Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν: Οι ΗΠΑ το θεωρούν κοιτίδα του ιού, οι Κινέζοι απαντούν

File photo: Μεταφορά ασθενών με Covid-19 μεταφέρονται σε νοσοκομείο αναφοράς στην Ουχάν, Κίνα. EPA/TOM KUO CHINA OUT




Βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον: το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, που κατηγορείται ότι ευθύνεται για την πανδημία του νέου κορωναϊού, μελετά ορισμένους από τους πιο επικίνδυνους παθογόνους οργανισμούς στον κόσμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες ότι υπάρχουν «τεράστια στοιχεία» που δείχνουν ότι ο ιός διέφυγε από ένα εργαστήριο στην πόλη Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, όπου εντοπίσθηκε για πρώτη φορά στο τέλος του Δεκεμβρίου 2019, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Πεκίνου.

  • Η κινεζική τηλεόραση χαρακτήρισε «παράλογες» τις αιτιάσεις, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε λόγο για υποθέσεις χωρίς αποδείξεις.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα στην πλειονότητά της θεωρεί ότι ο κορωναϊός Sars-Cov-2 μεταφέρθηκε στον άνθρωπο μέσω ζώου. Και οι κινεζικές αρχές έσπευσαν να προβάλουν ως πηγή της επιδημίας την αγορά της Ουχάν, όπου πωλούνται άγρια ζώα.

 

Τι κάνουν οι ερευνητές στο Ινστιτούτο της Ουχάν;

Μελετούν τις ιογενείς νόσους.

Πιο πρόσφατα, τον Φεβρουάριο , οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας δημοσίευσαν σε επιστημονική επιθεώρηση μελέτη με το συμπέρασμα ότι το γονιδίωμα του νέου κορωναϊού είναι κατά 80% αντίστοιχο με εκείνου του ιού του SARS, από το οποίο προήλθε η επιδημία του 2003-2004, και κατά 96% με έναν κορωναϊό που απαντάται στις νυχτερίδες.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου έχουν δημοσιεύσει δεκάδες έρευνες και άρθρα με θέμα τις σχέσεις ανάμεσα στις νυχτερίδες και την εμφάνιση ασθενειών στην Κίνα.

Κατά την άποψη πολλών επιστημόνων, ο νέος κορωναϊός προήλθε χωρίς αμφιβολία από τις νυχτερίδες. Εικάζουν ότι μπορεί να πέρασε στον άνθρωποι μέσω ξενιστή προερχόμενου από το ζωικό βασίλειο, όπως ο παγκολίνος.

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι το ινστιτούτο της Ουχάν συμμετείχε το 2015 σε διεθνή έρευνα, μαζί με πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια, στη διάρκεια της οποίας δημιουργήθηκε ένας παθογόνος παράγοντας για να αναλυθεί η επικινδυνότητα ενός ιού παρόμοιου με τον SARS.

 

Τι εγκαταστάσεις διαθέτει;

Το ινστιτούτο έχει στην κατοχή του την μεγαλύτερη συλλογή στελεχών ιών στην Ασία, 1.500 διαφορετικών ειδών, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την ιστοσελίδα του.

Διαθέτει επίσης ένα εργαστήριο P4 (για παθογόνους οργανισμούς τύπου 4, της υψηλότερης επικινδυνότητας). Αυτός ο τύπος εργαστηρίου είναι μία εγκατάσταση υψίστης ασφαλείας, που μπορεί να φιλοξενεί στελέχη γνωστών ιών – όπως ο Εμπολα.

Περί τα 30 εργαστήρια P4 υπάρχουν στον κόσμο. Η κατασκευή του εργαστηρίου της Ουχάν, που λειτούργησε το 2018, ξεκίνησε ως γαλλο – κινεζικό εγχείρημα, για να εξελιχθεί σταδιακά σε κινεζικό έργο. Φιλοδοξία του ήταν η ταχύτερη αντίδραση στην εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών.

Το Ινστιτούτο διαθέτει επίσης από το 2012 ένα εργαστήριο P3, που μελετά λιγότερο επικίνδυνους ιούς, όπως οι κορωναϊοί.

 

Μία διαρροή είναι δυνατή;

Δύσκολο να ειπωθεί (πόσο μάλλον να αποδειχθεί)

Σύμφωνα με την Washington Post, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πεκίνο είχε σημάνει συναγερμό έπειτα από επίσκεψη στους χώρους του Ινστιτούτου το 2018 προειδοποιώντας τις αμερικανικές αρχές ότι τα μέτρα ασφαλείας στο Ινστιτούτο της Ουχάν είναι ανεπαρκή.

Το Ινστιτούτο δηλώνει ότι έλαβε στις 30 Δεκεμβρίου 2019 δείγματα του άγνωστου μέχρι τότε ιού που κυκλοφορούσε στην Ουχάν (ο οποίος στην συνέχεια βαφτίστηκε SARS-CoV-2), ότι απομόνωσε το γονιδίωμα στις 2 Ιανουαρίου και στην συνέχεια μεταβίβασε τις πληροφορίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 11 Ιανουαρίου.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου του Ιολογίας Yuan Zhinming έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ότι το εργαστήριό του είναι η πηγή του νέου κορωναϊού.

Σε συνέντευξή της στην επιθεώρηση Scientific American, η ερευνήτρια Shi Zhengli, κορυφαία Κινέζα ιολόγος και υποδιευθύντρια του εργαστηρίου du P4, δήλωσε ότι η αλληλουχία του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 «δεν αντιστοιχεί σε κανέναν από τους κορωναϊούς νυχτερίδων που μελετώνται στο εργαστήριό της».

 

Τι γνωρίζουν οι επιστήμονες για το ιό;

Οι ερευνητές τονίζουν το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να στηρίζει την υπόθεση της διαφυγής του ιού από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν.

Όμως, καμία απόδειξη δεν υπάρχει επίσης για την προσφιλή στις κινεζικές αρχές εκδοχή ότι ο ιός εμφανίσθηκε στην αγορά της Ουχάν.

Άλλωστε, κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο στην επιθεώρηση The Lancet συμπεραίνει ότι ο πρώτος ασθενής της Covid-19 δεν είχε καμία σχέση με την διαβόητη «υγρή» αγορά της Ουχάν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Leo Poon του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί σε ένα πράγμα: ο νέος κορωναϊός δεν δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο. Συμφωνεί επίσης ότι πρέπει να ερευνηθεί και να διαπιστωθεί η προέλευση του ιού.

«Είναι σημαντικό θέμα για την δημόσια υγεία, διότι θέλουμε να μάθουμε πώς συνέβη και αν μπορούμε να διδαχθούμε από την εμπειρία αυτήν».

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: