Κυνική επιχείρηση εκφοβισμού της Άγκυρας στο Αιγαίο: Με προκλήσεις ψάχνει τρόπο να εκβιάσει την Αθήνα

Στον καθημερινό προγραμματισμό της εκπαίδευσης των ιπταμένων βρίσκονται πάντοτε πτήσεις σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Οι αξιώσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, τόσο στα νησιά, που θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης, όσο και στον αέρα, που ξεσπά με υπερπτήσεις όταν αντιλαμβάνεται την παρουσία των «Μπλε φτερών», σίγουρα ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Επιτελείς μάλιστα λένε ότι αντιλαμβάνονται αυτό το σερί των υπερπτήσεων ως μια μέθοδο εκβιασμού κι αυτό δεν θα σταματήσει διότι η Άγκυρα πιέζει και με προς μια άλλη οδό σε μια προσπάθεια να κερδίσει «κάτι».

Το μόνο βέβαιο πάντως, σύμφωνα με τις χειροπιαστές αποδείξεις της μόνιμης παραβατικής συμπεριφοράς και της παράνομης παρουσίας στο Αρχιπέλαγος, (σε θάλασσα και ουρανό) είναι ότι κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει φερέγγυους στις υποσχέσεις και τις συμφωνίες ούτε τους Τούρκους διπλωμάτες, ούτε τους Στρατιωτικούς.

Επιτελείς που έχουν βρεθεί όχι μόνο πρόσφατα, αλλά και στο παρελθόν σε συζητήσεις με Τούρκους, καταλαβαίνουν πολλές φορές ότι οι συνομιλητές ρίχνουν τις ευθύνες οι μεν στους δε. Οι στρατιωτικοί καλύπτονται πίσω από ένα «εντολές εκτελούμε» και οι διπλωμάτες πίσω από ένα «εμείς τα λένε αλλά οι στρατιωτικοί κάνουν άλλα»

  • Οι Έλληνες αεροπόροι βλέπουν τις υπερπτήσεις ως ένα μέτρο πίεσης της γείτονος «να διώξει τον ιδιοκτήτη από τον κήπο του». Με αυτό, ίσως γλαφυρό τρόπο περιγράφεται ο ουρανός στο Αρχιπέλαγος από τους ιπταμένους αλλά και το πως βλέπουν οι ίδιοι αυτό που συμβαίνει σε καθημερινή βάση.

Οι υπερπτήσεις ήδη έφτασαν τις 283 και οι μισές από αυτές έγιναν πάνω από νησιά που η Άγκυρα αξιώνει την αποστρατιωτικοποίησή τους.

Ρόδος, Λέσβος, Λήμνος, Χίος, Σάμος, Οινούσσες, Παναγιά, Αγαθονήσι, Λειψοί, Αρκιοί, Κίναρος, Λέρος, Καστελόριζο, Ψαρά, Άγιος Ευστράτιος. Όλα κατοικημένα νησιά που έχουν μπει για τα καλά στο μάτι της γείτονος. Όμως και οι νησίδες στις οποίες γίνονται οι υπερπτήσεις, βρίσκονται πέριξ των νησιών στα οποία διαμένουν οι Έλληνες πολίτες.

Στον ίδιο πόλεμο προπαγάνδας η γείτονα έχει επιστρατεύσει καιρό τώρα και τις ναυτικές οδηγίες (navtex) με τις οποίες αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είτε για να κάνει ασκήσεις στην θάλασσα, είτε στον αέρα. Παράλληλα «εντολή» φαίνεται πως έχουν λάβει και τα μέσα ενημέρωσης που διαχρονικά παίζουν ένα «βρώμικο» παιχνίδι υπέρ των κυβερνήσεων και των παράλογων αξιώσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Έφυγαν κακήν κακώς τα τουρκικά μαχητικά μετά από αερομαχίες στο Αρχιπέλαγος

Πως απαντά το Επιτελείο

Σε όλο αυτό το σκηνικό που επιχειρεί να πλέξει η γείτονα το Επιτελείο βλέπει με ψυχραιμία κάθε κίνηση, την φιλτράρει και απαντά με την αποτρεπτική μέθοδο.

Επιτελείς σημειώνουν με νόημα, κυρίως από την Πολεμική Αεροπορία, που βιώνει από κοντά περισσότερο από τον καθένα την προκλητικότητα, ότι δεν πρόκειται να καταφέρει η Άγκυρα το παραμικρό.

  • «Ας τους πει κάποιος ότι χάσανε» αν πιστεύουν πως θα πρέπει να ζητήσουμε την άδεια για να πετάξουμε πάνω από τη Σάμο ή την Χίο ή όποιο άλλο νησί θέλουμε στο εύρος του Αιγαίου, είναι εκείνο που σημειώνουν ακόμη και ανώτατοι Αξιωματικοί της Αεροπορίας.

Την ίδια στιγμή στο Αιγαίο, στην εποχή του Covid-19, οι ασκήσεις σε μεγάλα και μικρά νησιά διεξάγονται με ιδιαίτερη προσοχή και λιγότερα αλλά εναλλασσόμενα στελέχη ανά δραστηριότητα.

Ακόμη και διακλαδικές συνεργασίες γίνονται, για πολλές από τις οποίες η γείτονα φανερώνει τον εκνευρισμό της και πιστεύει ότι με τους τρόπους που δρα, θα περιορίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να βρίσκονται εκεί που η πολιτεία κρίνει ότι είναι απαραίτητες για την προάσπιση που χρειάζεται.

ΟΛΑ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Με την προσοχή στην ασύμμετρη απειλή, το Πολεμικό Ναυτικό στρέφει πάντα το βλέμμα του και νότια της Κρήτης

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal