Οι γιατροί συνεχίζουν να ψάχνουν τις “μεταμφιέσεις” του ιού: Βρίσκει διαρκώς νέους τρόπους επίθεσης

FILE PHOTO: Με προστατευτικές μάσκες και στολές οι ειδικοί φροντίζουν ασθενή στη Μονάδα Φροντίδας στο Royal Papworth Hospital του Cambridge στη Βρετανία. EPA, NEIL HALL μέσω ΚΥΠΕ




Πλέον σήμερα αναγνωρίζεται ευρέως από τους επιστήμονες ότι ο κορωναϊός είναι “μετρ στις μεταμφιέσεις”, δηλαδή, είναι τρομερά απρόβλεπτος στο πώς πλήττει τον ανθρώπινο οργανισμό, σε αντίθεση με έναν κοινό αναπνευστικό ιό, γράφει η εφημερίδα Washington Post.

Συχνά χτυπάει τους πνεύμονες, αλλά μπορεί επίσης να χτυπήσει οπουδήποτε: από τον εγκέφαλο μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών. Πολλοί ΄γιατροί επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο να θεραπεύσουν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που προκαλεί και στην ικανότητά ΄του να δημιουργεί θρομβώσεις, παράλληλα με τη μάχη που δίνουν ώστε να μπορέσει να αναπνεύσει ο ασθενής.

  • Η βάση δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήδη έχει καταχωρήσει πάνω από 14.600 έρευνες για τον covid-19. Ολες επίσης οι υγειονομικές αρχές του κόσμου διαρκώς επιδιώκουν την παρακολούθηση όλων των νέων εξελίξεων σε επίπεδο έρευνας και κλινικών διαπιστώσεων.

“Δεν γνωρίζουμε γιατί υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές εμφανίσεις της ασθένειας” δηλώνει η Ανγκελα Ράσμουσεν, ιολόγος στο Κέντρο Λοιμώξεων στη σχολή Δημόσιας Υγείας του  Columbia University. “Σε τελική ανάλυση, αυτό σημαίνει πως είναι τόσο νέος [ο ιός] που υπάρχουν πάρα πολλά που δεν ξέρουμε”.

Πάνω από τέσσερις μήνες κλινικής εμπειρίας στην Ασία, την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική έχουν δείξει ότι ο ιός προκαλεί πολλά περισσότερα από το να εισβάλει απλώς στους πνεύμονες “Κανείς δεν περίμενε μια ασθένεια που δεν θα ανταποκρινόταν στο μοντέλο της πνευμονίας και της αναπνευστικής νόσου” δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρίτς, αναισθησιολόγος και πρόεδρος του  νοσοκομείου Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

  • Προσβάλει την καρδιά, αποδυναμώνει τους μύες, καταστρέφει σε τέτοιο βαθμό τα νεφρά που ορισμένα νοσοκομεία ξέμειναν από εξοπλισμό αιμοδιάλυσης. Επίσης πλήττει το νευρικό σύστημα, καταστρέφει τη γεύση και την όσφρηση και περιστασιακά φτάνει μέχρι τον εγκέφαλο. Δημιουργεί θρομβώσεις που μπορούν να σκοτώσουν ξαφνικά και μολύνει τα αιμοσφαίρια σε όλο τον οργανισμό.

Μπορεί να ξεκινήσει με λίγα συμπτώματα ή με καθόλου, κι έπειτα από μερικές μέρες, αφαιρεί τον αέρα από τους πνεύμονες χωρίς προειδοποίηση. Πλήττει τους ηλικιωμένους, ανθρώπους εξασθενημένους από παλιότερες ασθένειες και τους παχύσαρκους. Προσβάλει περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες, αλλά υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι περιπλέκει και την εγκυμοσύνη.

Ως επί το πλείστον, αγνοεί τους νέους. Μέχρι που συμβαίνει ΄το αντίθετο: Την περασμένη εβδομάδα, προειδοποίησαν για μια σπάνια φλεγμονώδη αντίδραση με καρδιακές επιπλοκές σε παιδιά η οποία πιθανόν να συνδέεται με τον κορωναϊό.

Την περασμένη Παρασκευή ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο ανακοίνωσε ότι 73 παιδιά νόσησαν σοβαρά στην Πολιτεία και ένα 5χρονο παιδί στην πόλη της Νέας Υόρκης έγινε το πρώτο παιδί που πέθανε από το σύνδρομο. Δυο ακόμη παιδιά υπέκυψαν μέχρι την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με την Washington Post, τα νέα σόκαραν τους γιατρούς που νόμιζαν πως ο ιός δεν πλήττει τα παιδιά. Το Mount Sinai ασχολήθηκε με τη θεραπεία πέντε παιδιών με το σύνδρομο αυτό. Ο Ράις δήλωσε πως η ασθένεια ξεκίνησε με γαστρεντερικές διαταραχές που εξελίχθηκαν σε φλεγμονώδεις επιπλοκές που προκάλεσαν πολύ χαμηλή πίεση με αποτέλεσμα καρδιακή ανεπάρκεια στην περίπτωση του πρώτου παιδιού που πέθανε.

“Το μοντέλο της ασθένειας ήταν διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο είχαμε δει με τον κορωναϊό” προσθέτει.

Η προσπάθεια προσδιορισμού ενός παθογόνου οργανισμού μεσούσης της πανδημίας είναι μια διαδικασία γεμάτη δυσκολίες. Οι ειδικοί λένε ότι θα πάρει χρόνια μέχρι να γίνει ΄κατανοητό πώς η ασθένεια καταστρέφει τα όργανα και πώς φάρμακα, η γενετική, η διατροφή, ο τρόπος ζωής και η κοινωνική αποστασιοποίηση επιδρούν στην πορεία διάδοσής του.

“Είναι ένας ιός που κυριολεκτικά δεν υπήρχε στον άνθρωπο πριν από έξι μήνες” δηλώνει ο Τζέφρι Μάρνς, βοηθός ΄καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ο οποίος ασχολείται με την καρδιαγγειακή ιατρική. “Χρειάστηκε να μάθουμε γρήγορα πώς ο ιός πλήττει τον ανθρώπινο οργανισμό και να εντοπίσουμε τρόπους θεραπείας μέσα σε διάστημα λίγων βδομάδων. Με πολλές άλλες ασθένειες μας είχε πάρει δεκαετίες”.

Τις πρώτες μέρες της εκδήλωσης της ασθένειας, οι περισσότερες προσπάθειες είχαν επικεντρωθεί στους πνεύμονες. Ο κορωναϊός προσβάλλει και την άνω και την κάτω αναπνευστική οδό, φτάνοντας τελικά βαθιά μέσα στους πνεύμονες, γεμίζοντας μικροσκοπικούς σάκους με κύτταρα και υγρό που μπλοκάρουν την ροή του οξυγόνου.

  • Όμως, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν τελικά ότι μεγάλο μέρος της καταστροφικής επίδρασης της νόσου προέρχεται από δυο αλληλεδρούσες αιτίες:

Η πρώτη, είναι η ζημιά που προκαλεί ό ιός στα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας σε θρομβώσεις που μπορούν να είναι από μικροσκοπικές έως τεράστιες. Ασθενείς υπέστησαν εγκεφαλικά και πνευμονικές εμβολές καθώς οι θρομβώσεις διαλύθηκαν και ταξίδεψαν στον εγκέφαλο και τους πνεύμονες. Μια μελέτη στην ιατρική επιθεώρηση  Lancet, έδειξε πως αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο ιός βάζει στόχο τα ενδοθηλιακά κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Η δεύτερη, είναι μια υπερβολική απάντηση από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, μια καταιγίδα από φονιάδες “κυτοκίνες” που επιτίθενται στα κύτταρα του ίδιου του οργανισμού ταυτόχρονα με τον ιο καθώς προσπαθούν να υπερασπιστούν τον οργανισμό από τον εισβολέα.

Ερευνες και θεραπείες επικεντρώνουν σ’ αυτά τα φαινόμενα. Αιμοδιαλύτες χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά σε μερικά νοσοκομεία. Μια έρευνα 2.733 φακέλων ασθενών, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Journal of the American College of Cardiology, δείχνει ότι μπορούν να βοηθήσουν τους πιο σοβαρά νοσούντες.

“Τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς στην επιστήμη . Θεωρίες δημιουργούνται και καταρρίπτονται. Υποθέσεις διαψεύδονται. Δεν σημαίνει αυτό ότι δεν ξέρουμε τί κάνουμε. Σημαίνει ότι μαθαίνουμε” δηλώνει΄ο Ντίπακ Μπατ, εκτελεστικός διευθυντής καρδιολογίας στο νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη.

Πηγή: Washington Post

Επιστημονικό επίτευγμα: Το Ισραήλ ανακάλυψε αντίσωμα που εξουδετερώνει τον κορωναϊό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: