Η πίστη στο καθήκον είναι η επιταγή της Πολιτείας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, είπε ο Παναγιωτόπουλος

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του. Πηγή, ΥΠΕΘΑ




Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, στην εκδήλωση για το κίνημα του Ναυτικού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο, το «Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ», στην Μαρίνα Φλοίσβου, για τον εορτασμό της Επετείου από το Κίνημα του Ναυτικού και την ανταρσία του Αντιτορπιλικού «Βέλος», το Μάιο του 1973.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, εκπρόσωποι αποστράτων και αντιδικτατορικών οργανώσεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας.

Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου:

«Εξοχοτάτη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Κυρίες και κύριοι,

Συμπληρώνονται σήμερα 47 χρόνια από το κίνημα ενάντια στην Στρατιωτική Δικτατορία, που έμεινε στην ιστορία ως το «Κίνημα του Ναυτικού». Ένα Κίνημα που ξεπήδησε μέσα από τις τάξεις των Αξιωματικών του Ναυτικού, ως απότοκος της δημοκρατικής τους συνείδησης και των πατριωτικών καταβολών τους.

Στο κίνημα αυτό εκτός από τα πλείστα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, συμμετείχαν και στελέχη του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ιδιώτες εκφράζοντας το σύνολο των δημοκρατικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Ελληνικού Λαού κατ’ επέκταση.

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, το καθήκον, δηλαδή η ηθική υποχρέωση πρέπει να συμβαδίζει με την διαταγή, δηλαδή την νομική επιταγή. Ένας δημόσιος λειτουργός δεν πρέπει να έχει διλήμματα ανάμεσα στα δύο αυτά διότι πολύ απλά θα πρέπει σε σημαντικά τουλάχιστον ζητήματα να συγκλίνουν στον πυρήνα τους. Η σύγκρουση μεταξύ τους, όποτε προκύπτει, είναι σήμα κινδύνου κακής λειτουργίας της πολιτείας και των θεσμών. Αυτή η παθογένεια ήταν συχνότερο φαινόμενο κατά την επταετία.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πίστη στη Δημοκρατία και στο καθήκον τους έναντι του Ελληνικού λαού του οποίου άλλωστε αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι. Οι συμμετέχοντες στο κίνημα του Ναυτικού επέλεξαν το καθήκον βάσει αυτού που τους επέβαλε η δημοκρατική συνείδησή τους. Αυτό ακριβώς είναι το δίδαγμα, το οποίο πρέπει να κρατήσουμε σήμερα από τις εποχές εκείνες, όσο κι φαντάζουν μακρυνές.

Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι η πίστη στο καθήκον είναι η επιταγή της Πολιτείας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες είναι προσηλωμένες στην αποστολή τους, όπως καθορίζεται από το Σύνταγμα.

Η παρακαταθήκη των αγωνιστών που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού είναι βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση των Ενόπλων Δυνάμεων και γι’ αυτό το λόγο σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής σ’ όλους αυτούς που σε δύσκολους καιρούς που δεν δίστασαν να αγωνιστούν για το καλό της Πατρίδας και την προάσπιση της Δημοκρατίας.

Οι εξωτερικές απειλές για τη χώρα μας είναι πάντα υπαρκτές όπως ήταν και κατά τα χιλιάδες χρόνια της Ιστορίας μας. Αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά τόσο στα χερσαία, όσο και στα θαλάσσια και εναέρια σύνορά μας. Το βλέμμα μας, το έργο μας, η συγκέντρωσή μας εστιάζουν στις προκλήσεις που αναδύονται στην περιοχή μας και δεν έχουμε πολυτέλειες για περισπασμούς και παρεκκλίσεις από την αποστολή μας.

Ο στόχος για την διατήρηση και επαύξηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από τη μέριμνα του προσωπικού και την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του υλικού, κατευθύνει σήμερα όλες τις προσπάθειές μας προκειμένου η Ελλάδα να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Κλείνοντας αποτίω ευλαβικά φόρο τιμής σε όσους συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού διατηρώντας την πεποίθηση ότι ο αγώνας τους αποτελεί φωτεινό φάρο τόσο για εμάς όσο και για τις μελλοντικές γενιές.

Σας ευχαριστώ».

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ απηύθυνε την ακόλουθη ομιλία:

«Κύρια Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Κυρίες και Κύριοι,

Η παρουσία σας σήμερα εδώ, στο Θωρηκτό «Αβέρωφ», το πλοίο που έχει άρρηκτα συνδεθεί με την ιστορία και το πεπρωμένο του Έθνους, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Πολεμικό Ναυτικό. Πρωτίστως όμως αποτελεί ένδειξη τιμής στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, τα στελέχη των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και τους ιδιώτες που συμμετείχαν στο κίνημα του Ναυτικού το 1973.

Το κίνημα του Ναυτικού αποτελεί κορυφαία στιγμή αντιδικτατορικής δράσης και συγκαταλέγεται στις πιο σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού. Συνεπώς, αποτελεί υποχρέωσή μας, αφενός μεν η απότιση φόρου τιμής στον αγώνα των στελεχών μας για την επάνοδο της δημοκρατίας, αφετέρου η ανάδειξή του στις νεότερες γενιές και η διαφύλαξή του στην ιστορική μνήμη του Έθνους.

Το κίνημα τυπικά απέτυχε καθώς δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί και να υλοποιήσει τους άμεσους στόχους του. Όμως κι αυτή ακόμη η αποτυχία υπήρξε στην πραγματικότητα μια νίκη καθώς άφησε πίσω της μια σημαντική παρακαταθήκη. Το γεγονός ότι το κίνημα ξεπήδησε από τους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων είχε τεράστια συμβολική σημασία. Απέδειξε ότι το καθεστώς, που ούτως ή άλλως δεν είχε την αποδοχή της κοινωνίας, δεν είχε ούτε τα ερείσματα που ήλπιζε στις Ένοπλες Δυνάμεις. Εξίσου σημαντικό όμως ήταν το γεγονός ότι το κίνημα συνέβαλε στη διατήρηση των δεσμών των Ενόπλων Δυνάμεων με την κοινωνία, και λειτούργησε ως καταλύτης στη ανάκτηση της κοινωνικής συνοχής στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Το κίνημα υπήρξε μία πρωτοβουλία αυθόρμητη, χωρίς ξεκάθαρη ηγεσία, από ανθρώπους με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές αλλά με κοινό παρονομαστή το ελεύθερο φρόνημα, την βαθειά πίστη στη δημοκρατία και την αποστροφή τους για το καθεστώς. Άνθρωποι λιγότερο ή περισσότερο γνωστοί, άνθρωποι με ιδανικά, που δεν φοβήθηκαν να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία τους ή και την ίδια τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τις ιδέες και τις αξίες τους.

Για το Πολεμικό Ναυτικό το κίνημα αποτελεί έμπρακτη σύνοψη των βασικών συστατικών του:

Ø Του σεβασμού στις παραδόσεις.

Ø Του δημοκρατικού πνεύματος.

Ø Της ενσυνείδητης πειθαρχίας,

Ø αλλά και του θάρρους της γνώμης,

Πάνω απ’ όλα όμως το κίνημα αποτελεί τεκμήριο της αγάπης για την Πατρίδα.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν μια ιδιαίτερη κουλτούρα για την οποία είμαστε υπερήφανοι και την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάττουμε και να μεταλαμπαδεύουμε στα νεότερα στελέχη.

Το κίνημα ξεπήδησε από το Πολεμικό Ναυτικό, δεν περιορίστηκε όμως σε αυτό. Το αγκάλιασαν και αξιωματικοί των άλλων κλάδων, πολιτικοί και ιδιώτες. Σήμερα, τιμούμε με σεβασμό όλους εκείνους που συμμετείχαν στο κίνημα και τους διαβεβαιώνουμε ότι αναγνωρίζουμε την προσφορά τους και εμπνεόμαστε από τις πράξεις τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον επίτιμο Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Γρηγόριο Δεμέστιχα για την αποδοχή της πρόσκλησής μου να αποτελέσει τον κεντρικό ομιλητή της σημερινής εκδήλωσης και να τον καλέσω στο βήμα».

Δεν θ’ αφήσουμε την Τουρκία να μας οδηγήσει σε αντιδράσεις που τη βολεύουν, λέει ο Δένδιας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: