της Καραθώνας στο Ναύπλιο, Πέμπτη 14 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Έσπασαν το μεσημέρι της Παρασκευής τα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για το μήνα Μάιο σε αρκετούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι θερμοκρασίες που αναμένονται στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο, 16 και 17 Μαϊου, προβλέπεται να φτάσουν κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σταδιακή πτώση αναμένεται από την επόμενη Δευτέρα 18 Μαϊου και κυρίως την Τρίτη 19 Μαϊου.

Για σήμερα προβλέπονται αραιές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια, υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης. Άνεμοι έως 5 μποφόρ στα πελάγη. Η θερμοκρασία σε μερικές περιπτώσεις θα αγγίξει τους 39 βαθμούς!

Πιο αναλυτικά: Αραιές νεφώσεις αναμένονται κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες και θα περιορίζουν την ορατότητα.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 14 έως 31 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 18 έως 34, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 16 έως 37, στα νότια ηπειρωτικά από 19 έως 39, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 35, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 16 έως 36, στα Δωδεκάνησα από 20 έως 39, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 15 έως 33 και στην Κρήτη από 18 έως 39.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και πρόσκαιρα το μεσημέρι κατά τόπους έως 5 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 27 έως 37 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 και πρόσκαιρα κατά τόπους έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 21 έως 34 βαθμούς.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μέτρησε την Παρασκευή τις παρακάτω θερμοκρασίες:

Σπάρτη 40.7 C (ρεκόρ 12 ετών λειτουργίας)
Λιβαδειά 39.9 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)
Φαλάσαρνα Χανίων 39.8 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)
Αρφαρά Μεσσηνίας 39.6 C (ρεκόρ 9 ετών λειτουργίας)
Μεγαλόπολη 37.8 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)
Ψυχικό Αθηνών 37.6 C (ρεκόρ 13 ετών λειτουργίας)
Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας 37.2 C (ρεκόρ 12 ετών λειτουργίας)
Ηγουμενίτσα 35.8 C (ρεκόρ 14 ετών λειτουργίας)
Ζαχάρω Ηλείας 35.3 C (ρεκόρ 14 ετών λειτουργίας)
Ζαγορά Πηλίου 35.3 C (ρεκόρ 12 ετών λειτουργίας)

Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία της ημέρας καταγράφηκε στη Σπάρτη στις 15:45 και ήταν ίση με 40.7 C, ακολούθησε η Κωπαΐδα με 40.6 C, ενώ πολύ κοντά στους 40 βαθμούς έφτασαν και η Λειβαδιά και τα Φαλάσαρνα Χανίων με 39.9 και 39.8 C αντίστοιχα.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου που κατάγραψαν τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες.

Στην Αττική οι θαλάσσιες αύρες που επικράτησαν τις θερμές ώρες της ημέρας κράτησαν σε χαμηλότερα επίπεδα τη θερμοκρασία στις παράκτιες περιοχές καθώς μετέφεραν προς αυτές ψυχρότερες αέριες μάζες από τη θάλασσα. Αντίθετα στο εσωτερικό του νομού οι μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ήταν έως 10-12 βαθμούς υψηλότερες, με την απολύτως μέγιστη να σημειώνεται στο σταθμό Παπάγου (38.1 C).

Στο χάρτη που ακολουθεί φαίνεται η μέγιστη θερμοκρασία που κατέγραψαν οι σταθμοί της Αττικής, η μέση διεύθυνση του ανέμου το μεσημέρι της Παρασκευής 15/05 στις παράκτιες περιοχές (γαλάζια βέλη) καθώς οι περιοχές όπου η θερμοκρασία παρέμεινε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (γαλάζιες ελλείψεις).

Θα σπάσουν τα ρεκόρ θερμοκρασίας του Μαΐου;

Εξαιρετικά θερμές συνθήκες θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στη χώρα, με το θερμόμετρο να αναμένεται να ξεπεράσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και νότια τμήματα το Σαββατοκύριακο 16-17/05.

Τέτοιες θερμοκρασίες θα αποτελέσουν ρεκόρ για τις τελευταίες τουλάχιστον δεκαετίες.

Από τον πίνακα που ακολουθεί και συνοψίζει τις υψηλότερες μέγιστες που έχουν καταγραφεί σε επιλεγμένες περιοχές, προκύπτει ότι η υψηλότερη θερμοκρασία τον Μάιο σημειώθηκε στο Άργος και ήταν ίση με 40.2 βαθμούς, ενώ ακολουθούν η Λάρισα με 40 και η Λαμία με 39.6

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη χώρα μας, η αναμενόμενη απόκλιση από τη μέση τιμή της θερμοκρασίας γι’ αυτήν την εποχή θα ξεπεράσει τους δέκα βαθμούς Κελσίου και θα είναι η μεγαλύτερη που θα καταγραφεί σε όλον τον πλανήτη τις επόμενες ημέρες.

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Μαϊου. Οι θερμές αέριες μάζες θα παραμείνουν στη χώρα μας έως και την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε θα αρχίσουν να κινούνται ανατολικά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ρεκόρ δεκαετιών για μήνα Μάη ίσως σπάσουν οι θερμοκρασίες του Σαββατοκύριακου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: