Καταρρέει η τουρκική λίρα: Ευθύνες στον Ερντογάν από αναλυτές που βλέπουν να έρχονται χειρότερα

File Photo: Ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης. EPA/SEDAT SUNA




Σε νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου κατρακύλησε το τουρκικό νόμισμα, η συναλλαγματική ισοτιμία του οποίου έπεσε έως και τις 7,49 λίρες για κάθε δολάριο.

Πρόκειται για τη χειρότερη συναλλαγματική επίδοση από τον Αύγουστο του 2018 και έρχεται ως αποτέλεσμα, αναφέρει το Reuters, των σχολίων εις τα οποία προέβη στέλεχος της FED , τα οποία οι διαπραγματευτές συναλλάγματος ερμηνεύουν ότι συνιστούν δυνάμει αποκλεισμό της Αγκυρας από τη γραμμή ρευστότητας που έχει αναπτύξει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα με διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού και της Βραζιλίας, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο.

Η FED παραμένει απρόθυμη να ικανοποιήσει το αίτημα της Τουρκίας για μία δολαριακή γραμμή στήριξης εξαιτίας του υψηλού βαθμού πολιτικοποίησης της κεντρικής Τράπεζας της χώρας», αναφέρει στο CNBC η Agathe Demarais, διευθύντρια του τμήματος παγκόσμιων προβλέψεων του Economist Intelligence Unit (EUI).

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δείχνει τα τελευταία χρόνια όλο και πιο ελεγχόμενη από τον έλεγχο του Ερντογάν, γεγονός που υπονομεύει την διεθνή εμπιστοσύνη  στις νομισματικές αρχές της χώρας, σχολιάζει το CNBC.

«Η λίρα θα συνεχίζει νa εξασθενεί, όσο οι επενδυτές αμφιβάλλουν για την αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας και την ικανότητά της να υπερασπισθεί το τουρκικό νόμισμα», προσθέτει η Demarais.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Οι ειδικοί του EIU αναμένουν χρονιά πλήρους ύφεσης για την Τουρκία, της οποίας ο «μεγάλος τουριστικός τομέας θα καταρρεύσει, κάτι που θα πυροδοτήσει νέες πιέσεις τόσο στο διπλό έλλειμμα (εμπορικό και δημοσιονομικό) όσο και στην εύθραυστη λίρα«, προειδοποίησαν τον Απρίλιο

Τώρα οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η λίρα θα συνεχίζει να σημειώνει ιστορικά χαμηλά.

«Αναμένουμε ακόμη πιο απότομες πτώσεις στην αξία της λίρας, όσο η πιστωτική επέκταση συνεχίζεται, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών πληρωμών διευρύνεται  και η κεντρική τράπεζα της χώρας παραμένει αδύναμη να  αποκαταστήσει την αξιοπιστία έναντι των ξένων επενδυτών» αναφέρει η επικεφαλής του τομέα προβλέψεων του Economist Intelligence Unit

Με πληροφορίες από Reuters, CNBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θα παρανομήσει ξανά ο Τραμπ και ο γαμπρός του; Θα επιχειρήσουν να διασώσουν την τουρκική οικονομία;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: