Οι Γάλλοι βουλευτές έδωσαν το πράσινο φως για την αμφιλεγόμενη εφαρμογή ιχνηλάτησης StopCovid

File Photo: Ο κορωναϊός αποκάλυψε τις ελλείψεις των συστημάτων υγείας στην Γαλλία. EPA, Julien de Rosa




Ναι, των Γάλλων βουλευτών για την αμφιλεγόμενη εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών StopCovid.

Οι Γάλλοι βουλευτές ψήφισαν σήμερα υπέρ της ανάπτυξης της StopCovid, μιας εφαρμογής για «έξυπνα» κινητά, που στοχεύει να βοηθήσει στη μάχη εναντίον της επιδημίας του νέου κορονοϊού εντοπίζοντας τις «επαφές», πυροδοτώντας, ωστόσο, την ίδια ώρα, ανησυχίες σχετικά με τον σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες.

Η εφαρμογή, που θα εγκατασταθεί σε εθελούσια βάση, θα προειδοποιεί αυτόματα όλους τους χρήστες που είχαν προσφάτως «παρατεταμένη επαφή» με κάποιο πρόσωπο που διαγνώστηκε θετικό στον ιό, σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου και για χρονικό διάστημα άνω των 15 λεπτών, προκειμένου να πάνε να εξεταστούν κι οι ίδιοι.

Η StopCovid χρησιμοποιεί την τεχνολογία bluetooth του τηλεφώνου κι όχι τον γεωεντοπισμό.

Η Γερουσία θα συζητήσει και θα ψηφίσει με τη σειρά της αργότερα. Καμία από τις αποφάσεις των δύο σωμάτων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης δεν είναι δεσμευτική, όμως έχουν άκρως συμβολικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση, που δεν σταματά να υπογραμμίζει τον «εθελούσιο», «ανώνυμο» και «προσωρινό» χαρακτήρα της εφαρμογής.

«Δεδομένης της ψήφου στο κοινοβούλιο, η εφαρμογή θα μπορεί να είναι διαθέσιμη από αυτό το Σαββατοκύριακο», προκειμένου να συνοδεύσει τη δεύτερη φάση της άρσης της καραντίνας στη Γαλλία, τη 2α Ιουνίου, δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής πολιτικής Σεντρίκ Ο.

Χθες, η Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών (Cnil) έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση της εφαρμογής, εκτιμώντας πως σέβεται τη νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ζητώντας ταυτόχρονα να αξιολογείται τακτικά και να πληροφορούνται λεπτομερώς οι χρήστες της.

Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Μόλις ένας θάνατος από τον νέο κορωναϊό καταγράφηκε στην Ισπανία το τελευταίο 24ωρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: