Κοινοτικός αξιωματούχος: Το Εurogroup θα ενημερωθεί αλλά δεν θα τοποθετηθεί επί της απόφασης του BVerfG

To ζήτημα του μελλοντικού ταμείου για την ανάκαμψη σε διασύνδεση με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο δεν θα είναι στην ατζέντα του Eurogroup. ΚΥΠΕ




Το Εurogroup θα ενημερωθεί αλλά δεν θα τοποθετηθεί επί της απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου (Bundesverfassungsgericht – BVerfG), σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το Eurogroup της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση θεωρείται από τις κυβερνήσεις ως μετριοπαθής, και οι αγορές δεν αντέδρασαν ιδιαίτερα, καθώς το δικαστήριο ζήτησε απλά περισσότερη δικαιολόγηση των σχετικών αποφάσεων. Για το σκέλος που αφορά τη νομική τάξη στην ΕΕ, θα ασχοληθούν οι νομικοί της ΕΕ και όχι το Eurogroup.

“To ζήτημα του μελλοντικού ταμείου για την ανάκαμψη σε διασύνδεση με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο δεν θα είναι στην ατζέντα του Eurogroup, αλλά δεν αποκλείω κάποιοι Υπουργοί να το θέσουν στη συνάφεια των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν”, ανέφερε ο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι αναμένει πλήρη συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση.

Σημείωσε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την ίδια την πρόταση της Κομισόν επί του θέματος, όταν παρουσιαστεί: “αν η πρόταση περιέχει διμερείς εγγυήσεις ή άλλα στοιχεία εκτός της κανονικής διαδικασίας διαπραγμάτευσης του ΠΔΠ, τότε το Eurogroup θα έχει ένα ρόλο, αλλιώς θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων”, είπε.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η τεχνική προετοιμασία για την λειτουργία της δυνατότητας χρηματοδότησης των κρατικών δαπανών για το ιατρικό κομμάτι της πανδημίας από τον ESM θα συζητηθεί περισσότερο στη συνεδρίαση της Παρασκευής. “H συζήτηση έχει προχωρήσει, είμαστε σε καλό δρόμο και θα έχουμε ολοκληρώσει τις λεπτομέρειες σύντομα”, σημείωσε.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα εργαλεία επεσήμανε ότι υπάρχει περίπτωση οι εγγυήσεις των κρατών για τη χρηματοδότηση του προγράμματος επιδότησης της απασχόλησης από την Κομισιόν, να μην είναι στη θέση τους ως την προθεσμία της 1η Ιουλίου, αλλά αυτό δεν οφείλεται σε ζητήματα βούλησης, αλλά απλά και μόνο σε ημερολογιακούς περιορισμούς των κοινοβουλίων. Ο αξιωματούχος εξήγησε εκ νέου ότι η παρακολούθηση των κρατών που ενδεχομένως θα ζητήσουν χρηματοδότηση από τον ΕSM θα είναι εξαιρετικά ελαφρά, συνδεδεμένη με το ευρωπαϊκό εξάμηνο “μη ζήτημα”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΚΥΠΕ, Aθανάσιος Αθανασίου
Βρυξέλλες, Βέλγιο

 

Ενδεχόμενο να επεκταθούν οι χώροι εστίασης και στο οδόστρωμα εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: