Οι ψευδαισθήσεις του Τραμπ, οι τεράστιες ευθύνες της Κίνας, ο ρόλος του Γκουτέρες, οι προκλήσεις του Ερντογάν

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τους Αμερικανούς στρατηγούς στο Λευκό Οίκο. Official White House Photo by Joyce N. Boghosian




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Θα μπορούσαμε να φανταστούμε την πιθανότητα να υπάρξει αυτή την περίοδο κάποια αναπάντεχη επίσκεψη στον πλανήτη μας από εξωγήινους; Άλλωστε, δεν είναι πάντα ορατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Αν οι επισκέπτες θα είναι πολύ πιο ανεπτυγμένοι τεχνολογικά και πνευματικά φωτισμένοι, δεν αποκλείεται να εξαφανίσουν και τον κορωνοϊό.

Ίσως, ο πρόεδρος Τραμπ κάτι τέτοια όνειρα με ψευδαισθήσεις βλέπει τα βράδια, αφού πριν λίγες μέρες υποστήριξε ότι «ο κορωνοϊός θα φύγει χωρίς εμβόλιο, θα φύγει και δεν θα τον ξαναδούμε».

Στην περίπτωση όμως που οι επισκέπτες θα είναι επιθετικοί και θα έχουν καταστροφικές διαθέσεις, αναρωτιόμαστε τι είδους κοινή άμυνα έχει η παγκόσμια κοινότητα για να αντιμετωπίσει μια εξωγήινη εισβολή.

Ένας ϊός, ο οποίος στην ουσία ήταν προβλέψιμος, κατάφερε να γονατίσει ολόκληρη την ανθρωπότητα, με εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και να παραλύσει τα πάντα. Την κύρια ευθύνη έχει το καθεστώς της Κίνας για την αρχική σιωπή του και για τις αδιαφανείς πρακτικές κατά τις πρώτες εβδομάδες της επιδημίας.

Επίσης, ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης για αργοπορημένη αντίδραση. Κάποια στιγμή θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος ο τρόπος λειτουργίας του και η αναγκαιότητα να δρα χωρίς εξαρτήσεις, με περαιτέρω ενίσχυση της αυτονομίας και της αποστολής του.

  • Πέρα από τις απαράδεκτες ενέργειες από μέρους του Πεκίνου στο ξεκίνημα εξάπλωσης του ιού, στη συνέχεια παρατηρήθηκε παντελής έλλειψη συνεργασίας και συντονισμού σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κι αυτή η τραγική κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο είδος των ηγετών που κυβερνούν σήμερα σε κράτη που καθορίζουν την πορεία των παγκόσμιων εξελίξεων.

Ακόμα και χώρες που αποτελούν πρότυπο για την επιστημονική έρευνα και για την στήριξη που είχαν προσφέρει στο παρελθόν σε άλλα μέρη για να αντιμετωπίσουν επιδημίες, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν έτοιμες να διαχειριστούν μια τέτοια προβλέψιμη κατάσταση εξαιτίας ηγεσιών και πολιτικών σκοπιμοτήτων, με τρανταχτό παράδειγμα τις ΗΠΑ.

Ας φανταστούμε λοιπόν ποια θα είναι η εικόνα της Γης σε περίπτωση που ο κόσμος βρεθεί αντιμέτωπος με ένα πραγματικά απρόσμενο συμβάν, που μπορεί, να μην είναι επίθεση από εξωγήινους, αλλά από ένα πολύ ακραίο καιρικό φαινόμενο λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Για παράδειγμα, από τότε που άρχισαν να λιώνουν οι πάγοι, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι απελευθερώνονται αρχαίοι, άγνωστοι παθογόνοι ιοί, που, οι βλάβες που θα προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό ενδεχομένως να είναι πολύ χειρότερες απ’ αυτές που προκαλεί ο κορωνοϊός. Κι όμως, μια προσωρινή ελπίδα να ανασάνει η Γη έδωσε η διακοπή της ανθρώπινης δραστηριότητας λόγω της πανδημίας και όχι κάποιες τολμηρές αποφάσεις από μέρους των πιο ρυπογόνων χωρών.

Αν κοιτάξουμε το σημερινό διεθνές πολιτικό σύστημα, με ηγέτες και καθεστώτα που διακατέχονται από αυταρχικότητα και ιδεολογική μονομέρεια, τότε εύκολα συμπεραίνεται ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο με τα όσα συμβαίνουν σε σχέση με τον κορωνοϊό. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν συμφώνησαν καν ούτε για ένα ψήφισμα με σκοπό την κατάπαυση του πυρός σε διάφορες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μέχρι στιγμής, δεν πραγματοποιήθηκε ούτε μια διεθνής τηλεδιάσκεψη με τους αρχηγούς των μελών του ΣΑ κι άλλων κρατών.

  • Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ δήλωσε ότι η σημερινή πανδημία είναι η χειρότερη παγκόσμια κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εκφράζοντας  ανησυχία ότι ενδέχεται να προκύψουν περισσότεροι πόλεμοι λόγω των συνεπειών της, δεν ανέλαβε καμία, μα καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για να νιώσει ο κόσμος ότι έστω υπάρχουν τα Ηνωμένα Έθνη, που, φέτος γιορτάζουν τα 75χρονα τους.

Το βαρύ τίμημα που πληρώνουν θρησκευτικές κοινότητες: Η δημόσια υγεία και το μήνυμα του Χριστού: «Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν»

Καταρχάς, ως Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ οφείλει να επιδιώξει τη δέσμευση της Κίνας να αποδεχθεί την άμεση διενέργεια ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για την προέλευση και την εξάπλωση του ιού. Αλλά, τι να περιμένουμε από τον κ. Γκουτέρες όταν ακόμα δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για τον ισλαμοφασίστα Ερντογάν, ο οποίος εν μέσω πανδημίας συνεχίζει με προκλητικές και παράνομες ενέργειες να απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή.

Και δεν φτάνουν όλα αυτά, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται στις αρχές του επόμενου μήνα να εκλέξει πρόεδρο της 75ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης τον υποψήφιο της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ, αφού δεν υπάρχει άλλη υποψηφιότητα. Μπορεί όλα φέτος να είναι εντελώς διαφορετικά και η σύνοδος να είναι διαδικτυακή (χωρίς την καθιερωμένη σύναξη αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο), αλλά είναι αδιανόητο η χώρα του Αττίλα, που κατέχει την πρωτιά στις συστηματικές παραβιάσεις του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του κράτους δικαίου, που κατέχει ξένα εδάφη, που διέπραξε γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις, να προεδρεύει της εορταστικής συνόδου της Γενικής Συνέλευσης.

Προφανώς, μπορεί να αναρωτιέστε τι σχέση έχουν όλα αυτά μεταξύ τους: Η εκλογή του υποψηφίου της Τουρκίας στην Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η πανδημία και το καθεστώς της Κίνας, ο ρόλος του Γκουτέρες και τα περίεργα όνειρα του προέδρου Τραμπ. Κι όμως, αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.

Όταν τα Ηνωμένα Έθνη αντί να καταδικάζουν τους παραβάτες τούς επιβραβεύουν, ενισχύοντας κατά αυτό τον τρόπο τον αυταρχισμό, την επιθετικότητα και τις αδιαφανείς διαδικασίες στην διεθνή σκηνή, τότε ενός κακού μύρια έπονται. Είτε πρόκειται για θέματα εισβολής και κατοχής ξένων εδαφών και θαλασσών είτε για ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, ο ΟΗΕ όχι μόνο δεν πρέπει να συγκαλύπτει την αλήθεια, αλλά έχει την ευθύνη και την ηθική υποχρέωση να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και την ανθρώπινη ζωή.

  • Το βράδυ της 27ης Δεκεμβρίου του 2018, ο ουρανός της Νέας Υόρκης είχε γίνει φωτεινός μπλε, σκεπάζοντας ολόκληρη την πόλη. Στην αρχή, αρκετοί μίλησαν για πιθανή εισβολή εξωγήινων. Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, το θεαματικό αυτό βραδινό φαινόμενο οφειλόταν σε έκρηξη μετασχηματιστή στη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της περιφέρειας του Κουίνς.

Φαίνεται ότι είναι πολλοί που έχασαν κάθε ελπίδα για τη ζωή και το μέλλον εξαιτίας αυτής της θλιβερής εικόνας που παρουσιάζει το διεθνές σύστημα. Ειδικά σε τέτοιες στιγμές ανασφάλειας και πένθους, διακατέχονται διαρκώς από μια ακατονόμαστη επιθυμία μπας και εμφανιστούν εξωγήινοι για να απελευθερώσουν τον πλανήτη από απάνθρωπες εξουσίες, επιβάλλοντας δικαιοσύνη.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Αυτή τη φορά δεν ευθύνεται η Αμερική με ρίψεις πυραύλων, ούτε ο Πούτιν με επεμβάσεις σε άλλα κράτη: Τώρα φέρει την ευθύνη η Κίνα!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: