Η χώρα που θέλω να επισκεφτώ μετά τον ιό; Ούτε λόγος, η Ελλάδα! γράφει η βρετανική Telegraph

FILE PHOTO: Βεγγαλικά φωτίζουν τον ουρανό πάνω από το Ναύπλιο, για τον εορτασμό της Ανάστασης του Χριστού. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Γράφτηκε στις αρχές Απριλίου, αλλά είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ το κείμενο του δημοσιογράφου Όλιβερ Σμιθ.

Ένα εκτενές άρθρο που εκθειάζει τις ομορφιές της Ελλάδας ως “απόλυτου” τουριστικού προορισμού γι’ αυτό το καλοκαίρι [ή όποτε γίνουν εφικτές οι διεθνείς μετακινήσεις για διακοπές] φιλοξένησε η βρετανική εφημερίδα “The Telegraph”.

O ταξιδιωτικός συντάκτης του άρθρου, Όλιβερ Σμιθ, επισημαίνει πως όταν τελειώσουν οι περιορισμοί της πανδημίας, λόγω μακροχρόνιου εγκλεισμού, εκατομμύρια άνθρωποι θα θελήσουν ή θα ονειρευτούν να πάνε για διακοπές σε μέρη μακρινά και “άπιαστα” κατά το παρελθόν, όπως ας πούμε η Παταγονία, ή η Αφρική για σαφάρι, οι Μαλδίβες…

Όμως, ο ίδιος ο Σμιθ σημειώνει πως όποτε κι αν επιτραπούν οι διακοπές [τον Αύγουστο, ή ακόμη και τον Σεπτέμβριο]  μόνο μια χώρα θα είναι αυτή που θα θέλει να επισκεφτεί πάνω από όλες: την Ελλάδα.

“Μετά από ένα μακρύ lockdown … εγώ θα θέλω να πάω κάπου όπου θα νοιώθω οικεία και καθησυχαστικά, σε μια χώρα που γνωρίζω και αγαπώ, όπου οι χαρούμενες διακοπές είναι εγγυημένες” γράφει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

“Ο ονειρεμένος μου προορισμός είναι ένα μέρος όπου οι Βρετανοί είναι πάντα ευπρόσδεκτοι με ανοιχτές αγκάλες, όπου ο ήλιος λάμπει πάντα, και για τον οποίο δεν χρειάζεται να κάνεις μια μεγάλη πτήση. Αυτό που θέλω είναι η αναλλοίωτη νησιωτική ζωή, το ανεπιτήδευτο φαγητό και η φιλοξενία, οι ήσυχες παραλίες, οι βόλτες στο πράσινο, στην ορεινή ενδοχώρα, και μια πλήρης απομάκρυνση από τα άγχη της σύγχρονης ζωής.

  • ¨”Αν κάτι μ’ έχουν διδάξει 35 χρόνια ταξιδιών είναι ότι μια χώρα πάνω απ’ όλες προσφέρει σε αφθονία όλα αυτά τα βασικά συστατικά: η Ελλάδα.

“Έχω ταξιδέψει σε οκτώ νησιά της [κατά σειρά: Σκιάθος, Παξοί, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Σκόπελος, Μύκονος και Τήνος] και ποτέ δεν είχα κάποια κακή εμπειρία. ΟΚ, οι τύποι που δε σταματάνε να παίρνουν selfie ήταν πολύ φρικιαστικοί, αλλά αυτή είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

  • “Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μια χώρα που εξαρτάται σημαντικά από τον τουρισμό  – θα χρειαστεί τους Βρετανούς τουρίστες όσο ποτέ στο παρελθόν σ’ αυτό που κατά τα φαινόμενα θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι” λέει ο Σμιθ και στη συνέχεια καταγράφει τις προτάσεις του προς του Βρετανούς συμπατριώτες του για το πώς θα ευχαριστηθούν διακοπές στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων αναφέρει την χαλαρωτική εμπειρία να φτάνεις σ’ ένα ελληνικό νησί με  καράβι κι όχι με αεροπλάνο, μιλάει αναλυτικά για την ομορφιά που κρύβεται στα μοναστήρια σ’ όλα τα ελληνικά νησιά, για τις παραλίες που υμνεί μοναδικά αλλά, τέλος, και για τις ελληνικές ταβέρνες που το μυστικό για να φας καλά, όπως λέει, είναι να βρεις μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις.

Πηγή: The Telegraph

Guardian: Γιατί Ελλάδα κι ανατολική Ευρώπη τα πήγαν καλύτερα απ’ την πλούσια Δύση;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: