Η Ελλάδα υποδέχεται το πρώτο κύμα εισερχόμενων τουριστών από τη Γερμανία, την Κύπρο και το Ισραήλ

File photo: Ο ήλιος δύει στην πόλη του Ναυπλίου. ANA-MPA, Bougiotis Evagelos




Ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters (Angeliki Koutantou) από την Αθήνα, η οποία αναπαράγεται και από την εφημερίδα New York Times, αναφέρεται στην απόφαση της Ελλάδας να δεχτεί τουρίστες από μια σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Κύπρος και το Ισραήλ, από τα μέσα Ιουνίου, χωρίς να τους υποβάλλει στην υποχρέωση να μπουν σε προληπτική καραντίνα.

Η είδηση βασίζεται σε κυβερνητικές πηγές και η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος ενός σχεδίου σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Ο τουρισμός συμβάλλει κατά 20% στο ελληνικό Α.Ε.Π. και η Κυβέρνηση θεωρεί πως ο κλάδος αυτός θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της προσπάθειας της χώρας για ανάκαμψη, ύστερα από την επιβολή μιας σειράς μέτρων τα οποία οδήγησαν τις επιχειρήσεις του κλάδου σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, «θα επιτραπεί ο εισερχόμενος τουρισμός από πολίτες μιας λίστας 20-25 χωρών» στις οποίες θα περιλαμβάνεται η Κύπρος, το Ισραήλ και χώρες της κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Ο πλήρης κατάλογος με τις χώρες θα ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι Γερμανοί πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται την Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου, ενώ την ίδια μέρα θα ξεκινήσουν και οι διεθνείς πτήσεις προς τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, η διεθνής σύνδεση της Θεσσαλονίκης θα γίνει συντομότερα από ότι ήταν αρχικά προγραμματισμένο (1 Ιουλίου).

Η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει επιτρέψει τις πτήσεις προς την Αθήνα σε πολίτες από όλες τις χώρες της Ε.Ε. εκτός από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία, αλλά υπό την προϋπόθεση της παραμονής τους σε 14ήμερο περιορισμό.

Οι επισκέπτες από τη Βρετανία και από άλλες χώρες εκτός Ε.Ε. δεν επιτρέπεται να εισέλθουν ακόμα στην Ελλάδα, η οποία αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση σχετικά καλά καταγράφοντας μόλις 2.892 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 173 θανάτους, σε αντίθεση με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βρετανία που έχουν σημειώσει υψηλά ποσοστά μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με άλλη κυβερνητική πηγή, οι ειδικοί σε θέματα υγείας συζητούν σχετικά με το αν θα έπρεπε οι ταξιδιώτες να προτρέπονται να κάνουν προληπτικό έλεγχο για την ασθένεια COVID-19 πριν επισκεφθούν την Ελλάδα και για το αν θα έπρεπε να συστήνεται η ασφαλιστική κάλυψη για αυτού του είδους τη μόλυνση.

Η Κυβέρνηση έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεσή της να αποκαταστήσει τη αεροπορική σύνδεση των ελληνικών νησιών με διεθνείς προορισμούς από την 1η Ιουλίου, αλλά είναι αρνητική στο ενδεχόμενο υποδοχής πολιτών από χώρες με υψηλά ποσοστά μόλυνσης, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουλίου. Το άρθρο κλείνει με την πληροφορία ότι το προηγούμενο έτος επισκέφτηκαν την Ελλάδα 33 εκατομμύρια τουρίστες αποφέροντας έσοδα ύψους 19 δις ευρώ. [Greece to welcome Germans, Cypriots, Israelis in first wave of visitors]

Η Κύπρος καλύπτει το κόστος διαμονής, διατροφής και περίθαλψης σε τουρίστες που θα προσβληθούν από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο νησί.

Ο Πάλμερ δεν μπορεί να ξεπεράσει την “αγάπη” του για την Τουρκία: Αλλά έτσι δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των ΗΠΑ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: