“Κοκτέιλ” σκόνης και ζέστης σήμερα στην Κύπρο: Πορτοκαλί προειδοποίηση και συναγερμός για πυρκαγιές

File Photo: Σήμερα ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών, παραμένει σε επίπεδο «κόκκινου συναγερμού», αναφέρει, σε ανακοίνωση του το Τμήμα Δασών. ΚΥΠΕ,ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Πορτοκαλί προειδοποίηση για εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία εξέδωσε για σήμερα στην Κύπρο το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Σύμφωνα με την προειδοποίηση, που έχει ισχύ από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται γύρω στους 43 βαθμούς σε περιοχές του εσωτερικού, γύρω στους 39 βαθμούς στα νότια και ανατολικά παράλια, και γύρω στους 32 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Όπως σημειώνεται οι ψηλές θερµοκρασίες οδηγούν σε προβλήµατα υγείας ανάµεσα στον ευάλωτο πληθυσµό όπως π.χ. ηλικιωµένοι και µικρά παιδιά. Το κοινό καλείται να ακούει και να ενεργεί σύµφωνα µε τις οδηγίες των αρµόδιων αρχών.

Η θερµή αέρια µάζα και η σκόνη που επηρεάζουν την περιοχή αναµένεται να αποµακρυνθούν σταδιακά µέχρι την Παρασκευή.

Ο καιρός την Τετάρτη
Σήµερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και θερµός. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι 3 µε 4 µποφόρ για να καταστούν µέχρι το απόγευµα κυρίως νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί, της ίδιας έντασης. Η θάλασσα θα είναι µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 43 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 39 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, στους 35 στα βόρεια παράλια και γύρω στους 32 βαθµούς στα δυτικά παράλια καθώς και τα ψηλότερα ορεινά.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και στα βόρεια παράλια νοτιοανατολικοί, ασθενείς 3 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 25 βαθµούς στο εσωτερικό, τα νότια και τα ανατολικά παράλια και γύρω στους 21 βαθµούς στα υπόλοιπα παράλια καθώς και τα ψηλότερα ορεινά.

Ψηλά επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης παρατηρούνται σήμερα στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τις μετρήσεις των επίγειων Σταθμών του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, επειδή η σκόνη περιέχει μικρού μεγέθους εισπνεύσιμα σωματίδια, που πιθανόν να έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) προτρέπονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.

Όπως αναφέρεται, οι εργοδότες πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτουμένους τους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους και οι εργαζόμενοι σε τέτοιους χώρους συστήνεται όπως χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Ενημερωτικά, οι τελευταίες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης σκόνης που μετρήθηκαν στις 7:00 π.μ. στις ακόλουθες περιοχές ήταν:
Λευκωσία: 100 μg/m3
Λεμεσός: 93 μg/m3
Λάρνακα: 83 μg/m3
Πάφος: 88 μg/m3
Παραλίμνι: 72 μg/m3
Ζύγι: 61 μg/m3
Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου: 73 μg/m3

Σημειώνεται ότι «σκόνη» σημαίνει εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10). Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία η οριακή τιμή αναφέρεται στη μέση ημερήσια τιμή και δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή των 50 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής, άμεση ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ωριαίων μετρήσεων, βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.airquality.gov.cy και στην εφαρμογή “Air Quality Cyprus“, η οποία μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν σε κινητό τηλέφωνο.

Σε επίπεδο «κόκκινου συναγερμού» ο κίνδυνος έκρηξης δασικών πυρκαγιών

Σήμερα ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών, παραμένει σε επίπεδο «κόκκινου συναγερμού», αναφέρει, σε ανακοίνωση του το Τμήμα Δασών.

Απευθύνει επίσης, θερμή έκκληση στο κοινό να αποφεύγει ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Καλεί, τέλος, το κοινό, σε περίπτωση που αντιληφθεί καπνό ή φωτιά να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Το άνοιγμα αεροδρομίων, ξενοδοχείων, αλλά και η εκκίνηση του Τουρισμού εξετάζεται σήμερα στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: