Υπουργείο Υγείας: Η διαδικασία για τους επαναπατρισθέντες στην Κύπρο

File Photo: To Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνει πως οι αφιχθέντες από σήμερα και μέχρι τις 8 Ιουνίου, θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξή τους, και θα μεταφέρονται σε ξενοδοχείο που θα υποδεικνύει το κράτος μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος. ΚΥΠΕ




Οδηγίες ως προς την διαδικασία που θα ακολουθείται για τους επαναπατρισθέντες εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, οι αφιχθέντες από σήμερα και μέχρι τις 8 Ιουνίου, θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξή τους, και θα μεταφέρονται σε ξενοδοχείο που θα υποδεικνύει το κράτος μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Στη συνέχεια, εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, τα άτομα θα έχουν την επιλογή είτε να μεταφερθούν για περιορισμό στο Eden Resort, Wellness, Rehabilitation Centre, είτε να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, πρόνοια που ακολουθείται για κάθε κρούσμα που εντοπίζεται από όλες τις διαδικασίες και τα προγράμματα και θα παρακολουθούνται από τον Προσωπικό τους Ιατρό. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό για το διάστημα που προβλέπεται σύμφωνα με τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα.

Όπως αναφέρεται, σε ό,τι αφορά στα άτομα που θεωρούνται, βάσει πρωτοκόλλου, ως στενές επαφές του κρούσματος από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, αυτά θα παραμένουν σε καραντίνα στα ξενοδοχεία που επιλέγει το Υφυπουργείο Τουρισμού για επιπλέον δύο μέρες και θα υποβάλλονται εκ νέου σε εργαστηριακή εξέταση για να διαπιστωθεί κατά πόσον έχουν νοσήσει από την επαφή που είχαν με τα κρούσματα κατά τη διάρκεια του επαναπατρισμού τους.

Εάν και στη 2η εξέταση έχουν αρνητικό αποτέλεσμα, θα επιστρέφουν στο σπίτι τους για να ολοκληρώσουν την περίοδο των 14 ημερών, ακολουθώντας το πρωτόκολλο για αυτοπεριορισμό.

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης των επιδημιολογικών δεδομένων από τη Συμβουλευτική Επιδημιολογική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, και στη βάση των ευνοϊκών συνθηκών που καταγράφονται στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες, έγινε την περασμένη εβδομάδα εισήγηση προς την Κυβέρνηση για άρση της υποχρεωτικής κρατικής καραντίνας για επαναπατρισθέντες, την οποία υιοθέτησε το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία του στις 22 Μαΐου 2020.

Η απόφαση αυτή, αναφέρεται, λήφθηκε στο πλαίσιο και του γεγονότος ότι εκτός από τα άτομα που εντοπίστηκαν θετικά μετά από εξέταση στην οποία υποβλήθηκαν στο σημείο εισόδου κατά την άφιξή τους, από τις 7,500 άτομα που επαναπατρίστηκαν μέχρι στιγμής, μόνο δύο περιστατικά εκδήλωσαν συμπτώματα κατά τη διάρκεια της καραντίνας και βρέθηκαν θετικά στον ιό.

Ωστόσο, προστίθεται, λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα αρκετών προσώπων για να τηρηθούν οι πρόνοιες του Διατάγματος που ίσχυε κατά την άφιξή τους, αλλά και την προφύλαξη τόσο των ιδίων, όσο και των οικείων τους, το Υπουργείο Υγείας, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταφορών και το Υφυπουργείο Τουρισμού, αποφάσισε όπως στα άτομα που έφτασαν στην χώρα στο πλαίσιο του προηγούμενου Διατάγματος, και σήμερα θα έπρεπε να αποχωρήσουν από την υποχρεωτική καραντίνα, θα δοθεί η επιλογή να παραμένουν για να ολοκληρώσουν τις 14 μέρες καραντίνας σε ξενοδοχεία που καθόρισε το Υφυπουργείο Τουρισμού, εάν το επιθυμούν.

Σε αντίθετη περίπτωση, όσα άτομα το επιθυμούν και έχουν τις κατάλληλες συνθήκες στο σπίτι τους για απομόνωση, θα πρέπει να παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την ολοκλήρωση των 14 ημερών από την άφιξή τους στην Κύπρο.

  • Π. Καραγιάννης : Οι επαναπατρισθέντες να τηρούν αυστηρά τον αυτοπεριορισμό

Οι επαναπατρισθέντες πρέπει να τηρούν από τώρα και στο εξής μια σοβαρή στάση απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί και να αυτοαπομονώνονται, δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας, Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης, δεδομένου ότι από σήμερα καταργείται η υποχρεωτική καραντίνα για όσους ο έλεγχος COVID-19 είναι αρνητικός.

Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι η κατάσταση παραμένει μέχρι τώρα «σταθερή» όσον αφορά τα κρούσματα. Ερωτηθείς για τα επτά κρούσματα επαναπατρισθέντων που είχαμε χθες, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι ήταν «εισαγόμενα, δεν είναι εγχώρια μετάδοση». Επιπλέον σημείωσε ότι «τα σχολεία μπήκαν ήδη σε μια ρουτίνα».

Σε σχέση με το πότε θα έχουμε επιδημιολογική εικόνα από τη δεύτερη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, σημείωσε ότι θα πρέπει να δώσουμε δεκαπέντε ημέρες σταθεροποίησης και να αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν ως έχουν.

Κληθείς να πει αν είναι επικίνδυνο τώρα που οι επαναπατρισθέντες δεν θα τίθενται σε καραντίνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, είπε ότι δεν βλέπει οποιοδήποτε πρόβλημα.

«Θα γίνεται το τεστ σε όλους τους επαναπατρισθέντες και κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα αν και εφόσον τηρήσουν τον αυστηρό αυτοπεριορισμό στον οποίο θα πρέπει να μείνουν για δεκαπέντε ημέρες, τώρα που η καραντίνα έχει εκλείψει. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να μένουν στο σπίτι τους ή αν δεν μπορούν εκεί να πηγαίνουν στο κέντρο στην Τερσεφάνου με την άδεια της κυβέρνησης», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, με την άφιξη των επαναπατρισθέντων θα τους παίρνεται δείγμα και θα μπαίνουν σε καραντίνα μέχρι να βγει το αποτέλεσμα. «Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό ή αρνητικό θα μένουν σε αυτοπεριορισμό. Εκείνοι που είναι θετικοί θα πρέπει να μένουν στο σπίτι τους σε αυστηρό αυτοπεριορισμό και να κρατούν αποστάσεις από τους οικείους τους. Εάν δεν έχουν την δυνατότητα να είναι με τους οικείους τους να ζητούν, όπως μείνουν στο κέντρο στην Τερσεφάνου», υπέδειξε.

Το σημαντικό, τόνισε, είναι οι επαναπατρισθέντες να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης, να ακολουθούν τις οδηγίες και να αυτοπεριορίζονται με υπεύθυνο τρόπο.

Ανέφερε, ότι με το άνοιγμα των αεροδρομίων, θα υπάρχουν τουλάχιστον τρία ξενοδοχεία, ειδικά αν νοσήσει κάποιος τουρίστας για να μένουν εκεί σε καραντίνα.

«Θα δούμε με το άνοιγμα των ξενοδοχείων τι θα γίνει. Πιστεύω ότι τα ξενοδοχεία θα είναι έτοιμα και ειδικά προετοιμασμένα σύμφωνα με τις οδηγίες. Έχουν αρκετούς εξωτερικούς χώρους τα ξενοδοχεία, δεν βλέπω να υπάρχει συνωστισμός», πρόσθεσε.

Όλα καλά με τον εκκλησιασμό

Ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε ικανοποίηση για το άνοιγμα των εκκλησιών αναφέροντας ότι όλα κύλησαν ομαλά.

«Τα πάντα πήγαν πολύ καλά. Και οι ιερείς γνώριζαν ακριβώς τι να κάνουν και ο κόσμος ήξερε. Υπήρχε τάξη. Δεν είδα τίποτα το ανησυχητικό», σημείωσε.

Αυτό που ανησυχεί την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα, υπέδειξε, είναι ο συνωστισμός στις καφετέριες και στα εστιατόρια, όπου δεν κρατούνται τα μέτρα προστασίας και κυριότερο οι αποστάσεις.

«Είναι ανησυχητικό από την άποψη ότι όταν είναι με άτομα που δεν τα γνωρίζουν, τότε αν υπάρχει κάποιο κρούσμα και μεταδώσει πώς θα ξέρουμε από ποιον κόλλησαν ενώ η ιχνηλάτηση θα είναι πιο δύσκολη», είπε ο καθηγητής.

Με το βλέμμα στις παραλίες

Ο κ. Καραγιάννης είπε ότι το βλέμμα στρέφεται στις παραλίες για το πώς θα συμπεριφερθεί ο κόσμος γενικά.

Σημείωσε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών «δεν μπορέσαμε να δούμε πώς θα λειτουργούσαν οι πλαζ και πρέπει να περιμένουμε το επόμενο Σαββατοκύριακο, αν ο κόσμος τηρεί τις αποστάσεις, αν γίνεται σωστή απολύμανση των ξαπλώστρων».

Είπε πως αυτό που τον ανησυχεί είναι αν η απολύμανση των ξαπλώστρων γίνεται καθώς πρέπει. «Έστω κι αν χρησιμοποιούν νεφελοποιητές, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όταν φυσά αέρας δεν παίρνει μακριά τον ψεκασμό ή να τον στεγνώνει γρήγορα και να μην έχει χρόνο να ενεργήσει. Είναι κάτι που θα πρέπει να χειριστούν καλά οι δήμοι», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ / Μαρία Αντούνα
Λευκωσία, Κύπρος

Καταργείται από σήμερα η υποχρεωτική καραντίνα στην Κύπρο: Μετατρέπεται σε αυτοπεριορισμό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: