Γιατί το χρέος της Ιταλίας είναι σημαντικό για όλους; Το χρέος της Ελλάδας θα φτάσει στο 222% του ΑΕΠ

Η είσοδος των κεντρικών γραφείων του ΔΝΤ. Φωτογραφία HellasJournal.Com




Η αμερικανική αλλά και η παγκόσμια οικονομία βρίσκονται σε μια κρίσιμη κατάσταση, καθώς μπροστά τους βρίσκεται μια δεύτερη μεγάλη απειλή, μια νέα παγκόσμια κρίση χρέους, η οποία θα έχει επίκεντρο την Ευρώπη και αναμένεται να αποσταθεροποιήσει ακόμα πιο πολύ έναν κόσμο που ήδη αντιμετωπίζει τις θανατηφόρες συνέπειες της πανδημίας, αναφέρει η εφημερίδα Washington Post σε κείμενο του Robert Samuelson.

Η ανεργία στις ΗΠΑ έχει ήδη αυξηθεί και το μόνο σίγουρο είναι ότι αν υπάρξει κι άλλη οικονομική κρίση, τότε θα γίνει ακόμα βαθύτερη η ήδη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση που έχει υπάρξει από τη δεκαετία του 1930 και μετά. Η Ευρώπη έχει ήδη βγει από την κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας, η οποία παραλίγο να οδηγήσει σε χρεοκοπία τα πιο αδύναμα μέλη της (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία), που είχαν μεταξύ άλλων μεγάλα ετήσια δημόσια ελλείμματα.

Η κρίση ξεπεράστηκε όταν επιτράπηκε στην Ελλάδα να  αναδιαρθρώσει το χρέος της και όταν ο τότε Πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi δήλωσε πως θα έκανε «ο, τι χρειαζόταν» για να αποφύγουν οι χώρες τη χρεοκοπία.

Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με τα κράτη για παροχή εγγύησης στα ομόλογά τους σε αντάλλαγμα για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων φάνηκε να λειτουργεί , ο χρηματοπιστωτικός κίνδυνος από τις τοποθετήσεις χρημάτων στα ομόλογα των χωρών αυτών μειώθηκε, όμως φτάσαμε σε ένα σημείο όπου η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτιόταν από την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στις χώρες αυτές και αυτή η προοπτική εξαφανίστηκε με την έλευση της πανδημίας, καθώς η Ευρώπη μπαίνει πλέον σε μια βαθιά ύφεση.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Capital Economics, η οικονομία της Γερμανίας θα σημειώσει ύφεση 8%, της Γαλλίας 10%, της Ισπανίας 15%, της Ιταλίας 18% και της Ελλάδας 15%. Ο συνδυασμός της ύφεσης στις οικονομίες με τα διευρυμένα ετήσια ελλείμματα οδηγεί  αναπόφευκτα σε αύξηση του χρέους των Κρατών, τα οποία ήταν ήδη σε υψηλό επίπεδο.

Η εκτίμηση της Capital Economics για την πορεία του χρέους της Γερμανίας το 2020 είναι ότι θα φτάσει στο 73% του ΑΕΠ, ενώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το χρέος της Γαλλίας θα φτάσει στο 120% του ΑΕΠ, της Ιταλίας στο 180% και της Ελλάδας στο 222% του ΑΕΠ.

Ο συντάκτης του άρθρου αναρωτιέται στη συνέχεια αν αυτό το χρέος είναι βιώσιμο, αποφεύγοντας πάντως να δώσει μια απάντηση, καθώς δεν υπάρχει γενική συμφωνία για το πότε ένα χρέος θεωρείται βιώσιμο.

Για τους περισσότερους οικονομολόγους η έννοια της βιωσιμότητας συνδέεται με την προθυμία των επενδυτών να δανείσουν μια χώρα, κάτι που προϋποθέτει τη δυνατότητα μιας χώρας να επανακυλίσει το χρέος που ωριμάζει δημιουργώντας έτσι νέο χρέος.

Ωστόσο, η απάντηση μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα με τη χώρα και με την περίπτωση. Για παράδειγμα, παρόλο που το χρέος της Γερμανίας αυξάνεται, σχεδόν κανένας δεν πιστεύει ότι θα χρεοκοπήσει, κάτι που δεν ισχύει για τις περιπτώσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το συντάκτη του άρθρου, αν δεν υπάρξει κάποιου είδους οικονομική διάσωση, η Ιταλία μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη ζώνη του κοινού νομίσματος τραβώντας μαζί της μερικές ακόμα υπερχρεωμένες χώρες, δεδομένου ότι η ιταλική είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μετά τη γερμανική και τη γαλλική.

Τονίζεται ωστόσο ότι είναι δύσκολο να δοθεί τέτοια βοήθεια, καθώς θα χρειαστούν τρισεκατομμύρια δολάρια για αυτό το σκοπό και το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έχει ήδη ταχθεί ενάντια σε κάτι τέτοιο, κάτι που μάλλον σημαίνει ότι η Γερμανία μπορεί να μην συμμετάσχει σε ένα τέτοιο πακέτο διάσωσης.

ΠΗΓΗ: Why Italy’s debt matters for everybody

“Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος”: Η Κίνα διχάζει και προκαλεί την αντιπαράθεση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: