“Η Γερμανία παίζει με τη φωτιά στην Ευρώπη”: Μέσω δικαστηρίου θέλει να σταματήσει αποφάσεις της Λαγκάρντ

Η αίθουσα συνεδριάσεων του Συνταγματικού ΔΙκαστηρίου της Γερμανίας. Source: © Bundesverfassungsgericht, bild_raum stephan baumann, Karlsruhe




Σχόλιο που αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δημοσιεύει η εφημερίδα Les Echos, (Éric Le Boucher).

Επισημαίνει ότι η απόφαση δείχνει επί της ουσίας εύγλωττα τη δυσκολία της Γερμανίας να αποδεχθεί ότι το ευρώ είναι το κοινό κοινοτικό νόμισμα.

Μέσω του Δικαστηρίου της  Καρλσρούης, η Γερμανία παρακωλύει την πολιτική της ΕΚΤ και της διευθύντριας του Κριστίν Λαγκάρντ, όταν αγοράζει χρέη από χώρες-μέλη. Ταυτόχρονα, το Βερολίνο απαγορεύει τη δημιουργία ενός τεράστιου προϋπολογισμού για τη ζώνη του ευρώ που αμοιβαιοποιεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τη διάσωση των οικονομιών. Με άλλα λόγια, η Γερμανία πιέζει τις χώρες να χρεωθούν και να ζητήσουν εν συνεχεία τη βοήθεια της ΕΚΤ, την οποία η ίδια παρακωλύει.

Ο συντάκτης υπενθυμίζει ότι στη Γερμανία είναι συνταγματικά απαγορευμένο στην κεντρική τράπεζα, την Bundesbank να αγοράζει κρατικό χρέος. Ο συντάκτης υποστηρίζει ότι η Γερμανία θα πρέπει να αναθεωρήσει το Σύνταγμά της όσον αφορά στο νόμισμα, ή να αποδεχθεί τη δημιουργία ενός εργαλείου αμοιβαιοποίησης των χρεών ή και τα δύο. Ευτυχώς, η Angela Merkel επιδοκιμάζεται στις δημοσκοπήσεις για την καλή διαχείριση της κρίσης στην υγεία και αν και είχε αποδυναμωθεί κατά τους τελευταίους μήνες, έχει ανακτήσει πολιτικό βάρος. Για το συντάκτη, το πραγματικό ερώτημα που τίθεται και στο οποίο πρέπει να απαντήσει η Γερμανία είναι εάν επιθυμεί πράγματι το κοινό νόμισμα και εάν ναί, τότε θα πρέπει να σταματήσει να το υπονομεύει και να αποδεχθεί να κάνει ό,τι πρέπει για τη διάσωσή του.

ΠΗΓΗ: L’Allemagne joue avec le feu en Europe

Στο ίδιο θέμα κριτική στην απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου φιλοξενεί και το Politico.

Ανταπόκριση του  Matthew Karnitschnig από το Βερολίνο, στον απόηχο της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τη νομιμότητα της αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, το 2015, σημειώνει εισαγωγικά ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο με την απόφασή του περνάει το μήνυμα ότι η Γερμανία είναι εκείνη που αποφασίζει, ενώ σύμφωνα με παρατηρητές, θέτει σε αμφισβήτηση τόσο την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, όσο και το κύρος του Δικαστήριο της Ε.Ε.

Η απόφαση έρχεται σε μια στιγμή αυξανόμενης έντασης στην Ε.Ε. λόγω της απροθυμίας της Γερμανίας να στηρίξει φιλόδοξα σχέδια για την ανασύσταση των οικονομιών της Ευρώπης του Νότου που χτυπήθηκαν σκληρότερα από την πανδημία, με την έκδοση κοινού χρέους.

Αυτό ενέχει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του αντι-γερμανισμού. Δεδομένης της επιρροής που έχει η Γερμανία στην πλειονότητα των μελών της ΕΚΤ, η τελευταία δεν μπορεί να αγνοήσει την απόφαση του Δικαστηρίου, εν μέρει διότι θα ήταν αδύνατο για την ίδια να συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς γερμανική υποστήριξη. Παρατηρητές σχολιάζουν επίσης τη μεγάλη πλειοψηφία λήψης της απόφασης (7-1).

Επικριτές της απόφασης του Γερμανικού Δικαστηρίου, εκφράζουν ανησυχία ότι αρνούμενο να δεχθεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υπονομεύει σοβαρά την νομιμότητά του, ανοίγοντας τον δρόμο και σε άλλες να αγνοούν τις αποφάσεις του, όταν διαφωνούν με αυτό.

Ο κίνδυνος αυτός, αφορά χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία. Αναφορά και σε απόψεις οικονομολόγων που υποστηρίζουν ότι η απόφαση έχει πλημμέλειες από οικονομικής άποψης.

ΠΗΓΗ: German court lays down EU law

Με την εντυπωσιακή τους απόφαση οι δικαστές της Καρλσρούης απαιτούν ένα πράγμα από τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρώπης: να λογοδοτούν περισσότερο για τις πράξεις τους, γράφει στην SZ, ο Wolfgang Janisch.

Όσο σκληρή κι αν φαίνεται η απόφαση δεν ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου –ούτε ρήξη με το Λουξεμβούργο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη μορφή διαλόγου μεταξύ δικαστηρίων. Και οι συνέπειες για την ΕΚΤ δε θα είναι τόσο καταλυτικές όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως: απλά η ΕΚΤ θα πρέπει στο εξής να δικαιολογεί πιο ισορροπημένα τις αποφάσεις της.

ΠΗΓΗ: Kontrolle ist besser

H απόφαση της Καρλσρούης δεν είναι παρά μια ηχηρή προειδοποίηση: η ΕΚΤ θα πρέπει να εξηγεί καλύτερα την πολιτική της –τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Κάτι που για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές θα είναι καλύτερο, γράφει στην ΗΒ, η Κ. Jones

Οι αγορές αντέδρασαν με ανακούφιση –καθώς η αγορά ομολόγων παραμένει για τις κεντρικές τράπεζες το σημαντικότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Αν η ΕΚΤ μπορεί καλύτερα να αιτιολογήσει τις κινήσεις της αυτό θα είναι θετική εξέλιξη από πολλές απόψεις. Στο κάτω κάτω θα βελτιωθεί η αξιοπιστία της και θα καθησυχαστούν οι επικριτές της.

ΠΗΓΗ: Das EZB-Urteil des Verfassungsgerichts ist ein lauter Warnschuss

Νέα προβλήματα και αβεβαιότητες δημιουργούν οι ομοσπονδιακοί δικαστές: τo παράδοξο της απόφασης της Καρλσρούης είναι ότι η ΕΚΤ κατηγορείται για υπέρβαση της αρμοδιότητάς της, αλλά ταυτόχρονα αναγκάζεται να παρεκκλίνει από τη στενή ερμηνεία της εντολής της, γράφει στην HB, η J. Mallien.

Οι συνέπειες είναι: η ΕΚΤ θα πρέπει να αιτιολογεί την πολιτική της με πιο κατανοητό τρόπο και να μη κρύβεται πίσω από τη σταθερότητα των τιμών.

Όσοι την κατηγορούν, μπορούν να ισχυρίζονται ότι παραβιάζει το γερμανικό σύνταγμα –κάτι που δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Όσο για την Bundesbank: θα περιέλθει σε μια δυσάρεστη κατάσταση που μάλλον θα εξασθενεί παρά θα ενισχύει την επιρροή της στις πολιτικές της ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ: Die Verfassungsrichter werfen neue Probleme auf

Η χώρα που θέλω να επισκεφτώ μετά τον ιό; Ούτε λόγος, η Ελλάδα! γράφει η βρετανική Telegraph

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: