Κλιμακώνει το μπαράζ διώξεων ο Ερντογάν: Συνελήφθησαν άλλοι 5 φιλοκούρδοι δήμαρχοι

FILE PHOTO. Μόλις χθες αφαιρέθηκε η βουλευτική ιδιότητα ενός εκ των βουλευτών του HDP, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στο τουρκικό κοινοβούλιο. EPA/SEDAT SUNA




Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν σήμερα άλλους πέντε φιλοκούρδους δημάρχους, τους οποίους κατηγορούν ότι έχουν σχέσεις με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών.

  • Οι δήμαρχοι των πόλεων Σιίρτ, Ιγκντίρ και τριών άλλων μικρότερων στην ανατολική και τη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, προφυλακίσθηκαν, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι δήμαρχοι «παύθηκαν προσωρινά από τα καθήκοντά τους» και αντικαταστάθηκαν από διοικητικούς που ορίσθηκαν από την κυβέρνηση, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

  • Οι πέντε δήμαρχοι που συνελήφθησαν είχαν εκλεγεί με το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), τον κύριο φιλοκουρδικό σχηματισμό στην Τουρκία.

Το HDP αποτελεί εδώ και χρόνια τον στόχο μιας ανελέητης καταστολής. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην επικεφαλής του HDP και πρώην αντίπαλος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές, βρίσκεται στη φυλακή από το 2016.

Μετά τις περυσινές δημοτικές εκλογές, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν ή αντικατέστησαν πολλές δεκάδες δημάρχους που είχαν εκλεγεί στη νοτιοανατολική Τουρκία με τα χρώματα του HDP.

  • Σύμφωνα με το HDP, η κυβέρνηση αντικατέστησε τους δημάρχους του κόμματος σε 45 από τις 65 πόλεις τις οποίες είχε κερδίσει στις εκλογές του Μαρτίου 2019.

Συλλαμβάνοντας σήμερα τους πέντε δημάρχους, «η κυβέρνηση έδειξε για μια ακόμη φορά την εχθρότητά της έναντι του λαού και της βούλησης του λαού», αντέδρασε το HDP στο Twitter.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Άγκυρα, Τουρκία

Ανησυχεί και σαμποτάρει ο Ερντογάν: Τον υπερσκελίζουν οι δήμαρχοι Πόλης – Άγκυρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: