Πλωτά ασθενοφόρα στα νησιά, 500 γιατροί στα αεροδρόμια και κλιμακούμενοι έλεγχοι σε ‘πράσινες’, ‘κίτρινες’ και ‘κόκκινες’ χώρες

File Photo: Shipping and Island Policy Minister Yiannis Plakiotakis. ANA – MPA/ANA- MPA/STRATIS BALASKAS




Με πλωτά νοσοκομεία στα νησιά, γιατρούς στα αεροδρόμια και δειγματοληπτικούς ελέγχους κυμαινόμενης έντασης η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαχειριστεί το πρώτο κύμα τουρισμού εν μέσω πανδημίας.

«Σταδιακά και τη σωστή στιγμή θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα για το 50% πληρότητα στα πλοία», εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» ο Υπουργός Ναυτιλίας, ξεκαθαρίζοντας ότι η σεζόν δε θα είναι βάσει του τρέχοντος πρωτοκόλλου.

Απαντώντας στο αν τα νησιά θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε τυχόν κρούσματα από τουρίστες, ο Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στην αύξηση των κλινών στα νησιά, ενώ σημείωσε πως «έχουν επεξεργαστεί σχέδια για αντιμετώπιση κρουσμάτων και στα μικρά νησιά».

  • Ο Υπουργός Ναυτιλίας, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι το Λιμενικό Σώμα θα παραλάβει το καλοκαίρι τρία πλωτά ασθενοφόρα και υπάρχει πλάνο παραλαβής ακόμα τριών.

Σημείωσε, επίσης, σχετικά με την ενημέρωση των τουριστών ότι, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ έχουν δοθεί και στα αγγλικά και όλοι είναι ενήμεροι για το πώς θα κινηθούν με τα Μέσα.

Όσον αφορά στους ελέγχους των αεροπορικών επιβατών, πληροφορίες που δημοσίευσε χθες το τηλεοπτικό δελτίο του ΣΚΑΙ αναφέρουν ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα γίνονται ουσιαστικά με βάση το επιδημιολογικό προφίλ των εισερχόμενων τουριστών.

Θα διαμορφωθούν έτσι τέσσερις διαφορετικές ζώνες με δειγματοληπτικούς ελέγχους κυμαινόμενης έντασης:

Στις  «πράσινες» χώρες θα γίνονται ένας με δύο έλεγχοι σε σύνολο περίπου 150 επιβατών.
Στις «κίτρινες» πέντε έως δέκα έλεγχοι, στις δε «πορτοκαλί» από 20 έως 30.
Σε περίπτωση «κόκκινης» χώρας ενδεχομένως να γίνεται δειγματοληψία ακόμη και στους μίσους επιβάτες μιας πτήσης.

Προκειμένου αυτό να καταστεί εφικτό στην πλειονότητα των αεροδρομίων της χώρας δημιουργούνται, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, 15 ομάδες κρούσης με «δεξαμενή» 500 γιατρών «κομάντο».  Πρόκειται για στρατιωτικούς γιατρούς, νοσηλευτές, γιατρούς κλιμακίων του ΕΟΔΥ, αλλά και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας. Όταν εντοπίζονται θετικά κρούσματα θα υπάρχουν καραντίνες όχι μόνο στους επιβάτες, αλλά και στις άμεσες επαφές τους μετά από ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα, τέλος, με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, πριν από το τέλος του μήνα, ο ΕΟΔΥ θα δώσει τη λίστα με τις ασφαλείς χώρες, από τις οποίες θα δεχόμαστε τουρίστες, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κράτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας πηγής στη λίστα των χωρών που θα έχουν «ελευθέρας» στις 15 Ιουνίου για την Ελλάδα περιλαμβάνονται η Κύπρος, το Ισραήλ, η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία, η Ρουμανία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Αλβανία.

Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη του κ. Πλακιωτάκη ΕΔΩ

Με πληροφορίες από ΑΝΤ1, ΣΚΑΙ, ΕΡΤ

Νέα πρόκληση των Τούρκων: Εισήλθαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, παρενόχλησαν αλιευτικό και σκάφος της Frontex

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: