Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την επαναλειτουργία των αεροδρομίων, τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό, αλλά και η χθεσινή έναρξη της β’ φάσης της σταδιακής άρσης μέτρων στην αγορά και στα σχολεία κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου την Παρασκευή.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι αντιδράσεις για την ειδική εκπαίδευση, η σταδιακή διάνοιξη οδοφραγμάτων, η στήριξη των επιχειρήσεων και η κατασκευή του περιμετρικού Λευκωσίας.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ελπίδες για τουρισμό» γράφει στο κύριο θέμα της ότι ξεκινά σήμερα η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των αεροδρομίων και την επανεκκίνηση του τουρισμού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ανοίγουν τα οδοφράγματα, όπως συμφωνήθηκε σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με Ακιντζί. Ακόμη γράφει ότι ξεκίνησε η πρώτη φάση του περιμετρικού Λευκωσίας με κόστος €350 εκ.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Και η ζωή συνεχίζεται με μάσκα και αντισηπτικό» και γράφει για τη χθεσινή «πρεμιέρα εξόδου» από την καραντίνα, με κομμωτήρια και κουρεία να λειτουργούν σε συνθήκες χειρουργείου. Αλλού αναφέρεται στις αντιδράσεις από την απόφαση για τα παιδιά που φοιτούν στις ειδικές μονάδες. Επίσης λέει ότι ανοίγουν σταδιακά τα οδοφράγματα, με το πρώτο βήμα να γίνεται στις 8 Ιουνίου.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Οριστικό άνοιγμα σε τουρισμό» και γράφει στο κύριο θέμα του ότι δύο ταχυτήτων θα είναι οι τουρίστες που θα αρχίσουν να καταφθάνουν στην Κύπρο κατά πάσα πιθανότατα μετά τις 20 Ιουνίου. Αλλού γράφει ότι πιο αυστηρή είναι τελικά η κατηγορία για τον 23χρονο που κρατείται για τον θάνατο της 21χρονης αδερφής του. Ακόμη γράφει ότι με χαμόγελα και αποστάσεις έγινε η επιστροφή στα σχολεία.

Η «Χαραυγή» έχει τίτλο «Γύρισαν πλάτη στα παιδιά με αναπηρίες» και γράφει στο κύριο θέμα της ότι για κάποια παιδιά χθες δεν χτύπησε ξανά το κουδούνι, αφού οι τάξεις δεν μπορούσαν να τα υποδεχθούν σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας. Αλλού γράφει για χαριστική βολή στους αγρότες λόγω καύσωνα. Επίσης, λέει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θέλουν στήριξη και όχι δάνεια.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει για «Κρίσιμη ημέρα για τα αεροπορικά ταξίδια» και λέει ότι η Κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των εμπορικών πτήσεων, απελευθερώνοντας τον τουριστικό τομέα και ενισχύοντας την οικονομία. Αλλού γράφει ότι θα επιτρέπεται η διέλευση με αυτοκίνητο από οδοφράγματα, αλλά μόνο για ορισμένους. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην επιστροφή των μαθητών στο σχολείο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Αφόρητη προεδρική προσβολή για το λαό!» και αναφέρεται σε τοποθέτηση του Προέδρου, λέγοντας ότι είναι βαθιά ταξική και θίγει την αξιοπρέπεια των μη προνομιούχων. Αλλού γράφει ότι οι κυβερνώντες απειλούν με επιβολή νέου μνημονίου. Σε άλλο θέμα γράφει για τεχνητή ανακοπή στο ΓεΣΥ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» στεγάζει το κύριό του θέμα κάτω από τον τίτλο «Φεύγει ο ιός επανέρχεται ο διχασμός» και γράφει ότι η έστω και στοιχειώδης σωστή συμπεριφορά των κομμάτων κατά τη μεγάλη κρίση και τις κρίσιμες εβδομάδες έδωσε τόπο στο διχασμό. Αναφέρει εξάλλου ότι μετά τη Γερμανία επαναρχίζουν αρκετά πρωταθλήματα. Στις εσωτερικές σελίδες, η εφημερίδα αναφέρεται σε θετικά αποτελέσματα από τη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς με κορωνοϊό.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: