Κανονικά οι εξετάσεις των μαθητών της Αμπετείου Σχολής και του Αβερωφείου για τα αιγυπτιακά ΑΕΙ

File Photo: Άποψη του υπουργείου Παιδείας. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση των εισαγωγικών εξετάσεων στα αιγυπτιακά ΑΕΙ, των μαθητών της Αμπετείου Σχολής Καΐρου και του Αβερωφείου Αλεξανδρείας, μέχρι το τέλος Ιουνίου, και εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στο θέμα του κορονοϊού στη χώρα, έδωσε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας, για τη σύσταση της απαιτούμενης από τις διμερείς συμφωνίες, Εκπαιδευτικής Επιτροπής που θα προβεί στις εν λόγω εξετάσεις.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν μεταξύ των δύο χωρών, τα δύο αιγυπτιώτικα σχολεία πραγματοποιούν εξετάσεις με Επιτροπή καθηγητών που έρχεται από την Ελλάδα.

Καθώς όμως φέτος, λόγω κορονοϊού, δεν υπάρχει δυνατότητα μετάβασης καθηγητών αυτήν την εποχή, το ελληνικό υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να συστήσει την απαιτούμενη Επιτροπή από τους ήδη αποσπασμένους Έλληνες εκπαιδευτικούς που ήδη υπηρετούν στη χώρα του Νείλου.

Με την απόφαση αυτή, που υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, διασφαλίζεται η διεξαγωγή των εξετάσεων για περίπου είκοσι μαθητές της Γ΄ Λυκείου των αντίστοιχων αιγυπτιώτικων σχολείων Καΐρου και Αλεξανδρείας.

Έτσι, αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα και με τις πρόσφατες αποφάσεις της αιγυπτιακής κυβέρνησης, που ανοίγει τα σχολεία της χώρας από τις 21 Ιουνίου, η Επιτροπή θα μπορεί να διεξάγει τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Αμπέτειο Σχολή, καθώς το εν λόγω σχολείο τελεί υπό τις οδηγίες και της αιγυπτιακής ζώνης.

Επίσης, κανονικά αναμένεται να διεξαχθούν οι εξετάσεις και στο Αβερώφειο Γυμνάσιο-Λύκειο.

Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο αναπληρωτής συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής, Δημήτρης Γιαννικόπουλος.

Το τελικό πρόγραμμα των εξετάσεων θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εξετάσεις εισαγωγής μαθητών στα αιγυπτιακά πανεπιστήμια και στα δύο αιγυπτιώτικα σχολεία προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί κανονικά μέχρι το τέλος Ιουνίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Ν. Κάτσικα
Κάιρο, Αίγυπτος

Από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Τηλε-σεμινάρια για 300 εκπαιδευτικούς στις ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: