Γιατί το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να απαξιώσει την ΕΑΒ; Ας ξαναδεί το θέμα αμέσως ο κ. Σταϊκούρας…

Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Φωτογραφία via ΓΕΕΘΑ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΟΥ

Αιφνιδιαστήκαμε με την απόφαση του υπουργού της Οικονομίας Χρήστου Σταϊκούρα να περικόψει κάποιες παροχές των εργαζομένων στην μοναδική Αεροπορική Βιομηχανία της χώρας την ΕΑΒ.

Συγκεκριμένα έκοψε:

  • Το επίδομα επικινδύνου και ανθυγιεινής εργασίας που ανέρχεται στο ύψος των 150 ευρώ περίπου το μήνα.
  • Δύο ασφαλιστικά συμβόλαια της Εθνικής και της interamerican που αφορούσαν την περίπτωση ατυχήματος/ θανάτου και κάποιου ελάχιστου ποσού συνταξιοδότησης.
  • Την επιδότηση της τροφής.
  • Τον τρόπο μεταφοράς του προσωπικού με τα λεωφορεία της εταιρίας.
  • Δύο διατακτικές των 200 περίπου ευρώ τον χρόνο για την αγορά τροφίμων της οικογένειας .

Όλα αυτά ανέρχονται περίπου σε 250 ευρώ τον μήνα , ποσό που δεν είναι εύκολο να χωνευτεί  από τους εργαζόμενους ότι θα χαθεί, σε περίοδο μάλιστα της γενικότερης οικονομικής ανομβρίας που επικρατεί στην χώρα μας.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απογοήτευση των εργαζομένων για την άδικη μεταχείριση. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα είναι λογικό αυτοί να έχουν χάσει την διάθεσή τους για παραγωγική εργασία, που είναι αναμενόμενο για όποιον γνωρίζει τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν γενικότερα στα εργοστάσια.

Θα πρότεινα στον κύριο Σταϊκούρα και στους συμβούλους του, να αφήσουν το γραφείο τους, να επισκεφτούν έστω μία φορά την ΕΑΒ που έχουν υποχρέωση ως κύριος μέτοχος, να ενημερωθούν, να περάσουν από όλα τα συνεργεία, να μιλήσουν με τους εργαζόμενους, να καταλάβουν τις συνθήκες εργασίας και στη συνέχεια να αποφασίσουν μαζί με την Διοίκηση της εταιρίας, αν πρέπει και ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται να παίρνουν το επίδομα επικινδύνου και ανθυγιεινής εργασίας.

  • Γιατί όταν είμαστε έξω από το χορό, και, δεν έχουμε αντιληφθεί το έργο της ΕΑΒ και τις προοπτικές της βγάζουμε λάθος συμπεράσματα.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα;

Οι εργαζόμενοι να σταματήσουν όλες τις εργασίες των κατασκευαστικών προγραμμάτων και συντήρησης, όπως τα πυροσβεστικά αεροσκάφη CL- 215, που τα χρειαζόμαστε για την θερινή περίοδο, οι αναβαθμίσεις των αεροσκαφων F-16 σε viper, των αεροσκαφων P-3B, των αεροσκαφων C-130,  κ.α

Εκτιμώ ότι η εν λόγω ενέργεια του υπουργού οικονομικών ήταν αψυχολόγητη, δεν έχει λογική και επιπλέον δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες απαξίωσης της εταιρίας, με όλα τα δεινά που θα προκύψουν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Την λέω αψυχολόγητη γιατί δεν έχει βραχυπρόθεσμο και πολύ περισσότερο μακροπρόθεσμο ορίζοντα οικονομικού χαρακτήρα, αφού οι δουλειες και ο τζίρος της εταιρίας είναι οι παράγοντες που θα προσφέρουν οικονομικά και συναλλαγματικά οφέλη στη χώρα, και, όχι οι περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων.

Επιπλέον το προσωπικό της Lockheed Martin, μετά από αυτά τα γεγονότα, αρχίζει να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο  της μεταφοράς της γραμμής παραγωγής των F-16 σε Viper σε άλλη χώρα.

  • Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να απωλέσει η εταιρία 150 εκατομμύρια δολάρια περίπου, και, να χαθεί επιπλέον και μία ιδιαίτερη χρήσιμη τεχνολογικά  τεχνογνωσία της χώρας. Που θα μπορούσε να την εκμεταλλευτεί για νέα προγράμματα αναβάθμισης αεροσκαφών  σε άλλες χώρες, εφόσον κάποτε οργανωθούμε ως πολιτεία  με ένα φιλόδοξο με όραμα εφαρμόσιμο σχέδιο. Όμως φαίνεται ότι αυτό δεν το γνωρίζει ή είναι λίγο δύσκολο να το καταλάβει ο αγαπητός κύριος Σταϊκούρας.

Επίσης, όταν έγινε η διαπραγμάτευση της ΕΑΒ με την Lockheed Martin συμφωνήθηκε το κόστος της εργατοώρας της εταιρίας προκειμένου να αναλάβει η ΕΑΒ τις εργασίες της αναβάθμισης των F-16 σε viper.

Με τα νέα δεδομένα εφόσον δεν αλλάξει η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την Lockheed Martin η περικοπή της εργατοώρας, που θα έχει ως συνέπεια να χαθεί συνάλλαγμα και ο τζίρος της εταιρίας που είχε προυπολογιστεί να μειωθεί, που αυτό θα αποβεί τελικά σε βάρος των οικονομικών της εταιρίας .

Θα με ρωτήσετε καλά στην ΕΑΒ λειτουργούν όλα τέλεια; δεν υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα;

Βεβαίως και υπάρχουν. Όπως :

  • Η μη δυνατότητα ευελιξίας της εκάστοτε ηγεσίας της εταιρίας, να προσφέρει όραμα στους εργαζόμενους και να διαπραγματευτεί νέα προγράμματα. Έχουμε διαχρονικά μία διοίκηση που είναι αιχμάλωτη στις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, που συνήθως αυτές έχουν έντονη πολιτική σκοπιμότητα.
  • Η μη χρηστή και αξιοκρατική διαχείριση των εργαζομένων σε νευραλγικές θέσεις σε συνδυασμό με τον μη εξορθολογισμό του προσωπικού για την  δίκαιη απονομή των οικονομικών επιδομάτων.
  • Η μη ενίσχυση των γραμμών παραγωγής με νέο αίμα στο ήδη υπάρχον προσωπικό, δεδομένου ότι το έμπειρο τεχνικό προσωπικό σταδιακά συνταξιοδοτείται ή αναζητά καλύτερους οικονομικά δρόμους και συνθήκες εργασίας.
  • Η λογική της ομηρίας των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, γεγονός που καθιστούν την ΕΑΒ κέντρο εκπαίδευσης και τροφοδότησης του τεχνικού προσωπικού σε άλλες ανταγωνίστριες εταιρίες.
  • Η μη πρόσληψη του αναγκαίου τεχνικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ για την ομαλή λειτουργία των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη μέσα στα συμβατικά χρονικά περιθώρια , και  της δυνατότητας απόκτησης νέων.

Είναι μερικά θέματα που η κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύσεις, για να προχωρήσει η εταιρία παραγωγικά προσφέροντας στην οικονομία, αν θέλει ουσιαστικά να προσφέρει στην ανάπτυξή της, που είναι τελικά το ζητούμενο και, όχι με σπασμωδικές κινήσεις όπως τώρα που οδηγούν στο πουθενά.

Η απόφαση αυτή του υπουργού οικονομίας που  πιθανό είχε και  την ευλογία  του υπουργού της εθνικής άμυνας που κρύβεται προς το παρόν, είναι μία βόμβα στα θεμέλια της ΕΑΒ που αν τελικά  δεν αποσυρθεί θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της σταδιακής συρρίκνωσης της εταιρίας.

Αυτό ως γεγονός θα επηρεάσει άμεσα την διαθεσιμότητα του ιπτάμενου στόλου των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα το έργο της Πολεμικής Αεροπορίας, σε μια περίοδο κρίσιμη για την πατρίδα μας, που έρχεται σε αντίθεση με την ραγδαία ανάπτυξη της  αντίστοιχης αμυντικής αεροπορικής βιομηχανίας της γείτονος.

(*) Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Σμήναρχος  ε.α Μηχανικός της ΣΜΑ , Μαθηματικός του ΑΠΘ, με MSc στα εφαρμοσμένα μαθηματικά του ΕΚΠΑ  και ήταν υποψήφιος Βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Πότε θα ξεμπλέξουμε με τις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα ακριτικά νησιά μας;

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: