“Καμίνι” και σήμερα η Κύπρος: Υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης-“κόκκινος συναγερμός” για πυρκαγιά

File Photo: Από τη χθεσινή πυρκαγιά στα κατεχόμενα χωριά Διόριος και Κορμακίτης. Κόκκινος συναγερμός για εκδήλωση πυρκαγιών σήμερα Δευτέρα, στην Κύπρο. ΚΥΠΕ




Κίτρινη προειδοποίηση για εξαιρετικά ψηλή θερμοκρασία τη Δευτέρα μέχρι τις 1700, εξέδωσε από χθες το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος, η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα αναμένεται να κυμανθεί γύρω στους 42 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές του εσωτερικού και γύρω στους 39 βαθμούς Κελσίου στα νότια παράλια.

Πιο αναλυτικά, σήµερα ο καιρός θα είναι αίθριος και θερµός. Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 42 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 39 στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 36 στα δυτικά και βόρεια παράλια και στους 31 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος και θερµός. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 26 βαθµούς στο εσωτερικό, τα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 22 στα δυτικά και βόρεια παράλια, και γύρω στους 20 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέµπτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και θερµός.

Στο εσωτερικό και τα ορεινά δεν αναµένεται αξιόλογη µεταβολή κατά το τριήµερο, ενώ στα παράλια αναµένεται σταδιακά πτώση, παραµένοντας ωστόσο αισθητά πάνω από τις µέσες κλιµατολογικές τιµές.

Υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης παρατηρούνται σήμερα στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τις μετρήσεις των επίγειων Σταθμών του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Όπως αναφέρει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας επειδή η σκόνη περιέχει μικρού μεγέθους εισπνεύσιμα σωματίδια, που πιθανόν να έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) προτρέπονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.

Οι εργοδότες, συστήνει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους τους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους και οι εργαζόμενοι σε τέτοιους χώρους συστήνεται όπως χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Ενημερωτικά, οι τελευταίες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης σκόνης που μετρήθηκαν στις 8:00 π.μ. στις ακόλουθες περιοχές ήταν:

Λευκωσία: 130 μg/m3
Λεμεσός: 97 μg/m3
Λάρνακα: 75 μg/m3
Πάφος: 82 μg/m3
Παραλίμνι: 60 μg/m3
Ζύγι: 48 μg/m3
Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου: 45 μg/m3

Σημειώνεται ότι «σκόνη» σημαίνει εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10).
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία η οριακή τιμή αναφέρεται στη μέση ημερήσια τιμή και δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή των 50 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών τη Δευτέρα

Σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» παραμένει ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών και σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με το Τμήμα Δασών.

Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα απευθύνει εκ νέου «θερμή έκκληση στο κοινό να αποφεύγει ενέργειες και δραστηριότητες, που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά».

Επιπρόσθετα καλεί το κοινό, σε περίπτωση που αντιληφθεί καπνό ή φωτιά να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ-Φιλελεύθερος

Διαμαρτυρία από καλλιτέχνες της Κύπρου με φιλανθρωπικό σκοπό: #SupportArtWorkers από… παπούτσια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: