Ημέρα μνήμης των θυμάτων της βαρβαρότητας του Κεμάλ η 19η Μαΐου, τονίζει σε μήνυμά του ο Φώτης Φωτίου

File Photo: 19 Μαϊου, ημέρα θλίψης και μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων. ΑΠΕ – ΜΠΕ




“Σήμερα είναι ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων αδελφών μας. Ημέρα μνήμης και θλίψης για μια από τις πλέον μαύρες σελίδες της ανθρωπότητας. Αλλά και ημέρα απόδοσης τιμής και έκφρασης σεβασμού για ένα μεγάλο τμήμα του Ελληνισμού που υπέστη τα πάνδεινα από τη βαρβαρότητα και αγριότητα των Νεοτούρκων του Κεμάλ Ατατούρκ“.

Αυτό αναφέρονται στην ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας της Κύπρου κ. Φώτη Φωτίου για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας των Ποντίων.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης και τα εξής:

Η 19η Μαΐου 1919 είναι η ημέρα κατά την οποία άρχισε στη Σαμψούντα του Πόντου η πιο σκληρή φάση της εφαρμογής του εθνικιστικού σχεδίου διωγμού και ξεκαθαρίσματος των χριστιανικών πληθυσμών της περιοχής, επιδιώκοντας να αναβιώσουν την ισχύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τις 200 χιλιάδες, ενώ ορισμένοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350 χιλιάδες, σε ένα σύνολο 750 περίπου χιλιάδων που αποτελούσαν το 40% του συνολικού πληθυσμού στις περιοχές του Πόντου.

Με το ίδιο μένος και τη βαρβαρότητα, οι Νεοτούρκοι στράφηκαν και κατά των Αρμενίων, στα αμέσως επόμενα δε χρόνια και εναντίον των άλλων Ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας. Η ίδια εγκληματική συμπεριφορά επεδείχθη το 1974, με τον όλεθρο, τον πόνο και τη δυστυχία που έφερε στην Κύπρο η βαρβαρότητα του Αττίλα.

Καθώς η Ιστορία δεν μπορεί να παραγραφεί, σήμερα γινόμαστε μάρτυρες ακόμη μιας έξαρσης του νέο-οθωμανισμού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα. Βασικά γνωρίσματα οι παράνομες εισβολές, κατοχές και εποικισμοί, γενοκτονίες, εκτοπίσεις και διωγμοί με διαρκή επιθετικότητα και παραβατικότητα του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι συνεχιζόμενες τουρκικές επιθετικές ενέργειες σε βάρος της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης της Κύπρου και άλλων κρατών της περιοχής.

Μαζί με τους Έλληνες του Πόντου και τον ευρύτερο Ελληνισμό συνεχίζουμε τον αγώνα για δικαίωση της ιστορικής αλήθειας. Συνεργαζόμαστε με Ελλάδα και άλλα κράτη για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας. Στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου που πρέπει να επικρατήσουν και στην περίπτωση όλων των λαών που έπεσαν θύματα βάναυσων και άγριων συμπεριφορών και ενεργειών, επιδιώκουμε την ειρηνική συνύπαρξη των κρατών.

Η μνήμη καίει άσβεστη: 353.000 ψυχές των Ελλήνων του Πόντου ζητούν δικαίωση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: