Και φέτος: Συλλήψεις και επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη στους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς

Η τουρκική αστυνομία προχωρά στη σύλληψη του προέδρου της Συνομοσπονδίας Προοδευτικών Συνδικάτων (DISK) Αρζού Τσερκέζογλου (Κ, φορώντας ασπίδα προσώπου και μάσκα) και του εκπροσώπου του Τουρκικού Εργατικού Κόμματος Baris Atay (2Δ, φορώντας μάσκα προσώπου, πράσινο πουκάμισο), την ώρα που μέλη του DISK αγωνίζονται με την αστυνομία όταν τους εμποδίσε να βαδίσουν στην πλατεία Ταξίμ για να τοποθετήσουν ένα στεφάνι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης της Πρωτομαγιάς σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. EPA / ERDEM SAHIN




Με συλλήψεις και επεισόδια με την αστυνομία σημαδεύτηκε η Πρωτομαγιά στην Τουρκία εν μέσω πανδημίας.

Στην πλατεία Ταξίμ συνελήφθησαν 15 άτομα και στην Χαλκηδόνα (Καντίκιοϊ) στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης συνελήφθησαν 8 άτομα.

Οι πρώτες συλλήψεις έγιναν στο Ταξίμ όταν μια ομάδα συνδικαλιστών, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης DISK Αρζού Τσερκέζογλου, ξεκίνησαν πορεία για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς παρά την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει για το τριήμερο. Οι συνδικαλιστές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα γραφεία της οργάνωσης στο Μπεσικτάς και άρχισε να κατευθύνεται προς το Ταξίμ, ωστόσο η αστυνομία τους υπενθύμισε ότι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η ομάδα των συνδικαλιστών επέμεναν να συνεχίσουν την πορεία τους, ακολούθησε διαμάχη με την αστυνομία με αποτέλεσμα να συλληφθούν 15 άτομα.

Στη Χαλκηδόνα συνελήφθησαν 8 συνδικαλιστές, οι οποίοι επιχείρησαν να ανοίξουν πανό.

Ωστόσο στην πλατεία Ταξίμ η τουρκική αστυνομία επέτρεψε σε ομάδα συνδικαλιστών να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο της Δημοκρατίας. “Λόγω της επιδημίας στη χώρα μας έχουν ληφθεί μέτρα. Ήρθαμε για να διαδώσουμε το μήνυμα της εργατιάς. Ήρθαμε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των 34 εργατών που έχασαν τη ζωή τους στο Ταξίμ το 1977”, δήλωσε ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης δημοσίων υπαλλήλων Μεχμέτ Μπαλίκ.

ΚΥΠΕ / Άννα Ανδρέου
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Τον προσπέρασε! Πιο δημοφιλής από τον Ερντογάν ο Τούρκος υπουργός Υγείας Κοτζά, τρίτος ο Ιμάμογλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: