Κίνδυνος κατάρρευσης» της Γαλλίας; Ο Μακρόν αποστασιοποιείται από τον Πρωθυπουργό της χώρας

File Photo: Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. EPA, LEGNAN KOULA




«Υπολογίζω το τεράστιο οικονομικό σοκ» που προκλήθηκε από την κρίση της υγείας, δήλωσε χθες ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν, με τον Πρωθυπουργό, λίγες ώρες αργότερα, να εκφράζει το φόβο του για «κατάρρευση», σε περίπτωση παρατεταμένου περιορισμού.

«Όχι, δεν λέω μεγάλα λόγια», δήλωσε ο Emmanuel Macron, στη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, ωστόσο, όπως παρατηρεί η εφημερίδα Le Figaro, τα «μεγάλα λόγια»  χρησιμοποιήθηκαν στις 28 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό, κατά την παρουσίαση στην Εθνοσυνέλευση, του σχεδίου εξόδου από τον εγκλεισμό.

«Δεν χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο τυχαία», είχε επιμείνει ο Édouard Philippe, μία  εβδομάδα αργότερα, ωστόσο  Ο Πρόεδρος απορρίπτει συνεπώς τον τόνο του αρχηγού της κυβέρνησης, ακόμη και αν η Προεδρία αρνείται οποιαδήποτε αναδιατύπωση, αναφέρει η ε/φ. «Είμαστε ένα ισχυρό έθνος», προτιμά να λέει ο Édouard Philippe, ενώ ισχυρίζεται, ότι υπολογίζει το «τεράστιο οικονομικό σοκ» που υφίσταται η χώρα, τη στιγμή που ο  κόσμος έχει εισέλθει στη χειρότερη ύφεση από αυτή της δεκαετίας του 1930, αναφέροντας: «Δεν είμαστε παρά στην αρχή της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε τις λύσεις. »

«Κρίση» και «σοκ» και όχι «κίνδυνος κατάρρευσης»; Λεξικά, η απόρριψη δεν είναι λιγότερο αποκαλυπτική, απεικονίζει όμως, κατά την εφημερίδα, την πολυφωνία στην ηγεσία του κράτους, μέχρι το σημείο να θολώνει το μήνυμα εν μέσω κρίσης υγείας, ενώ οι εντάσεις μεταξύ Ηλυσίων και Ματινιόν, τις οποίες αρνούνται και από τις δύο πλευρές,  φάνηκαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της στρατηγικής άρσης των μέτρων.  Δείχνει επίσης, τη διαφορετική στάση που «έπαιξαν» οι δύο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, από την έναρξη της επιδημίας.

Ο πρόεδρος διασφαλίζει, ότι «η ελπίδα ξαναγεννιέται» και θα έλθουν «χαρούμενες ημέρες», ενώ  ο πρωθυπουργός, περιγράφει «μια κρίσιμη στιγμή» και ζητά αναμονή για «καλύτερες μέρες». Ο πρώτος επιδιώκει να ηγηθεί της χώρας, ενώ ο δεύτερος αναγκάζεται να απορρίψει τους πρακτικούς τρόπους περιορισμού και εξόδου της.

ΠΗΓΗ: Risque d’écroulement» du pays : Macron se désolidarise de Philippe dont il ne reprend pas «les grands mots»

Ο συντονιστής της κυβέρνησης παρατηρεί «λίγη χαλάρωση» και προειδοποιεί τους Γάλλους για την άρση των μέτρων

Ο Jean Castex, υπεύθυνος για το συντονισμό των εργασιών για την έξοδο από τον εγκλεισμό, κατά την ακρόαση του στη Γερουσία, τόνισε τον κίνδυνο «υποτροπής», αναφέρει η εφημερίδα Le Figaro.

Ερωτώμενος για την προετοιμασία της Γαλλίας, μεταξύ άλλων, αφού επεσήμανε, ότι «η συμπεριφορά των πολιτών είναι το κλειδί για την επιτυχία», προειδοποίησε, ότι «παρατηρεί λίγη χαλάρωση και εάν συνεχιστεί στη φάση του εγκλεισμού, υπάρχει κίνδυνος υποτροπής», φέροντας ταυτόχρονα ως παράδειγμα τους Γερμανούς, όπου εξέρχονται από τον περιορισμό, παραμένοντας προσεκτικοί.

Υποστήριξε, ότι η 11η Μαΐου δεν φαίνεται να αποτελεί πλέον ανυπέρβλητο ορίζοντα, «και αν σε ορισμένες κοινότητες είναι απαραίτητο να χρειαστούν τρεις ακόμη μέρες, θα προστεθούν τρεις ακόμη μέρες».

Τόνισε, ότι το πρόβλημα των μεταφορών είναι «το πιο λεπτό», εξ ου και η προετοιμασία για κλιμακωτό ωράριο στις εργασίες, ζητώντας ταυτόχρονα «την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επέκταση της τηλεργασίας», προκειμένου η μεταφορά να προορίζεται για τα άτομα χωρίς δυνατότητα τηλεργασίας. 

ΠΗΓΗ: «Il me semble observer un petit relâchement» du comportement des Français : la mise en garde de Jean Castex

Η χώρα που θέλω να επισκεφτώ μετά τον ιό; Ούτε λόγος, η Ελλάδα! γράφει η βρετανική Telegraph

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: