Η Ελλάδα πρόβαλε σαν πρότυπο παράδειγμα στη μάχη κατά της πανδημίας, αναφέρει η εφημερίδα NY Times

Κόσμος ψωνίζει σε λαϊκή αγορά στην Κόρινθο, Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Εκτενές άρθρο-ανταπόκριση στην εφημερίδα Νew Υork Τimes (της Matina Stevis-Gridneff) από τις Βρυξέλλες προβάλλει το πώς η Ελλάδα (όπως και η Κροατία), κατόρθωσε παρά το μέγεθος της και την οικονομική κρίση που τη μάστιζε επί μία σχεδόν δεκαετία, να αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία του κορονοϊόύ, κινητοποιώντας τους πολίτες της.

Εισαγωγικά η αρθρογράφος παρατηρεί, ότι καθώς εξαπλωνόταν ο κορονοϊός σε όλο τον κόσμο, εμφανίστηκε το παράδοξο, τα πλουσιότερα και με περισσότερους πόρους κράτη, να μην καταφέρνουν σε γενικές γραμμές, να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την πανδημία του κορονοϊού. Στην Ευρώπη για παράδειγμα, η ασθένεια προξένησε καταστροφή σε τρεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες της: τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

 Όμως, φτωχότερα Ευρωπαϊκά κράτη, υιοθέτησαν και επέβαλαν νωρίς σκληρούς περιορισμούς, επέμειναν σε αυτούς, και έως τώρα, τα πήγαν καλύτερα και περιόρισαν τον ιό. Αυτές οι χώρες, μερικές εκ των οποίων ανοίγουν τώρα προσεκτικά τις οικονομίες και κοινωνίες τους, είναι αυτές που διαθέτουν ισχυρά αποθέματα ανθεκτικότητας-προσαρμοστικότητας, με ρίζες σε σχετικά πρόσφατες κακουχίες.

Σε σύγκριση με όσα υπέστησαν οι λαοί τους όχι πολύ καιρό πριν, τα αυστηρά lockdowns, ήταν λιγότερα επίπονα, και προφανώς, αυτό συνετέλεσε στην ευρύτερη κοινωνική αποδοχή τους. 

Σε αυτά τα κράτη συγκαταλέγονται πολλά από το μπλοκ των πρώην Κομμουνιστικών Ανατολικών χωρών, αλλά επίσης, η Ελλάδα και η Κροατία, όπου οι αρχές είναι συγκρατημένα αισιόδοξες όσον αφορά στην αντοχή των λαών τους στις αντιξοότητες. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέπτυξε με βάση τις διαφορετικές ανταποκρίσεις στην πανδημία, μια κλίμακα, στην προσπάθεια να ταξινομήσει την αυστηρότητα των ληφθέντων μέτρων από τις κυβερνήσεις. Η μεγαλύτερη αυστηρότητα, παρουσιάζεται στις Ανατολικο-ευρωπαϊκές, παρά στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Ειδικότερα για την Ελλάδα αφιερώνεται μεγάλο μέρος του δημοσιεύματος– αναφέρεται:

Στην Ελλάδα με νωπές τις μνήμες από την κρίση χρέους, η προοπτική του να μείνει ένας στους τρεις χωρίς εργασία, δεν ήταν κάτι καινούριο. Η Ελλάδα -λίγο μετά την Κροατία- ήρε το αυστηρό lockdown στις 4 Μαΐου, περνώντας -όπως και άλλα Ανατολικο-ευρωπαϊκά κράτη- σε μια σταδιακή επιστροφή στην κατά μία έννοια κανονικότητα.

Το δημοσίευμα επικαλείται την καθηγήτρια (Ψυχολογίας) του ΕΚΠΑ, Φρόσω Μόττη-Στεφανίδη, με ειδικότητα στην αντοχή και προσαρμοστικότητα των κοινωνιών σε περιόδους και καταστάσεις έντονου στρες και παρατεταμένων αντιξοοτήτων. Η εν λόγω επιστήμονας τονίζει ότι στην περίπτωση της πανδημίας του κορονοϊού, η αντοχή και μόνο (του πληθυσμού) δεν εξηγεί γιατί ορισμένα κράτη διαχειρίστηκαν καλύτερα την κρίση αυτή: η θετική αντιμετώπιση (της κρίσης), πηγάζει στο ότι οι πολίτες πίστεψαν στα κυβερνητικά μέτρα, γεγονός που οδήγησε σε συμμόρφωση-υπακοή και εμπιστοσύνη. 

Και όπως συμπλήρωσε η ίδια, η αντοχή και η αυστηρότητα, πηγαίνουν χέρι-χέρι στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας. Στην Ελλάδα καταγράφηκε ο σχετικά μικρός αριθμός των 151 θανάτων έως τώρα, μόλις 1,4/100 χιλιάδες, και η καθηγήτρια Στεφανίδη, πιστώνει αυτά τα δεδομένα, στην κυβέρνηση, η οποία με ειλικρινή και πειστική προσέγγιση, κινητοποίησε τους πολίτες, ούτως ώστε να σεβαστούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα (lockdown).

Αντιμέτωποι με την οικονομική κατάρρευση στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο, πολλοί Έλληνες επέδειξαν μια στωικότητα, παίρνοντας μαθήματα από την προηγούμενη δεκαετία, όταν η χώρα έχασε το ένα τέταρτο της οικονομίας της. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά, η οικονομία της Ελλάδας θα υποχωρήσει φέτος κατά 9,7%, η χειρότερη ύφεση στην Ε.E.

Στη συνέχεια, το άρθρο επικαλείται τη μαρτυρία μιας εργαζόμενης στο χώρο της περιποίησης σώματος, η οποία βίωσε την κρίση μετά την κατάρρευση της ‘Lehman Brothers’ το 2008, όταν χρειάστηκε τρία χρόνια να ξαναφτιάξει την επιχείρησή της, αλλά και στη μετέπειτα κρίση που χτύπησε την Ελλάδα, όταν και αναγκάστηκε να μείνει εκτός εργασίας για ακόμη τρία χρόνια.

Η κα Ελ. Αποστολίδη, που εκτός του 15χρονου γιού της περιποιείται τους γονείς και αρκετούς συγγενείς της, δηλώνει ότι κατά παράξενο λόγο, ήταν αισιόδοξη όταν εμφανίστηκε και αυτή, η νέα αντιξοότητα – «…περάσαμε πολλά, σκληραγωγηθήκαμε, έτσι πιστεύω, θα είμαστε ικανοί να ξανακτίσουμε… νομίζαμε ότι ήμασταν κακομαθημένοι πριν τη δημοσιονομική κρίση, όμως τώρα, διαπιστώνουμε ότι προσαρμοζόμαστε».

Το άρθρο συνοδεύεται στην κορυφή του, από  μεγάλη φωτογραφία με άποψη της άδειας Πλατείας Συντάγματος τον περασμένο Μάρτιο, με τη σημείωση στη λεζάντα: ‘Η Ελλάδα πρόβαλε σαν πρότυπο παράδειγμα στη μάχη κατά της πανδημίας’.

ΠΗΓΗ: Europe’s Battle-Hardened Nations Show Resilience in Virus Fight

Η μεγάλη επιστροφή του Νετανιάχου: Άμεσα να γίνει τριμερής “τηλεδιάσκεψη” με Μητσοτάκη και Αναστασιάδη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: