Γρίφος για τους ειδικούς: Γιατί ο κορωναϊός χτυπάει άλλες χώρες περισσότερο και άλλες λιγότερο

Γυναίκες με μάσκες στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας. EPA, FAZRY ISMAIL




Απαντήσεις στο ερώτημα γιατί ο κορωνοιός έχει χτυπήσει πιο σκληρά μερικές χώρες του κόσμου έναντι άλλων, επιχειρούν να δώσουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος της εφημερίδας New York Times (Hannah Beech, Alissa J. Rubin, Anatoly Kurmanaev and Ruth Maclean).

Σχολιάζουν ότι το ερώτημα απασχολεί ειδικούς και αναλυτές ανά τον κόσμο – καθώς οι απαντήσεις θα μπορούσαν να καθορίσουν τόσο τον καλύτερο τρόπο προστασίας από τον ιό όσο και το χρονοδιάγραμμα της κρίσης – και με την απάντηση να αποδίδεται τελικά, εν μέρει, στην τύχη.

Ο κορωνοιός έχει σκοτώσει τόσους ανθρώπους το Ιράν, αλλά στο γειτονικό Ιράκ, οι θάνατοι δεν έχουν ξεπεράσει τους 100. Στη Δομινικανή Δημοκρατία καταγράφονται περίπου 7.600 κρούσματα, ενώ στη διπλανή Αιτή μόλις 85. Στην Ινδονησία, ο αριθμός των θυμάτων εκτιμάται σε χιλιάδες και στη γειτονική Μαλαισία, στους 100.

Μητροπόλεις του κόσμου όπως η Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν συντριβεί, ενώ πυκνοκατοικημένες πόλεις όπως η Μπανγκόκ, η Βαγδάτη, το Νέο Δελχί και το Λάγος, μέχρι στιγμής, “την έχουν γλιτώσει”.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένη εικόνα για την επιδημία, τέσσερις είναι οι βασικοί παράγοντες που εξηγούν το πώς χτυπά η επιδημία: τα δημογραφικά στοιχεία, πολιτισμικά στοιχεία, το περιβάλλον και η ταχύτητα των κυβερνητικών αποφάσεων και ενεργειών. Κάθε πιθανή εξήγηση συνοδεύεται ωστόσο από σημαντικούς περιορισμούς και αποδείξεις για το αντίθετο. Χαρακτηριστικά:

  •   Πολλές χώρες γλίτωσαν μια μαζική επιδημία λόγω του σχετικά νεαρού πληθυσμού τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι χώρες της Αφρικής – της νεαρότερης σε ηλικία ηπείρου όπου το 60% του πληθυσμού είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών και όπου ο αριθμός των 45.000 καταγεγραμμένων κρουσμάτων, αποτελεί πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού των 1,3 δισ ανθρώπων. Ωστόσο, αξιοσημείωτη εξαίρεση εδώ, αποτελεί η Ιαπωνία, με τον γηραιότερο πληθυσμό του κόσμου και με τον αριθμό των θανάτων να μην ξεπερνά τους 520.
  •     Όσον αφορά τα πολιτισμικά στοιχεία ως προς την τήρηση αποστάσεων στις κοινωνικές συναναστροφές, αυτό μπορεί να έπαιξε ρόλο στη μη διάδοση της ασθένειας σε χώρες όπως η Ινδία, η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Ωστόσο, χαμηλά ποσοστά διάδοσης παρατηρήθηκαν και σε χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Ιράκ και οι χώρες του Περσικού Κόλπου, όπου οι άνθρωποι αγκαλιάζονται και χαιρετιούνται δια χειραψίας.
  •   Όσον αφορά περιβαλλοντικά στοιχεία όπως η θερμοκρασία και το φώς, η γεωγραφία της επιδημίας φαίνεται να υπονοεί ότι ο ιός «δεν τα πάει καλά με τη ζέστη», ωστόσο ο διευθυντής του Κέντρου Δυναμικής των Μεταδοτικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Harvard Marc Lipsitch σχολιάζει:

«Εικάζουμε ότι οι καλοκαιρινές συνθήκες θα βοηθήσουν αλλά είναι απίθανο, από μόνες τους, να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της εξάπλωσης ή στην πτώση των κρουσμάτων».

  •   Όσον αφορά τέλος την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων που πάρθηκαν από κυβερνήσεις νωρίς, χώρες όπως το Βιετνάμ, η Ελλάδα, αλλά και Αφρικανικές χώρες με την προηγούμενη εμπειρία του Έμπολα, απέφυγαν χάρις αυτών μια εκτός ελέγχου εξάπλωση της νόσου.

Τα περιοριστικά όμως μέτρα, όσο αποτελεσματικά και να είναι, δεν μπορούν να εφαρμοστούν για πολύ καιρό, καθώς οι ανθρωποι εάν πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην κοινωνική αποστασιοποίηση και στο να έχουν να ταΐσουν τις οικογένειές του, θα επιλέξουν το δεύτερο. Ωστόσο, ακόμα και σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα, χώρες όπως η Καμπότζη, το Λάος και ο Λίβανος, όπου δεν ελήφθησαν αυστηρά μέτρα, δεν κατέγραψαν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Εντέλει, οι περισσότεροι ειδικοί καταλήγουν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς εξηγήσεις γιατί κάποιες χώρες χτυπήθηκαν περισσότερο και άλλες λιγότερο. Το πιθανότερο είναι η απάντηση να αποτελεί έναν συνδυασμό των ανωτέρω παραγόντων καθώς και του παράγοντα της καθαρής τύχης, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: The Covid-19 Riddle: Why Does the Virus Wallop Some Places and Spare Others?

Μείωση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καταγράφουν οι θάνατοι από covid-19 στη Γερμανία

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: