Η ριζοσπάστρια Οκάσιο-Κορτέζ θα συμπροεδρεύσει με τον Τζον Κέρι σε επιτροπή του Τζο Μπάιντεν για το κλίμα

File Photo: Η ριζοσπάστρια Οκάσιο-Κορτέζ, περπατά μέσα από το Statuary Hall καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ συζητά τον νόμο περί βοήθειας, ανακούφισης και οικονομικής ασφάλειας Coronavirus (νόμος CARES) στο Capitol Hill στην Ουάσιγκτον. ΕPA, ERIK S. LESSER




Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα συμπροεδρεύσει σε μια επιτροπή για την κλιματική αλλαγή του προαλειφόμενου ως προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Θα του παρέχει τη στήριξη από μια εξέχουσα φιλελεύθερη φωνή, η οποία θα αποδεικνυόταν λίαν ευεργετική στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την πλήρη υποστήριξη του κόμματός του.

Η Οκάσιο-Κορτέζ, η οποία είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς στη μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών, θα είναι επικεφαλής της ομάδας πολιτικής για το κλίμα, που είχε συγκροτήσει ο Μπάιντεν σε συνεργασία με τον μοναδικό αντίπαλό του Σάντερς, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το προεκλογικό του επιτελείο. Ο άλλος συμπρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο Τζον Κέρι, πρώην υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία και σύμμαχος του Μπάιντεν, ο οποίος είχε βοηθήσει για να συνταχθεί η συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι, όταν εκείνος ήταν υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η βουλευτής κι ανερχόμενο αστέρι στο Δημοκρατικό Κόμμα έχει διαδραματίσει έναν πολωτικό ρόλο ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους ριζοσπαστικούς κύκλους μέσα στο κόμμα της. Είναι γνωστή για την υποστήριξη στο σχέδιο «Πράσινη Νέα Συμφωνία», που πρεσβεύει μια ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και διεκδικεί μεγαλύτερη κυβερνητική παρέμβαση από εκείνη που περιελάμβανε το πρόγραμμα υποψηφιότητας του Μπάιντεν.

Η Oκάσιο-Κορτέζ δήλωσε ότι ενδέχεται τελικά να στηρίξει την υποψηφιότητα του Μπάιντεν, αλλά θα ήθελε πρώτα να δει βελτιώσεις στις θέσεις του πάνω σε διάφορα θέματα: “πιστεύει ότι το κίνημα θα είναι επιτυχές μόνο εάν συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση, τόσο εντός, όσο και εκτός του συστήματος”, δήλωσε εκπρόσωπός της αργά χθες το βράδυ.

Στην ομάδα εργασίας για το κλίμα θα συμμετέχει επίσης κι ο Βαρσνίσι Πρακάς, συνιδρυτής της ομάδας ακτιβιστών Sunrise Movement.

Ο Μπάιντεν προσπαθεί να προσελκύσει τους φιλελεύθερους που αρχικά ήταν εχθρικοί στην υποψηφιότητά του για να τον υποστηρίξουν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ενάντια στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αμφισβητεί την επιστημονική συναίνεση ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι επικίνδυνη και οφείλεται στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού και θέλει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

Άλλα αξιοσημείωτα ονόματα στην επιτροπή περιλαμβάνουν τη βουλευτή Πραμίλα Τζαγιαπάλ, η οποία προώθησε το νομοσχέδιο “Περίθαλψη για όλους”(Medicare for All), για τη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση του συστήματος ενιαίας πληρωμής στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Ο ίδιος ο Μπάιντεν αντιτίθεται στο “Περίθαλψη για Όλους”.

Η οικονομική ομάδα του περιλαμβάνει και τη Στέφανι Κέλτον, οικονομολόγο γνωστή για τις απόψεις της ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να δαπανά ελεύθερα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα ελλείμματα και να διακινδυνεύει την οικονομική καταστροφή.

Με πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Ο Φάουτσι δεν κρύβει τα λόγια του: “Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος” μιας νέας επιδημίας, εάν οι πολιτείες “ανοίξουν” πολύ σύντομα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: