Η μεσοβέζικη γερμανική λύση που κρύβει παγίδες: Λόγω των Γερμανών ο νους μας είναι φυσικό να πηγαίνει πάντα στο κακό…

File photo: Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μπροστά από τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. EPA, CLEMENS BILAN / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ

Μετά από εβδομάδες συζητήσεων και πολυάριθμων τηλεδιασκέψεων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κατέληξαν σε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία.

Τι λέει το σχέδιο; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανειστεί έως και 500 δισεκατομμύρια ευρώ και θα μεταφέρει αυτά τα χρήματα στα κράτη, τις περιφέρειες και τομείς, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού.

Κάτω από την τεράστια πίεση των λαών του Νότου και το ογκούμενο κύμα ευρωσκεπτικισμού, το Βερολίνο, το οποίο μέχρι τώρα ήταν ενάντια σε ο,τιδήποτε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ισοδυναμούσε με την αμοιβαιοποίηση του χρέους των Ευρωπαίων, τώρα έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και συμφωνησε να προχωρήσει σε αυτό μέτρο.

  • Φυσικά, τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ είναι περισσότερα από τα 320 δισεκατομμύρια που ειχε αποφασιστεί να δοθούν πριν από ένα μήνα και τα οποία θεωρήθηκαν ανεπαρκή από διάφορες χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
  • Απέχουν πολύ όμως από το τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο που αξιώνει το Ευρωκοινοβούλιο και μάλιστα σε μη επιστρεπτέες ενισχύσεις!.

Η γαλλο-γερμανική πρόταση δεν παρέχει πολλές λεπτομέρειες, αλλά θέτει όμως μια σαφή προϋπόθεση: οι χώρες που θα επωφεληθούν “να ακολουθούν καλές οικονομικές πολιτικές και μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα”! Τι σημαίνει αυτό; Τι είδους έλεγχοι θα επιβληθούν; Ειδικά στην Ελλάδα μετά από μια δεκαετία μνημονίων, ο νους μας είναι φυσικό να πηγαίνει πάντα στο κακό…

H γαλλική Le Monde το ξεκαθαρίζει χωρίς περιστροφές:

«Για το Βερολίνο δεν τίθεται θέμα ότι αυτά τα χρήματα θα είναι μη επιστρεπτέα: θα πρέπει να επιστραφούν από τις χώρες που θα επωφεληθούν από αυτά. Το δάνειο θα πρέπει να αποπληρωθεί – υπό όρους που δεν γνωρίζουμε ακόμη – αλλά αυτό θα γίνει στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι σύμφωνα με το τι έχει λάβει ο καθένας».

Aλλωστε όπως γράφει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung είναι μόνο ένα «εφάπαξ» μέτρο και η λήψη του «βγάζει νόημα αν συνειδητοποιήσει κανείς πόσο επωφελείται η Γερμανία από την Ε.Ε. και πόσο σκληρή είναι η πανδημία και πόσο επηρεάζει εν μέρει τα πιο αδύναμα μέλη της, τότε το μερίδιο 135 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να επωμιστεί η Γερμανία μπορεί να θεωρηθεί λογικό. Είναι μία …επένδυση και αναβίωση του γαλλογερμανικού άξονα, που βρυχάται και πάλι».

Αλήθεια! Μήπως η Γερμανία και η Γαλλία ξεπέρασαν τις διαφορές τους για να δημιουργήσουν μια γέφυρα που η υπόλοιπη Ε.Ε. μπορεί να χρησιμοποιήσει με ασφάλεια; «Αυτή θα μπορούσε να είναι μια ρομαντική προσέγγιση» γράφει η ιστοσελίδα Politico προειδοποιώντας ότι «απαιτείται η έγκριση όλων των χωρών μελών της Ε.Ε., η οποία θα είναι μια βασανιστική διαδικασία. Χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, οι οποίες μοιράζονται τις γερμανικές παραδόσεις της “τσιγκουνιάς”, είναι πιθανό να αντιταχθούν στο σχέδιο ή τουλάχιστον να το επιχειρήσουν».

Πριν αλέκτωρ λαλήσει, ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς προειδοποίησε ότι συζητά τη χορήγηση μόνο δανείων .”Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη και να υποστηρίζουμε τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση του κορονοϊου , αλλά αυτό πρέπει να γίνει μέσω δανείων και όχι μέσω επιχορηγήσεων”, δήλωσε ο Κουρτς, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι συζητά ήδη το θέμα με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας»…

  • Σε μια πρώτη αντίδραση, η Ολλανδική κυβέρνηση απέρριψε το δανεισμό 500 δισεκατομμυρίων ευρώ όπως προτάθηκε από το Παρίσι και το Βερολίνο. Η Χάγη εμμένει ότι τα απαραίτητα χρήματα για την ανάκαμψη μπορούν να βρεθούν μέσα από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε…Το Βόρειο Μέτωπο δεν το βάζει εύκολα κάτω!

Αλλωστε, υπάρχουν ακόμη τόσες πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να επεξεργαστούν οι 27 στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, όπως οι όροι του δανεισμού και της αποπληρωμής, ή ακόμη οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν τη διάθεση αυτών των χρημάτων προϋπολογισμού. Και πάντα ο …διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες …

Οπως γράφει η πορτογαλική Publico:

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την εκτόξευση πυραύλων χαράς στο όνομα μιας υποτιθέμενης αναβίωσης του ευρωπαϊκού έργου μέσα τα ερείπια της κρίσης. Υπάρχουν ακόμη πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουμε, πολλές αντιστάσεις που πρέπει να ξεπεραστούν και πολλές πολιτικές αβεβαιότητες στο εγγύς μέλλον που απαιτούν σκληρές διαπραγματεύσεις».

Οσο για την Κομισιόν; Ακόμη περιμένουμε το «γράμμα». Στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν είχαν αναθέσει προ μηνός οι 27 να εργαστεί επί του θέματος, αλλά δεν έχει υποβάλει ακόμη τις προτάσεις της.

Η φον ντερ Λάγεν περιορίστηκε να «χαιρετήσει» την απόφαση των «αφεντικών» της Ευρώπης. «Σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να επεξεργάζεται προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο γαλλο-γερμανικός άξονας δίνει σαφείς οδηγίες για τα ποσά» γράφει η πορτογαλική Expresso.

Οι πολίτες του Νότου δεν θα το βάλουν εύκολα κάτω. Το αίτημα για ευρωομόλογα και άλλα ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των υπερχρεωμένων χωρών της νότιας Ευρώπης δεν θα πάψει να ακούγεται δυνατά! Ιδίως τώρα που η κρίση ως τυφώνας, καθιστώντας την προηγούμενη χρηματοπιστωτική αναταραχή να φαίνεται σύντομα σαν ένα απαλό αεράκι…

Το γερμανικό περιοδικό Focus γράφει ότι:

«Ολοένα και πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι δεν είναι ρεαλιστικό το σενάριο V που περιγράφει τον τύπο οικονομικής ανάπτυξης, η οποία παρουσιάζει πτώση και το ίδιο γρήγορα ανακάμπτει. Πέντε δείκτες τονίζουν το αντίθετο:

Ο δείκτης καταναλωτών δείχνει την τάση του κόσμου να καταναλώνει συγκρατημένα. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος της αντιμετώπισης της πανδημίας. Ακόμη και οι ενέσεις ρευστότητας δεν μπορούν να διορθώσουν τα φθαρμένα μοντέλα ανάπτυξης. Στο ορατό μέλλον δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα για τους κλάδους που έχουν σχέση με τον τουρισμό. Ακόμη και ο τομέας των ασφαλίσεων αντιμετωπίζει πρόβλημα»…

Προσδεθείτε δηλαδή

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Αναλώσιμους θεωρεί τους εργαζόμενους η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη: Η παγκοσμιοποίηση είναι κακό πράγμα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: