Ημέρα της Ευρώπης: Οι 27 ηγέτες υπέρ της αλληλεγγύης για την έξοδο από την κρίση του κορωναϊού

FILE PHOTO: H σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Via amna_news




Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μαζί με τους επικεφαλής των τριών θεσμών της ΕΕ, εκθείασαν τις αρετές της αλληλεγγύης προκειμένου η Ευρώπη να εξέλθει «πιο ισχυρή» από την κρίση του κορονοϊού, σε βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στο Twitter με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης.

Σε μια πρωτοβουλία που δεν έχει προηγούμενο, καθώς οι εορτασμοί αυτής της ημέρας είναι πολύ λίγοι εξαιτίας των υγειονομικών περιοριστικών μέτρων, το βίντεο, που διαρκεί λίγο λιγότερο από έξι λεπτά, συγκεντρώνει τους ηγέτες για ένα μήνυμα που θέλει να φαίνεται αισιόδοξο.

«Ο σκοπός μας είναι η Ευρώπη να βγει πιο ισχυρή από την πανδημία και την κρίση της Covid-19», λέει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο.

«Το να τολμάμε να επανεφευρίσκουμε, να ενωνόμαστε, να σκεπτόμαστε και να ενεργούμε για το μέλλον. Είναι αυτό το ευρωπαϊκό πνεύμα το οποίο σήμερα έχουμε ακόμη ανάγκη», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι καλεί «τις κυβερνήσεις και τους θεσμούς» να «είναι θαρραλέοι και φιλόδοξοι». «Είναι ο μοναδικός τρόπος να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών μας», λέει.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε προχθές Πέμπτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε πως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη «δοκιμάστηκε στην αρχή της κρίσης».
«Και στη συνέχεια αρχίσαμε να μοιραζόμαστε και να αλληλοβοηθούμαστε: μια ντε φάκτο αλληλεγγύη. Αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να συνεχιστεί», είπε.
Η απόκριση της ΕΕ στην υγειονομική και οικονομική κρίση που προκάλεσαν ο νέος κορονοϊός και τα μέτρα περιορισμού που ελήφθησαν προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία, εξακολουθεί να οργανώνεται. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέλαβε να παρουσιάσει πριν από τα τέλη Μαΐου ένα σχέδιο επανεκκκίνησης.
Η Ημέρα της Ευρώπης, που εορτάζεται στις 9 Μαΐου, συνοδεύεται συνήθως από το άνοιγμα των ευρωπαϊκών θεσμών στο κοινό, κάτι που φέτος κατέστη αδύνατο λόγω του κορονοϊού.
Το 2020 είναι επίσης η 70ή επέτειος από τη διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν, η έκκληση του οποίου στις 9 Μαΐου 1950 θεωρείται ως η ιδρυτική πράξη της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, και η 25η επέτειος από την ένταξη της Αυστρίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΒΧ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Η Ημέρα της Ευρώπης γιορτάζεται σήμερα σε Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Στρασβούργο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: