Ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τις ελληνικές θάλασσες: Ως απάντηση στην επιθετική Τουρκία

File Photo: Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ

Έχω αναφερθεί πολλές φορές στην απουσία προδραστικών πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης και δεν εννοώ μόνο την σημερινή, αλλά όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης.

Σήμερα φυλάσσουμε τα σύνορά μας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο καλύτερα από ποτέ και η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα. Πράττει σωστά, αλλά αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται να αναλάβουμε, επιτέλους, μια τολμηρή πρωτοβουλία και να σταματήσουμε να τρέχουμε πίσω από τους Τούρκους.

Τώρα που όλος ο κόσμος είναι απασχολημένος με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοιού, μπορούμε να επιχειρήσουμε μια κίνηση αιφνιδιασμού με επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου για την υπογραφή της εκκρεμούσας συμφωνίας οριοθέτησης των ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Αμέσως μετά και τα δυο κράτη θα στείλουν τις γεωγραφικές συντεταγμένες αυτής της οριοθέτησης στα Ηνωμένα Έθνη.

Χάρτης οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου

Πηγή: SKAI TV

Όταν ο Ερντογάν αντιληφθεί τι συνέβη, θα νομίσει ότι τον κτύπησε ο κορωναϊός. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα είχε τότε δυο επιλογές:

  • Ή να κηρύξει τον πόλεμο στην  Ελλάδα και την Αίγυπτο
  • Ή να προσφύγει  στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μαζί με την Λιβύη διαμαρτυρόμενος ότι αυτή η ελληνοαιγυπτιακή οριοθέτηση παραβιάζει τις γεωγραφικές συντεταγμένες που η Τουρκία και η Λιβύη έστειλαν στον ΟΗΕ, όταν προ μηνών οριοθέτησαν παράνομα την δική τους υφαλοκρηπίδα.

Εάν οι Τούρκοι επιλέξουν να μην απευθυνθούν στην Χάγη, τότε μπορούν να το πράξουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος ζητώντας από το Διεθνές Δικαστήριο να αποφασίσει ποιες θα είναι οι γεωγραφικές συντεταγμένες των τεσσάρων κρατών.

Η Ελληνοαιγυπτιακή οριοθέτηση της ΑΟΖ θα γίνει βέβαια βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκιο της Θάλασσας (UNCLOS 82) που προβλέπει τα ακόλουθα:

Άρθρο 74 Οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ κρατών με έναντι ή προσκείμενες ακτές

  1. Η οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ κρατών με έναντι ή προσκείμενες ακτές πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο, όπως ορίζεται στο άρθρο 38 του καταστατικού του διεθνούς δικαστηρίου, με σκοπό την επίτευξη δίκαιης λύσης.
  2. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, τα ενδιαφερόμενα κράτη προσφεύγουν στις διαδικασίες που προβλέπονται στο μέρος XV.
  3. Εκκρεμούσης της συμφωνίας που προβλέπεται στην παράγραφο 1, τα ενδιαφερόμενα κράτη, σε πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την επίτευξη προσωρινών διευθετήσεων πρακτικού χαρακτήρα και, κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, για να μην θέσουν σε κίνδυνο ή παρεμποδίσουν την επίτευξη οριστικής συμφωνίας. Οι διευθετήσεις αυτές δεν επηρεάζουν την τελική οριοθέτηση.
  4. Όπου ισχύει συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών, τα ζητήματα που αναφέρονται στην οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της εν λόγω συμφωνίας.

Άρθρο 75 Ναυτικοί χάρτες και πίνακες γεωγραφικών συντεταγμένων

  1. Υπό την επιφύλαξη του παρόντος μέρους, οι γραμμές των εξωτερικών ορίων της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και οι γραμμές οριοθέτησης που χαράσσονται σύμφωνα με το άρθρο 74, εμφαίνονται σε ναυτικούς χάρτες υπό κλίμακα ή κλίμακες επαρκείς για την διακρίβωση της θέσης τους. Όπου κρίνεται σκόπιμο, οι πίνακες των γεωγραφικών συντεταγμένων των σημείων που καθορίζουν τα γεωδαιτικά δεδομένα, μπορούν να αντικατασταθούν από τις γραμμές των εξωτερικών ορίων ή τις γραμμές οριοθέτησης.
  2. Το παράκτιο κράτος δίδει την δέουσα δημοσιότητα σε τέτοιους ναυτικούς χάρτες ή πίνακες γεωγραφικών συντεταγμένων και καταθέτει αντίγραφο κάθε τέτοιου χάρτη ή πίνακα στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Αν διαβάσουμε προσεκτικά τα παραπάνω δύο άρθρα της UNCLOS, θα αντιληφθούμε ότι οι γεωγραφικές συντεταγμένες  προωθούνται στον ΟΗΕ μόνο μετά την συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα σε δύο κράτη.

Πλησιάζουμε στο σημείο μηδέν και πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά, διότι ποτέ τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας δεν έχουν δεχτεί τέτοιου μεγέθους απειλή μετά το 1974. Μπορεί το τελευταίο τρίμηνο η προσοχή του κόσμου να είναι στραμμένη  στην αντιμετώπιση  της διπλής, υγειονομικής και οικονομικής , κρίσης του κορωναϊού , όμως η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα συνεχίζεται αμείωτη από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο στη βάση μακροπρόθεσμων γεωπολιτικών σχεδιασμών  της Άγκυρας. Στην ουσία οι Τούρκοι καιροφυλακτούν με πιο ύπουλο τρόπο από τον κοροναϊό.

Ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουμε την παθητική εξωτερική πολιτική μας και να αναλάβουμε προδραστικές πρωτοβουλίες, που θα προασπίσουν τα εθνικά μας  συμφέροντα. Σ ’αυτές προτείνω να περιλαμβάνονται οι παρακάτω δράσεις:

  1. Να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαιτήσει από όλα τα παράκτια κράτη μέλη της να ανακηρύξουν πάραυτα  ΑΟΖ, αφού η ίδια ΕΕ έχει υπογράψει την UNCLOS και έχει δικαιώματα στις ΑΟΖ των κρατών μελών της. Έτσι και αλλιώς η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 να εφαρμόσει την περίφημη «Οδηγία 2014/89/ΕΕ περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό», που σημαίνει ότι μέχρι τότε πρέπει να θεσπίσουμε ΑΟΖ!
  2. Να μη περιμένουμε την 31η Μαρτίου 2021, αλλά να ανακηρύξουμε την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) με Προεδρικό Διάταγμα. Είναι γνωστό ότι η Τουρκία καταψήφισε το Δίκαιο της Θάλασσας λόγω ΑΟΖ! Όλος ο πλανήτης ασχολείται με την ΑΟΖ εκτός από εμάς και ήδη 137 κράτη έχουν ανακηρύξει τη δική τους ΑΟΖ. Η UNCLOS αναφέρει ρητά (άρθρο 121, παράγραφο 2) ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και για τις ηπειρωτικές περιοχές.
  3. Να προχωρήσουμε σε άμεση οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας με την ΑΟΖ της Αιγύπτου και την ΑΟΖ της Κύπρου. Η UNCLOS δεν επιτρέπει τριμερείς οριοθετήσεις. Έτσι, θα προηγηθεί η οροθέτηση με το ένα κράτος και θα ακολουθήσει με το δεύτερο. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει μια τριμερής συνάντηση για να οριστεί το κοινό σημείο οριοθέτησης των τριών κρατών.
  4. Να σταλούν στον ΟΗΕ οι γεωγραφικές συντεταγμένες των τριών οριοθετήσεων.
  5. Να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη μας σε 12 ναυτικά μίλια με ταυτόχρονη επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια του ελληνικού εναερίου χώρου. Η επέκταση στα 12 ν.μ. θα ισχύει για όλη την επικράτεια αποκλείοντας την τμηματική επέκταση στη βάση διαφορετικών αποστάσεων. Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έχει εύρος αιγιαλίτιδας ζώνης 12 ν.μ. και η μοναδική που εξετάζει διαφορετικά πλάτη χωρικών υδάτων. Κινδυνεύουμε να γίνουμε ο περίγελως της διεθνούς κοινότητας.

Εδώ, βέβαια, έγκειται και το μεγαλύτερο πρόβλημά μας. Αναφέρω συχνά ότι οι Αμερικανοί μας αποτρέπουν  να ανακηρύξουμε ΑΟΖ, εάν δεν συμφωνήσουμε με την Τουρκία,  αλλά εξίσου προβληματική είναι η άρνησή τους να αποδεχτούν εύρος 12 ν.μ για τον ελληνικό εναέριο χώρο. Εκείνο όμως που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενες τα εθνικά τους συμφέροντα, δεν αποδέχονται ούτε τον σημερινό εναέριο χώρο μας των 10 ν.μ. και τα πολεμικά τους αεροπλάνα τον παραβιάζουν, χωρίς η Ελλάδα να διαμαρτύρεται.

Έτσι πρόσφατα ο Νίκος Μελέτης εξήγησε ότι η θέση των Αμερικανών δεν έχει αλλάξει καθόλου. Αποκάλυψε ότι στο επίσημο εγχειρίδιο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού  και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο για τις θαλάσσιες διαφορές (US Navy Judge Advocate General’s Corps- Maritime Claims Reference Manual) σημειώνεται:

«Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν αξιώσεις για εθνικό εναέριο χώρο ο οποίος υπερβαίνει την αξίωση σε θαλάσσια χωρικά ύδατα. Οι ΗΠΑ διαμαρτυρήθηκαν το 1983, το 1984 και το 1985 και επιβεβαίωσαν επιχειρησιακά αυτή τη θέση τους με υπερπτήσεις το 1983 και 1984.»

Δυστυχώς την Αμερικανική αυτή στάση αποδέχονται και οι Ρώσοι και οι Κινέζοι.

  1. Να παραμείνουμε αταλάντευτοι στην γραμμή του πρωθυπουργού «Πάμε στην Χάγη μόνο για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Επίλογος

Όπως γράψαμε σε πρόσφατο άρθρο μας ο Άγγελος Συρίγος και εγώ:

«Ειδικά τον τελευταίο καιρό η Τουρκία δείχνει να ενοχλείται που υπάρχουμε και αναπνέουμε. Δεν μπορούμε να ζούμε μία ζωή με τη λογική να μην ενοχλήσουμε την Τουρκία. Με τέτοιες αντιλήψεις έχουμε καταλήξει σήμερα να είμαστε στην πίσω μεριά του φεγγαριού από πλευράς διεθνούς δικαίου. Η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν έχει θεσπίσει χωρικά ύδατα 12 ν.μιλίων και η χώρα με τις μικρότερες θαλάσσιες ζώνες παγκοσμίως!»

Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Σήμερα η Ελλάδα διαθέτει έναν πρωθυπουργό, που αντιμετώπισε αποφασιστικά την απειλή της Τουρκίας στον Εβρο και την κρίση του κορωναϊού. Ηγγικεν η ώρα των μεγάλων αποφάσεων που κανένας από τους προκατόχους του δεν τόλμησε να λάβει.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της

Μολονότι έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα: Ο μύθος του ”γεωστρατηγικού μονοπωλίου” της Τουρκίας δεν έχει γκρεμιστεί τελείως…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: