H επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Τα πρόστιμα για τις τροχαίες παραβάσεις, ο απόηχος της εξαγγελίας του νέου πακέτου οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης και η ένταξη νοσηλευτηρίων στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η απόφαση της Wizz Air για δημιουργία βάσης στην Κύπρο και οι προοπτικές του τουρισμού, η πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας για ύφεση της οικονομίας και η κατάσταση στο Κέντρο Προσωρινής Υποδοχής στη περιοχή Πουρνάρα.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Έρχονται πρόστιμα φωτιά» γράφει στο κύριο θέμα της ότι εγκρίθηκαν τα νέα πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις από την Επιτροπή Μεταφορών και πάνε στην Ολομέλεια. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει για 600.000 τουρίστες στην Κύπρο τον Αύγουστο. Ακόμη αναφέρεται στο πακέτο των 13 μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Οι τέσσερις μοχλοί ώθησης σε ανάπτυξη» και γράφει για παράθυρο 15 ημερών, από 1η έως 15 Ιουνίου, για την ένταξη δικαιούχων στο σχέδιο «Εστία». Ακόμη, γράφει ότι με επιφύλαξη αντιμετώπισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Επίσης αναφέρεται στην πρώτη πρόβα στον ΘΟΚ μετά την καραντίνα.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Κερδίζει τη μάχη το ΓεΣΥ» και γράφει ότι το Αρεταίειο αποφάσισε να ενταχθεί στο σύστημα, ενώ 39 νοσηλευτήρια είπαν ήδη «ναι». Αλλού, γράφει ότι ρωσικά SU-35 αναχαίτισαν με επικίνδυνο τρόπο κατασκοπευτικό αεροσκάφος, όπως λένε οι Αμερικανοί. Επίσης γράφει για γιγαντιαίο πρόγραμμα €9,4 δις για την Υγεία στα χέρια της Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Συγκυβερνούν… με ΟΕΒ-ΚΕΒΕ και αποφασίζουν» γράφει στο πρώτο της θέμα ότι ο Πρόεδρος της ΟΕΒ με επιστολή του προς τον Πρόεδρο τον συγχαίρει για τα νέα μέτρα ενώ αναφέρεται σε «εξαίρετη συνεργασία, που κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες». Γράφει ακόμη ότι μετέτρεψαν το Κέντρο Φιλοξενίας στην Πουρνάρα σε κλειστή φυλακή. Επίσης λέει ότι εκτεταμένη ύφεση προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” έχει τίτλο «Μια σπουδαία ψήφος εμπιστοσύνης» και γράφει στο πρώτο της θέμα για την απόφαση της αεροπορικής εταιρείας Wizz Air να δημιουργήσει βάση στην Κύπρο και να ξεκινήσει με 11 προορισμούς. Αλλού, παραθέτει τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κατά την παρουσίαση του πακέτου μέτρων, ότι η Κύπρος θα καλύψει το χαμένο έδαφος. Επίσης γράφει ότι η Κύπρος είναι μεταξύ των δύο χωρών της ΕΕ όπου έγιναν τεστ σε πέραν του 12% του πληθυσμού.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ο φασισμός είναι εντός των πυλών!» και γράφει για αυταρχισμό και ετσιθελισμό των κυβερνώντων. Σε άλλο θέμα γράφει για «επικίνδυνη διακυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ». Επίσης, γράφει ότι η πανδημία θα οδηγήσει σε κοινωνικές επαναστάσεις.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Αυτοί ‘πολεμούν’ τον ρατσισμό;» και γράφει για εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες που καταγράφει η Wikipedia για το European Network Against racism (ENAR). Επίσης γράφει ότι θα συγκεντρωθούν €500 δις για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ. Στις εσωτερικές σελίδες, η εφημερίδα γράφει ότι αναβλήθηκε η έγκριση της χρήσης του φαρμάκου Avigan στην Ιαπωνία.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ,  Αντώνης Γκιλδάκης
Λευκωσία, Κύπρος 

Σε “ρεπό” δημοσιογράφος του BBC για το Κάμινγκς: Παραβίασε κανόνες αμεροληψίας, είπε το κανάλι!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: