Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Υπουργικού Συμβούλιου, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 29/4/2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Γράφει ο Παντελής Ζαγοριανίτης

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δημοσκοπήσεις, στο σύνολό τους σχεδόν, δίνουν εξαιρετικά ποσοστά αποδοχής του κυβερνητικού έργου.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας και το αίσθημα ανακούφισης που δημιουργήθηκε στους πολίτες από το γεγονός ότι η χώρα μας όχι μόνο απέφυγε τα χειρότερα, όπως σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και συγκεντρώνει τα εύσημα της παγκόσμιας πολιτικής και ιατρικής κοινότητας πιστώνεται στην κυβέρνηση.

  • Τα ποσοστά είναι εξωπραγματικά για μια μια κυβέρνηση που συμπληρώνει ένα χρόνο στην εξουσία, και συναρτώνται βέβαια και με το γεγονός ότι από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχει ουσιαστική στόχευση και μεθοδική αντιπολίτευση. Οι λόγοι είναι προφανώς γνωστοί: η συγκυρία του κορωναϊού αλλά κυρίως το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος είναι και που πηγαίνει. Αυτό υποτίθεται να γίνει στο συνέδριο που όμως προς το παρόν αγνοείται.

Αυτό φυσικά αντανακλάται και στην απάντηση του ερωτήματος ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν την Κυριακή είχαμε εκλογές.

  • Στην τελευταία πανελλαδική έρευνα, στο βαρόμετρο της Opinon Poll Που δόθηκε στη δημοσιότητα στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει 40.2% (40% στην τελευταία μέτρηση) έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ (είχε 20.2%).

Αν μάλιστα, όπως σημειώνεται γίνει αναγωγή (άκυρα, λευκά κ.λπ) στο αποτέλεσμα τα ποσοστά της διαφοράς εκτοξεύονται ακόμη περισσότερο: η ΝΔ φτάνει στο 44% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 21,9%.

Το σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι επόμενες εκλογές είναι η απλή αναλογική. Αυτό το γνωρίζουν όλοι και δεν αλλάζει.

Επίσης γνωστό είναι ότι η αναγωγή των εδρών και σε αυτό το σύστημα γίνεται με βάση τα ποσοστά των κομμάτων που περνούν το όριο του 3% και μπαίνουν στη Βουλή.

Αν δηλαδή τα ποσοστά αθροιζόμενα κάνουν για παράδειγμα 85% τότε οι 300 έδρες μοιράζονται εφόσον πολλαπλασιάσουμε το ποσοστό των κομμάτων επί 100 και το διαιρέσουμε με το 85.

  • Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ποσοστό που θα είχε η ΝΔ θα ήταν περίπου στο 51%.

Όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό. Πολύ περισσότερο στο Μέγαρο Μαξίμου. Προφανώς ο πρωθυπουργός και επισήμως η κυβέρνηση πολύ φυσιολογικά απαντούν στο ερώτημα σχεδόν μονότονα ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Αυτό είναι η σημερινή αλήθεια. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να ζητήσει πρόωρες εκλογές. Κανείς όμως, δεν μπορεί να διαβεβαιώσει, ότι κι αν δηλώνεται ότι αυτό δεν υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού του.

Αντιθέτως, συγκλίνουσες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το HellasJournal.com επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο μελετώνται με ιδιαίτερη προσοχή όλα τα πιθανά σενάρια.

Αυτό που τονίζουν οι υποστηρικτές της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι ότι έως το Σεπτέμβριο, όπως τουλάχιστον φαίνεται σήμερα, η κυβέρνηση θα έχει ποσοστά και αποδοχή που πιθανότατα δεν θα ξαναβρεί ποτέ ως το τέλος της θητείας της το 2023.

Με δεδομένη την απλή αναλογική γνωρίζουν ότι μια ενδεχόμενη αυτοδυναμία ή έστω μια προσέγγιση προς τον μαγικό αριθμό των 151 εδρών καθώς υπάρχουν πολλές παράμετροι όπως οι μονοεδρικές, δίνουν στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο μια ανανεωμένη κυβερνητική θητεία και άρα τη δυνατότητα να διαχειριστεί χωρίς αμφισβητήσεις τα εξαιρετικά δύσκολα που έρχονται στην οικονομία και θα φανούν όλα μαζί το φθινόπωρο αλλά και βάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλα δείχνουν ότι οι τελικές αποφάσεις, αν υπάρξουν τέτοιες, θα ληφθούν τον Αύγουστο.

Τα ευρήματα της OPINION POLL

  • Πόσο ικανοποιημένος/ η είστε από την συνολική στάση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Πολύ και αρκετά 82%

  • Ποια η άποψή σας για τον ρόλο του Σωτήρη Τσιόδρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην χώρα μας;

Θετική και μάλλον θετική 88%

  • Πόσο αισιόδοξος είστε για την αντιμετώπιση της κορωνοιού και στο επόμενο διάστημα ;

Πολύ και αρκετά 56%

  • Πιστεύετε ότι σε κάθε περίπτωση που παραβιάζονται τα μέτρα προστασίας ( π.χ πάρτι σε υπαίθριους χώρους, συγκεντρώσεις όπως στην Πλατεία Αγίας Παρασκευής κ.ά ) πρέπει να επιβάλλονται τα μέτρα και οι ποινές που έχουν προβλεφτεί;

Ναι και μάλλον ναι 74%

  • Πόσο εμπιστεύεστε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της Οικονομίας;

Πολύ και αρκετά 47%

  • Από τα Οικονομικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής για την στήριξη Επιχειρήσεων και εργαζομένων;

Πολύ και αρκετά 45%

  • Από την πρωτοβουλία να παραχωρηθούν επιπλέον χώροι σε πλατείες και πεζόδρομους στα καταστήματα εστίασης ;

Πολύ και αρκετά 74%

  • Από τα Προγράμματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπως το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ώστε να στηριχθούν πολίτες που είχαν ανάγκη στήριξης;

Πολύ και αρκετά 65%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

  • Από τα βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους;

Πολύ και αρκετά 63%

  • Από την στάση μας απέναντι στις Τούρκικες προκλήσεις;

Πολύ και αρκετά 63%

  • Από τον τρόπο και την έκταση που έγινε η εξ αποστάσεως διδασκαλία για τους μαθητές από το Δημόσιο Σύστημα Εκπαίδευσης ;

Πολύ και αρκετά 41%

  • Με το δεδομένο ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων για τα Δημοτικά , εσείς θεωρείτε ότι πρέπει να ανοίξουν τελικά ή όχι;

Όχι και μάλλον όχι 77%

  • Πως κρίνετε τη στάση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να μην παραβρεθεί στην εκδήλωση για να τοποθετηθεί τιμητική πλακέτα προς τιμήν των θυμάτων του εμπρησμού της MARFIN;

Αρνητικά και μάλλον αρνητικά 68%

Οι πιο πετυχημένοι υπουργοί

Τα στοιχεία για τη δημοφιλία των υπουργών φέρνουν στην κορυφή τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον ακολουθεί ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εύσημα και από τον νομπελίστα Κρούγκμαν: «Πιστέψτε το ή όχι η Ελλάδα συνέτριψε τον κορωναϊό»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: